Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Αντίδωρο ευγνωμοσύνης σε μια Ιεραποστολική καρδιά.

 

barnabas grigoriatis 1 

του Αρχιμ. Κοσμά Θασίτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κατάγκας


Καθώς διανύουμε δύσκολες ημέρες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ο κόσμος όλος εν τω πονηρώ κείται (Ά Ιωάν. 5,19), αλλά και η Ορθόδοξη Εκκλησία βάλλεται από διαφόρους χώρους, προβάλλονται φωτεινά παραδείγματα, για να μας οδηγούν στο συνεχή πνευματικό μας αγώνα, αλλά και για να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα είναι ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος, Αρχιμ. π. Βαρνάβας Γρηγοριάτης.

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε με τα φτωχά μας λόγια την πορεία ενός καταξιωμένου Ιερομονάχου, ο οποίος ανδρώθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.

Η πορεία αυτής της Ιεράς Μονής, στο διάβα των αιώνων, και η ιστορία της έχει να μας αναδείξει μεγάλα πνευματικά αναστήματα που ασκήθηκαν και έσωσαν χιλιάδες ψυχές, οι οποίες προσπαθούσαν να βρουν πνευματικό σωσίβιο σωτηρίας.

Έτσι, ο π. Βαρνάβας, καθώς διανύει μία πορεία σαραντατριών ετών στο χώρο του Μοναχισμού και της Ιερωσύνης, έχει δοκιμαστεί, θα λέγαμε, ποικιλοτρόπως ως χρυσός εν χωνευτηρίω στην παλαίστρα της πνευματικής και μοναχικής ζωής.

Ο φτωχός λόγος μας είναι ένα αντίδωρο ευγνωμοσύνης απέναντι σ’ αυτόν τον σεβαστό και λίαν αγαπητό αδελφό και συλλειτουργό, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής των Αγίων Αποστόλων Tshabula στο Κολουέζι, π. Βαρνάβα, ο οποίος άγει τα ονομαστήριά του.

Ο π. Βαρνάβας, μία εξέχουσα προσωπικότητα στον Αγιορείτικο Μοναχισμό, συνεχίζει την Ιεραποστολική του πορεία στον αμπελώνα του Κυρίου.

Διακόνησε, επί τριάντα οκτώ συναπτά έτη, στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.

Με πλήρη αυταπάρνηση, με πνεύμα θυσίας, με πνεύμα αγάπης.

Προσευχόμενος, κάνοντας υπακοή στον μακαριστό Καθηγούμενο, Αρχιμ. π. Γεώργιο Καψάνη.

Προετοίμασε έτσι τον εαυτό του ψυχικά για το μεγάλο Ιεραποστολικό έργο που τον περίμενε.

Ένας γλυκύς άνθρωπος, με το χάρισμα της διακρίσεως, παρηγορούσε πάρα πολλούς προσκυνητές του Αγίου Όρους, οι οποίοι ακουμπούσαν το βάρος των αμαρτιών τους στο πετραχήλι του και έβρισκαν ανάπαυση και ειρήνη στις ψυχές τους.

Δεν έβρισκαν μόνο οι προσκυνητές του Αγίου Όρους ανάπαυση στις ψυχές τους, αλλά και άνθρωποι που επισκεπτόντουσαν τον πνευματικό τους πατέρα στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου στην Θεσσαλονίκη, όταν έβγαινε από το Άγιον Όρος.

Εξάλλου, το όνομά του σημαίνει: Υιός παρακλήσεως, δηλαδή άνθρωπος που ανακουφίζει τον πόνο. Αυτό έκανε και ο π. Βαρνάβας.

Ανακούφιζε τις ψυχές των ανθρώπων κάνοντας, θα λέγαμε, χειρουργική επέμβαση με πολύ διακριτικότητα και βρίσκοντας ακριβώς το μικρόβιο της αμαρτίας.

Έπειτα, με το νυστέρι της αγάπης του καθάριζε το τραύμα της αμαρτίας και έδινε τα κατάλληλα πνευματικά φάρμακα, για να επουλωθεί σιγά σιγά η πληγή της ψυχής και να κλείσει το τραύμα.

Έτσι, λοιπόν, ο π. Βαρνάβας, ένα άξιον τέκνο της υπακοής, με πλήρη αφοσίωση στα καθήκοντά του, καλείται από τον Πανάγαθο Θεό να γίνει ένας νέος Απόστολος και εργάτης του Ευαγγελίου, σε μία νέα πορεία αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Τον κάλεσε ο Θεός να παρηγορήσει έναν άλλο λαό, διαφορετικό. Έναν λαό ταλαιπωρημένο, πονεμένο, ασθενικό στην ψυχή και στο σώμα, φτωχό, ρακένδυτο, ακατήχητο και ξεχασμένο από τους ισχυρούς της γης.

Μετά από τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ασκητικής ζωής, το 2013, αφήνει το Άγιον Όρος και μεταβαίνει, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κ.κ. Θεοδώρου, και την ευχή του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αρχιμ. π. Γεωργίου Καψάνη, στο Κολουέζι του Κονγκό και συγκεκριμένα στην Ιερά Μητρόπολη Κατάγκας για νέους ασκητικούς αγώνες.

Εκεί, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ. Μελετίου, ξεκινάει τη νέα του πορεία. Μία πορεία μαρτυρίου και μαρτυρίας.

Σε ένα τόπο άγονο πνευματικά, επιδίδεται σε νέους Ιεραποστολικούς αγώνες.

Γίνεται ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Αφρικανική Ήπειρο οικοδομώντας το πρώτο ανδρικό μοναστήρι.

Οι δυσκολίες πάρα πολλές για το νέο ξεκίνημά του. Η Αφρική αγκαλιάζει στα σπλάχνα της τον πρώτο Καθηγούμενο.

Όραμα του π. Βαρνάβα είναι η άνθιση του Ορθοδοξού Μοναχισμού σε μία Ήπειρο, η οποία μαστίζεται από εκατοντάδες Προτεσταντικές παραφυάδες, Ρωμαιοκαθολικισμό, Αιρέσεις, διάφορες Χριστιανικές Ομολογίες, Μουσουλμανισμό, Μαγεία, κ.α.

Μεταφέρει το γνήσιο και ανόθευτο πνεύμα του Αγιορείτικου Μοναχισμού στην καρδιά του Κονγκό, συνεχίζοντας την Ιερά Παράδοση των μεγάλων Αγιορειτών Πατέρων που πέρασαν από το Περιβόλι της Παναγίας.

Το έργο που επιτελεί, για τα σημερινά δεδομένα στο Κονγκό είναι εντυπωσιακό.

Καθημερινά τελούνται όλες οι Ιερές Ακολουθίες, το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, με αποκορύφωμα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς παρουσίας του π. Βαρνάβα στο Κονγκό, το μοναστήρι απαριθμεί πέντε Μοναχούς και τρεις Δόκιμους Μοναχούς.

Η μαρτυρία του Ορθοδόξου Μοναχισμού και η πεφωτισμένη πνευματική καθοδήγηση του π. Βαρνάβα είναι το επισφράγισμα της σταυροαναστάσιμης πορείας και ομολογίας σε ένα λαό που μαστίζεται από πάρα πολλά προβλήματα.

Τα ίχνη της παρουσίας του στην τοπική Εκκλησία είναι χαραγμένα με την προσωπική του θυσία. Η καρδιά του αγκαλιάζει κάθε πονεμένο και ταλαιπωρημένο Αφρικανό αδελφό μας που προστρέχει σε αυτόν ζητώντας πνευματική καθοδήγηση, αλλά και οικονομική και υλική βοήθεια.

Ο πόνος του γίνεται προσευχή στον πόνο των ελαχίστων αδελφών μας. Η πατρική του αγάπη είναι το φάρμακο που γιατρεύει την πνευματική και υλική φτώχεια των ανθρώπων.

Στην προσωπικότητά του ταιριάζει απόλυτα ο λόγος του Απ. Παύλου: νύκτα και ημέρα ουκ επαυσάμην μετά δακρύων νουθετών ένα έκαστον (Πράξ. 20, 31).

Εν κατακλείδι, ο άγιος Καθηγούμενος π. Βαρνάβας Γρηγοριάτης, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς τους νεωτέρους, που έχουμε την ευλογία να τον γνωρίζουμε, να παραδειγματιζόμαστε από την ευλογημένη βιωτή του και να συμπορευόμαστε στον αμπελώνα της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ευχόμαστε η Ιεραποστολική καρδιά και πορεία του να συνεχίζει να φέρνει αγλαούς καρπούς και η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων να γίνει εργαστήριο αγιότητας, προετοιμάζοντας τους Μοναχούς για την Βασιλεία των Ουρανών.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου