Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Πειραιώς Σεραφείμ στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Με μέτρα οι παρελάσεις και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου-Τι είπε για την «Αποτείχιση».


 

Για τον Εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση ενόψει της 28ης Οκτωβρίου μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις αλλά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως:

«Ο Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου κακώς θεωρήθηκε ως υπαίτιος της περυσινής επανακάμψεως της νόσου διότι οι Μητροπολίτες και οι Κληρικοί που λειτούργησαν δεν ασθένησαν από αυτό το γεγονός. Το ζήτημα ωστόσο είναι πως σε κάθε συνάθροιση ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς οποιασδήποτε λοιμώξεως, πόσω μάλλον την πανδημίας. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε οι θρησκευτικοί εορτασμοί, να μην αποκοπεί ο λαός μας από τα ζώπυρα της πίστεως του αλλά να τηρούνται με αυστηρότητα, λογική και συνείδηση αγάπης και για τον συνάνθρωπο και για τον εαυτό μας τα μέτρα της υγειονομικής προστασίας

Βλέπουμε ότι δυστυχώς έχουν αρχίσει και επανέρχονται τα κρούσματα της πανδημίας σε υψηλούς αριθμούς και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα υγειονομικής τάξεως, δηλαδή, να κρατηθούν οι αποστάσεις, να υπάρχει η ανάλογη προστασία με την μάσκα και να γίνουν οι παρελάσεις βέβαια για να μην απομειωθεί και το θρησκευτικό αλλά και το Εθνικό μας αίσθημα

 

Επειδή λοιπόν είναι κάτι πολύ σοβαρό που αφορά την ζωή, το δώρο του Θεού, πρέπει να το προσεγγίζουμε με πολύ διάκριση. Και έχουμε επαναλάβει μύριες φορές ότι από τα Θεία και Ιερά δεν μεταδίδεται η νόσος. Από την Θεία Κοινωνία, από τις Ιερές Εικόνες, τα Λείψανα των Αγίων γιατί έχουν την Θεία Χάρη και αυτό απεδείχθη το 2020, όταν τελέσαμε από τον Μάϊο έως τον Νοέμβριο 400.000 λειτουργίες σε όλη την Ελλάδα και αν βάλουμε το ελάχιστο που κοινώνησαν για π.χ 10 άτομα μας κάνει 4 εκατ. και δεν υπήρξαν αντίστοιχα κρούσματα.

Η Θεία Κοινωνία λοιπόν δεν μεταδίδει αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον συγχρωτισμό και για αυτό χρειάζεται σύνεση, διάκριση»…

Πειραιώς Σεραφείμ: Οφείλουμε να υπακούμε την Εκκλησία, αλλά επί θεμάτων Πίστεως…

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, στην χειροτονία του Μητροπολίτου Καστορίας περί αποτείχισης, ανέφερε:

«Ο Μακαριώτατος έχει απόλυτο δίκιο όταν ομιλεί ότι οφείλει η Ιεραρχία να υπακούει κατά το θέσφατο και την επιταγή των Αγίων και Οικουμενικών Συνόδων, διότι η Εκκλησία είναι Σώμα με κεφαλή τον Χριστό και το πολίτευμα της είναι Συνοδικώς Ιεραρχικό και Ιεραρχικώς Συνοδικό. Εκτροπή από το πολίτευμα αυτό έχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί οι οποίοι έχουν Ιεραρχικό πολίτευμα χωρίς Συνοδικότητα και οι Προτεστάντες οι οποίοι έχουν Συνοδικό πολίτευμα χωρίς Ιεραρχικότητα.

Επομένως, ο Αρχιεπίσκοπος έχει δίκιο ότι επί διοικητικών θεμάτων κρατείτο ο βιώνων ψήφος, γεγονός όμως που δεν μπορεί να ισχύσει όταν αναφερόμεθα σε θέματα Πίστεως. Εκεί, υπάρχει μια άλλη αρχή η οποία έχει αποδειχτεί και από την εκκλησιαστική ιστορία μας των 2.000 χρόνων ότι ισχύει η αλήθεια, ο Χριστός την οποία εξαγγέλουν οι Θεοφόροι Πατέρες και οι Οικουμενικοί Σύνοδοι. Για παράδειγμα, η ληστρική Σύνοδος της Ιερείας όπου συμμετείχαν τέσσερεις Πατριάρχες, 600 τόσοι Μητροπολίτες, ο Αυτοκράτορας και απέναντι ήταν ένας άνθρωπος. Ο Όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης ο οποίος και κατίσχυσε

Συνεπώς, επί διοικητικών θεμάτων έτσι οφείλουμε να πράττουμε υπακούοντας την Εκκλησία, αλλά επί θεμάτων Πίστεως υπακούουμε στο Πνεύμα τον Άγιον και στους Θεοφόρους Πατέρες και στην Συνοδική Πράξη της Εκκλησίας των 2.000 χρόνων».

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου