Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Kαρκίνος παχέος εντέρου: Απίστευτη εξέλιξη- Θα ανιχνεύεται σε 1 δευτερόλεπτο.

Ένα νέο λογισμικό που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, υποστηρίζουν ερευνητές.

Στις δοκιμές, το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) εντόπισε αδενώματα στο παχύ έντερο με μεγάλη επιτυχία. Αν και καλοήθη, επρόκειτο για όγκους που μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου ανιχνεύεται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης
Το λογισμικό ΤΝ το πέτυχε αυτό “διαβάζοντας” μεγεθυμένες ενδοσκοπικές εικόνες από το έντερο. Στην συνέχεια αντιπαρέβαλε αυτές τις εικόνες με μία βάση δεδομένων από 30.000 άλλες παρόμοιες εικόνες. Από την σύγκριση το μηχάνημα κατάφερε να διαγνώσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το σύστημα ανέλυσε περισσότερα από 300 αδενώματα του ορθού σε 250 ασθενείς. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αξιολογήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά! Μάλιστα, προσδιόρισε την κακοήθεια των όγκων με ακρίβεια 94%, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Τι λέει ο επικεφαλής της έρευνας
“Η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη με αυτό το σύστημα είναι ότι η ΤΝ επιτρέπει την οπτική βιοψία των ορθοκολικών πολύποδων σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ανεξάρτητα από την ικανότητα των γιατρών που κάνουν την ενδοσκόπηση”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Yuichi Mori, από το Showa University στην Yokohama της Ιαπωνίας. Ήταν εκείνος που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας σε συνέδριο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας της Ένωσης Γαστρεντερολογίας, το οποίο έγινε στην Βαρκελώνη.
Αν και το σύστημα ΤΝ δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από το αρμόδιο ρυθμιστικό όργανο, ο δρ Mori πιστεύει ότι θα μπορούσε να απαλλάξει πολλούς ασθενείς από περιττό χειρουργείο. Και πρόσθεσε:
“Επιτρέπει την πλήρη εκτομή αδενοσωμικών (καρκινικών) πολύποδων και αποτρέπει την περιττή πολυπεκτομή (απομάκρυνση) μη νεοπλασματικών πολυπόδων (…) Πιστεύουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι αποδεκτά για κλινική εφαρμογή και ο άμεσος στόχος μας είναι να λάβουμε ρυθμιστική έγκριση για το διαγνωστικό σύστημα”.

Πηγή:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου