Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Άγιος Παΐσιος: «Όποιος αδιαφορεί για τον Θεό, αδιαφορεί και για όλα τ’ άλλα».

 

 

Εδώ ο Χριστός Σταυρώθηκε για ν’ αναστηθούμε και εμείς αδιαφορούμε…

Ποιός ενδιαφέρεται σήμερα για τον άλλον; Κανείς. Όλοι ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, για τον άλλον τίποτα. Γι’ αυτό θα δώσουμε λόγο. Γιατί ο Θεός που είναι όλος αγάπη, δεν θα μας συγχωρέσει αυτή την αδιαφορία για τον πλησίον μας.

Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν και γι’ αυτό δεν θυσιάζονται. Όλη η αδιαφορία από εκεί ξεκινάει…

Όποιος αδιαφορεί για τον Θεό, αδιαφορεί και για όλα τ’ άλλα. Ο αδιάφορος άνθρωπος είναι και ανεπρόκοπος.

Όποιος αδιαφορεί για τον εαυτόν του (καλή αδιαφορία), από αγάπη προς τους άλλους, το μεγάλο ενδιαφέρον του Θεού βρίσκεται μαζί του και όλοι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται γι’ αυτόν.

Υπάρχει και η καλή αδιαφορία, που χρειάζεται σε έναν υπερευαίσθητο, τον οποίο ταλαιπωρεί το ταγκαλάκι με διάφορους λογισμούς. Τότε καλό είναι να γίνει λίγο αναίσθητος, με την καλή έννοια και να μην λεπτολογεί μερικά πράγματα.

Μερικές φορές παρατηρείται ακόμη και στις σχέσεις των πνευματικών ανθρώπων το εξής: Πάει να πει ένας τον πόνο του σε κάποιον και αυτός δεν θέλει να τον ακούσει, για να μην στερηθεί την χαρά του. Μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι βιαστικός ή να αλλάξει κουβέντα, για να έχει την ησυχία του. Αυτό είναι τελείως σατανικό. Σαν να πεθαίνει ο άλλος δίπλα μου και εγώ να πηγαίνω πιο πέρα και να τραγουδώ. Πού είναι το »κλαίειν μετά κλαιόντων» (Ρωμ. 12,15);

Το να δείχνουμε αδιαφορία σε ένα κακό που συμβαίνει γύρω μας και εμείς να θέλουμε, ο άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα, για να έχουμε εμείς την ησυχία μας, αυτό δείχνει έλλειψη αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου