Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Γιατί ανάβουμε κερί στην Εκκλησία;

 

Ερώτηση που λάβαμε:

Γιατί ανάβουμε κερί στην Εκκλησία;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας (agonistes.gr):

Ανάβουμε κερί ή λαμπάδα στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας για σημαντικούς λόγους και με ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Στα αρχέγονα χριστιανικά χρόνια και καθώς οι συνάξεις γίνονταν στις κατακόμβες χρησιμοποιούσαν το κερί ως μέσο φωτισμού.
Στη συνέχεια τον 4ο αιώνα ο Μ. Κωνσταντίνος παύει τους διωγμούς εναντίον των χριστιανών και μπορούν πλέον ελεύθερα να κτίζονται και να λειτουργούν οι Ναοί. Ωστόσο η Εκκλησία εντάσσει στη λατρεία το κερί των πρωτοχριστιανικών συνάξεων στο οποίο αποδίδει τους εξής συμβολισμούς:

1) Ανάβουμε το κερί για να προκύψει το φως του. Και με το φως διαλύεται το σκοτάδι. Συμβολίζεται έτσι το Φως που είναι ο Χριστός. Ανάβοντας το κερί ομολογούμε τη θερμή μας πίστη στον Θεό που είναι το «Φως του κόσμου».

2)Υπονοούμε το πνεύμα θυσία που πρέπει να διακατέχει τον πιστό, για να είναι και αυτός φως με τη ζωή του στοιχημένη στο νόμο του Θεού.

3) Το άναμμα κεριού μπροστά στην εικόνα Αγίου μας θυμίζει το φως της ψυχής του Αγίου εκείνου, αφού όλοι οι Άγιοι, που ζητάμε τις πρεσβείες τους, ονομάζονται «υιοί φωτός».

Λαμπάδες ανάβουμε οι πιστοί και το βράδυ της Αναστάσεως και ψάλλουμε χαρμόσυνα το Χριστός Ανέστη… Εκφράζουμε έτσι τη χαρά μας τη μεγάλη για τη μεγάλη νίκη του Χριστού μας πάνω στην αμαρτία και το θάνατο.

 

Το κερί επίσης να υπενθυμίσουμε πως το συναντάμε σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας και κάθε φορά με διαφορετικό συμβολισμό.
Στη Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας. Στο Άγιο Βάπτισμα, έχουμε την αναμμένη λαμπάδα που συμβολίζει ότι ο νεοφώτιστος πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό.
Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών και των σωμάτων των νεόνυμφων.
Στο Ιερό Ευχέλαιο τα επτά κεριά, ένα για κάθε Ευαγγελική περικοπή συμβολίζει την προσοχή μας στα Λόγια των Ιερών Κειμένων.
Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, το οποίο συμβολίζει την παράκλησή μας υπέρ των κεκοιμημένων. Να τούς αναπαύει ο Κύριος εν τόπο φωτεινό.

Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι το άναμμα του κεριού δεν είναι απλώς μια τυπική, αλλά μια σπουδαία πράξη στην οποία πρέπει να δώσουμε το νόημα και τη σημασία που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου