Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Ο Ευαγγελιστής, ο Ηγαπημένος, ο Θεολόγος, ο Απόστολος Ιωάννης.

 

 

Πόσο αγαπάμε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο... Και πόσα του οφείλουμε! Ήταν κοντά στον Κύριό μας, ως ο πλέον αγαπημένος Μαθητής, μέχρι τέλους. 

Έβαλε το κεφάλι του στο στήθος του Κυρίου μας τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου και άκουσε τους χτύπους της καρδιάς Του. Στάθηκε κάτω από το Σταυρό και εκεί του ανατέθηκε από τον Ίδιο τον Κύριό μας η φροντίδα της Παναγίας μας, σε τέτοιο σημείο ώστε ο Ιησούς να πει στη Θεοτόκο "ιδού ο υιός σου". Διηκόνησε την Παναγία μας, μέχρι την Κοίμησή της. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, αλλά και στην Πάτμο, ως εξόριστος. 

Έγραψε το τέταρτο Ευαγγέλιο, το θεολογικότερο όλων, τις τρεις Καθολικές Επιστολές του, που είναι ολόκληρη διδαχή, και τέλος την Αποκάλυψη, στο ιερό νησί της Πάτμου. Είναι ο υιός της βροντής! 

Απόστολος, Ευαγγελιστής, Επιστήθιος Φίλος, Ηγαπημένος Μαθητής και Παρθένος. Αυτόν τον Άγιο τιμούμε στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου την μετάστασή του. Και οι καρδιές μας γεμίζουν χαρά και ευφροσύνη. Γιατί, είναι "ο θεατής των αρρήτων αποκαλύψεων και ερμηνεύς των άνω του Θεού μυστηρίων". Είναι "η θεοκίνητος λύρα των ουρανίων ωδών, ο μυστογράφος ούτος, το θεόφραστον στόμα". 

Είναι ο "θεμέλιος των θείων λόγων, ο αρχηγός της Θεολογίας και κήρυξ πρώτιστος". Είναι "το φυτόν της αγνείας, το μύρον της ευωδίας". Είναι "η των Αποστόλων ακρότης, της θεολογίας η σάλπιγξ, ο πνευματικός στρατηγός". Είναι εκείνος που μας λέει: "Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ". 

Είναι εκείνος που μας λέει "Ο Θεός φως εστί και σκοτία εν αυτώ ουκ έστι ουδεμία". Ναι, τον αγαπάμε τον Ευαγγελιστή. Γιατί, συν τοις άλλοις, εκείνος μας διέσωσε και το "Αγαπάτε αλλήλους" του Κυρίου μας και το "Ίνα ώσιν έν"! Χαρείτε αδελφοί! Χριστός Ανέστη! Και η μαρτυρία του Αγίου Ιωάννου "αληθής εστί"!

Χρόνια πολλά και ευλογημένα
σε όλους που εορτάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου