Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα ημέρας

 

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς

sullitoyrgo peiraias

 

Πειραιάς | Ιάσονας Ντικούλης


Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 Αρχιερατικό Συλλείτουργο, επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Πειραιά.

Στον κατάμεστο από νωρίς το πρωί Ναό τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι ιερείς του Ναού καθώς και πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο οποίος αναφέρθηκε στην μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου όπως ακριβώς αναφέρει και ο Απόστολος Πέτρος στην επιστολή του.

«Υμείς δε γένος εκλεκτόν, βασίλειον ιεράτευμα, έθνος άγιον, λαός εις περιποίησιν, όπως τας αρετάς εξαγγείλητε τού εκ σκότους υμάς καλέσαντος εις το θαυμαστόν αυτού φως». Με αυτούς τους τιμητικούς λόγους χαιρετίζει ο Απόστολος Πέτρος τους Χριστιανούς της Μικρασίας προκειμένου να τους εμψυχώσει μέσα στη δοκιμασία των πειρασμών τους: «Εσείς είστε η εκλεκτή γενιά, το βασιλικό ιερατείο, το άγιο έθνος, ο λαός τον οποίο διάλεξε ο Θεός, ώστε να διακηρύξετε τα μεγαλεία Εκείνου, που σας οδήγησε από το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρει ότι η κλήση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού προς κάθε άνθρωπο είναι σαφής, να σηκώσει τον σταυρό Του και να Τον ακολουθήσει. Να αναχαιτίσει το κακό και το ψέμα με τον δικό του μικρό ή μεγάλο σταυρό. Να παραιτηθεί από την ανθρώπινη δικαιοσύνη, διψώντας τη Θεία. Να απαρνηθεί τα δικαιώματά του, υπερασπιζόμενος το δίκαιο του κάθε κατατρεγμένου. 

Να συναρμοστεί στο Σώμα της Εκκλησίας, ώστε να φανερώσει το καινό, το νέο άγιο έθνος! Να πλαταίνει ευσπλαχνικά την καρδιά του, για να φανερώσει την εκλεκτή γενιά! Να ευωδιάζει το άλλο ήθος, της προσευχής, της λατρείας, της Ευχαριστίας, που θα πιστοποιούν το βασιλικό του ιεράτευμα!

«Εκλεκτή γενιά και άγιο έθνος ο Άγιος μας, τόσο από την καταγωγή του αλλά κυρίως και από την πίστη του» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Οικείος Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ που λάμπρυνε με την παρουσία του τον φετινό εορτασμό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα στις 6μμ. θα πραγματοποιηθεί ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και εν συνεχεία η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας της Κανάλας στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αχελώου κ. Νήφωνος.

Πηγή:  romfea.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου