Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα Αγίου Δωδεκαημέρου

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Ευρούσα ή Βουτιανή: Η μικροσκοπική θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας.

evrousa1

 

Όταν μπαίνει κάποιος στον Ιερό Ναό της Παναγίας Βουτών το βλέμμα του κεντρίζει αμέσως η μεγάλη επιβλητική εικόνα της Παναγίας Γερόντισσας.

Η Γερόντισσα σκαλισμένη στο χέρι και σε πραγματικό μέγεθος ανθρώπου εντυπωσιάζει με τη μεγαλοπρέπεια της. Καλυμμένη με ασήμι και χρυσό έφτασε στην Κρήτη από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους όπου οι μοναχοί δημιούργησαν εκ του μηδενός πιστό αντίγραφο της γνήσιας ομώνυμης εικόνας που φυλάσσεται εκεί.

Ωστόσο υπάρχει μία ακόμα εικόνα της Παναγίας η οποία παρότι βρίσκεται μπροστά από το τέμπλο, ανάμεσα στα δύο κλίτη του ναού θα έλεγε κανείς ότι είναι καλά «κρυμμένη». Δύσκολα την προσέχει ακόμα και ο πιο προσεκτικός παρατηρητής.

Είναι μικροσκοπική και ταπεινή, δεν τραβάει τα βλέμματα, δεν εντυπωσιάζει. Είναι κι εκείνη καλυμμένη με ασήμι στο μεγαλύτερο τμήμα της ωστόσο εκπέμπει μία μεγαλοπρεπή απλότητα και λιτότητα. Ονομάζεται Ευρούσα ή Βουτιανή και έχει πλούσια ιστορία η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πώς βρέθηκε η εικόνα

Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός δεν υπήρχε εκκλησία αλλά βάτος. Μέσα στο βάτο κρύβονταν πέρδικες τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού ήθελαν να πιάσουν γι’ αυτό και έβαλαν φωτιά στη βάτο.

Ανάμεσα στον καμένο βάτο αποκαλύφθηκε η ξύλινη μικροσκοπική εικόνα της Παναγίας την οποία οι κάτοικοι, εξαιτίας του γεγονότος, ονόμασαν Ευρούσα ή Βουτιανή. Η εικόνα έχει υποστεί ένα μικρό κάψιμο στην κάτω πλευρά της αλλά η υπόλοιπη διατηρείται ακέραια και αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.

Αργότερα οι χωριανοί τοποθέτησαν ασημένιο κάλυμμα στην εικόνα με αποτέλεσμα να καλυφθεί το κάψιμο και να μην είναι πλέον ορατό.

Στο κάλυμμα αναγράφεται ως χρονολογία δημιουργίας του το 1753, συνεπώς εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η ξύλινη εικόνα έχει αγιογραφηθεί παλαιότερα από τον 18ο αιώνα.

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ναό

Οι κάτοικοι των Βουτών αρχικά τοποθέτησαν την εικόνα σε ναό που βρίσκονταν βόρεια του χωριού όμως με θαυματουργικό τρόπο εκείνη επέστρεφε μόνη της στο σημείο όπου βρίσκονταν ο βάτος.

Έτσι, κατασκεύσαν ένα πλήθινο προσκυνητάρι σε εκείνο το σημείο και τοποθέτησαν μέσα τη μικρή εικόνα της Βουτιανής, για την οποία οι Χριστιανοί κάτοικοι του οικισμού έτρεφαν μεγάλη αγάπη και ευλάβεια. Έπειτα από λίγο καιρό, όπως αναφέρει η παράδοση, ένας Τούρκος καθώς περνούσε μπροστά από το προσκυνητάρι χλεύασε την εικόνα και την Παναγία και αμέσως τυφλώθηκε.

Οι ευλαβείς Χριστιανοί πληροφόρησαν τον Τούρκο ότι θα ξαναβρεί το φως του μόλις μεταμεληθεί και ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη από την Παναγία.

Ο Τούρκος μεταμελημένος για την πράξη του χάρισε στην Βουτιανή έναν τενεκέ λάδι και με λίγο από εκείνο το λάδι οι πιστοί της Ορθοδοξίας έβαλαν το θεμέλιο λίθο του σημερινού ναού της κωμόπολης των Βουτών, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει αύριο.

Η θαυματουργή εικόνα της Ευρούσας φυλάσσεται στο ναό όλο το χρόνο και περιμένει τις ικεσίες, τα τάματα αλλά και την έκφραση ευχαριστίας όλων μας.

Πηγή:  romfea.gr

 

evrousa2

evrousa2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου