Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Η νέα σχολική χρονιά και η σταύρωση της λογικής.

agiasmos stavros 1

 

Γράφει ο Αρχιμ. Διονύσιος Λαζαρίδης


Η νέα σχολική χρονιά είναι μία ανάσα προ των πυλών. Μπορεί η πατρίδα μας να βρίσκεται στο κατώφλι του φθινοπώρου και ακόμη να μετρά τις καλοκαιρινές πύρινες πληγές του Φαραώ.

Όμως δεν της μένει χρόνος για θλίψη και εσωστρέφεια γιατί από αύριο θα πρέπει να βάλει τα καλά της και μετά χαράς μεγάλης να υποδεχθεί τα παιδιά μας, τους νέους και νέες το, μέλλον του τόπου μας, για τον αγιασμό στα σχολεία, αυτής της φερέλπιδος ελληνικής μαθητιώσης νεολαίας.

Αύριο, από άκρου εις άκρου της ελληνικής επικράτειας, δια εκάστου ιερατικού στόματος θα αντηχήσει σε κάθε σχολικό προαύλιο ο σταυρικός παιάνας, «Σώσον Κύριε το λαόν… και το σόν φυλλάτων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα.»

Αυτό το πολίτευμα πρέπει να γίνει ο γνώμονας κάθε σχολείου. Να αποτελέσει την απαρχή για ένα δόσιμο στη θεϊκή αγκαλιά, ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε παιδαγωγό και μαθητή.

Κατά την έννοια του τροπαρίου, ο λαός του Θεού σώζεται και διαφυλάσσεται μέσα από ένα ιδιαίτερο «πολίτευμα».

Ο ύμνος αυτός καλεί από αύριο καθηγητές, δασκάλους και μαθητές σε μία ιστορική σταυρική πρόκληση, στην εισαγωγή τους σε ένα διαφορετικό πολίτευμα.

Ποιο είναι αυτό το πολίτευμα, μήπως είναι το δημοκρατικό; Όχι, ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική, πρόκειται για το σταυρικό πολίτευμα, εκ διαμέτρου αντίθετο, εκείνο που κατέχει ουράνιες προοπτικές.

Το σταυρικό πολίτευμα του τροπαρίου, εμπεριέχει την αγάπη και τη θυσία που τόσο λείπει από τα σχολεία και την κοινωνία μας γενικά. Αρετές που πρέπει κρίνεται άκρως απαραίτητο να καλλιεργηθούν στα σχολεία μας.

Αναγκαίο είναι πρώτα να κατανοήσουν μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές την έννοια του συγκεκριμένου πολιτεύματος. Αρχικά πρέπει να υπερβούν την ανθρώπινη λογική.

Η λογική είναι καλή για να εμπεδώσουν μαθητές και δάσκαλοι τις έννοιες της βιολογίας τη φυσικής, τη χημείας. Για τη συμμετοχή στο σταυρικό πολίτευμα, η ανθρώπινη λογική δημιουργεί μόνο συνθήκες εγκλωβισμού.

Για την κατανόηση του σταυρικού πολιτεύματος, επιβάλλεται άπαντες να σταυρώσουν την ανθρώπινη λογική, να την υπερβούν και να την οδηγήσουν στην θεωρία, ήτοι στη συμμετοχή του μυστηρίου του Σταυρού του Χριστού.

Είναι αναγκαίο να σταυρωθεί η ανθρώπινη λογική της αυτάρκειας, του ατομισμού, της υλιστικής λογικής, του εγωκεντρισμού, για να κατευθυνθούν στο τέλος μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, στο βίωμα της αγάπης του Τριαδικού Θεού μέσα από το μυστήριο του Σταυρού.

Δια μέσου του σταυρικού πολιτεύματος, τα σχολεία καθίσταται επιβεβλημένο να νοούνται ως κατεξοχήν παιδαγωγικά εργαστήρια, οι δε καθηγητές ως εν δυνάμει αγωγοί του πνεύματος, ως εκείνοι που θα δημιουργούν τα εχέγγυα για ένα ανθρώπινο άνοιγμα των μαθητών στην αγάπη του Χριστού.

Το σταυρικό πολίτευμα δημιουργεί ένα πνευματικό δίαυλο αγαπητικής κοινωνίας με τον Τριαδικό Θεό.

Μεταφέρει μαθητές και διδασκάλους σε μία απέραντη αγάπη, μία σχέση εμπιστοσύνης, μία αδιάκοπη χαρά, μία απόδραση από την ανθρώπινη σκοτεινή θλίψη, μία διαφυγή από το χειρότερο ανθρώπινο τέλμα, μία άνευ όρων ανάθεση ζωής στην Θεϊκή Σταυρική Αγάπη που μόνο το σταυρικό πολίτευμα δύναται να προσφέρει.

Η σταύρωση της λογικής είναι δώρο Θεού, αποτελεί δε την προϋπόθεση της κατανόησης και βίωσης του πολιτεύματος του Σταυρού και παρέχεται σε εκείνον που ζει υπομονετικά και ταπεινά στον σωστικό χώρο της εκκλησίας.

Εκείνον που βλέπει εις βάθος δια του μυστηρίου του Σταυρού τα υπερφυή θεάματα, τα άδυτα μυστήρια της ανιδιοτελούς αγάπης και βασιλείας του Θεού.

Μόνο τότε ενεργεί ο Σταυρός του Χριστού και Θεού που σώζει και διαφυλάσσει αενάως και αφειδώς την πατρίδα μας και δη τα σχολεία του τόπου μας και τα μεταποιεί σε φωτεινά, πνευματικά καθιδρύματα.

Τότε επικρατεί στο σχολικό χώρο, αγάπη, χαρά, ελευθερία και ανάσταση πνευματική. Το ευχόμαστε από καρδιάς για τη νέα σχολική χρονιά.

Πηγή: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου