Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ…

 


«Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ, διότι από πού να πέσει, αφού είναι πιο κάτω από όλους». «Άμα δεν είσαι ταπεινός είσαι ανίκανος να αγαπήσεις…»

Ο ταπεινός άνθρωπος, όπου και να βρεθεί κι όπου να σταθεί, την αλήθεια πάντα του θα πει. Γιατί ξέρει πως όποιος αντιμάχεται την αλήθεια, μοιάζει με τον πανάθλιον εκείνο υπηρέτη, που ράπισε στο πρόσωπό του τον Κύριό μας. (Αββάς Μάρκος)

Να συναναστρέφεσαι μ’ αυτούς, που έχουν ταπείνωση και θα μάθεις τη συμπεριφορά τους. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Ο ταπεινός δεν πέφτει ποτέ, διότι από πού να πέσει, αφού είναι πιο κάτω από όλους. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)

Όποιος μιλά με καταφρόνηση για τον ταπεινό άνθρωπο, είναι σαν ν’ άνοιξε το στόμα του εναντίον του ίδιου του Θεού. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Ο ταπεινός νους αποστρέφεται με βδελυγμία το ιδικό του θέλημα ως πεπλανημένο. Και στα αιτήματά του προς τον Κύριον συνηθίζει να δέχεται με αδίστακτη πίστη την γνώση του θελήματος Του και να υπακούη σ’ αυτό. Υπακούει δε στους διδασκάλους του χωρίς να εξετάζη και να περιεργάζεται την ζωή τους, αλλά αναθέτοντας κάθε φροντίδα του στον Θεόν, ο οποίος ακόμη και με το στόμα της όνου εδίδαξε στον Βαλαάμ τα απαραίτητα. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Στο Θεό αρέσει περισσότερο η ταπείνωση για το κακό που κάναμε, παρά η υπερηφάνεια για το καλό που κατορθώσαμε. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Όπου κι αν βρεθείς, λογάριαζε μικρότερο τον εαυτό σου και υπηρέτη των αδελφών σου. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Όποιος ταπεινοφρονεί, μελετώντας την Αγία Γραφή, θ’ ακούσει τα λόγια του Θεού να χτυπούν την αμαρτωλότητά του, κι’ όχι των αδελφών του. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Η αληθινή ταπεινοφροσύνη κρύβει όχι μονάχα όλες τις άλλες αρετές, αλλά ακόμη και τον εαυτό της. (Μέγας Βασίλειος)

Η ταπεινοφροσύνη είναι τόσο μεγάλη αρετή, ώστε ο Σατανάς που το κατορθώνει να μιμείται όλες τις αρετές, αυτήν μονάχα, όχι μόνο δεν το μπορεί, αλλά και δεν καταλαβαίνει καθόλου τη σημασία της. (Αγία Συγκλητική)

Τίποτε δεν σώζει τόσο σίγουρα τον άνθρωπο, όσο η βαθειά ταπεινοφροσύνη. Αυτή είναι ο θρόνος της αγάπης κι’ όλων των άλλων αρετών. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)

Η Αγάπη έχει μια προϋπόθεση. Γιατί η προϋπόθεση αυτή είναι του Θεού και ποια είναι αυτή; Η ταπείνωση… Τι μας είπε ο Χριστός «μάθετε από μένα ότι είμαι πράος και ταπεινός την καρδία». Τι είπε η Παναγία για τον εαυτό της; «Ο Θεός επέβλεψε επί την ταπείνωση της δούλης Αυτού». Άρα λοιπόν δεν υπάρχει αγάπη χωρίς ταπείνωση. Άμα δεν είσαι ταπεινός είσαι ανίκανος να αγαπήσεις… 

(Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου)

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου