Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΒΕΙ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ;

 
Πρώτα, γιατί η πίστη μας είναι φως. Ο Χριστός είπε: «Εγώ είμαι το φως του κόσμου. «Το φως του λυχναριού μας θυμίζει το φως με το οποίο ο Χριστός φωτίζει τις ψυχές μας.
 
Δεύτερον, για να μας θυμίζει το φωτεινό πρόσωπο εκείνου του Αγίου μπροστά στον οποίο ανάβουμε το λυχνάρι. Γιατί οι άγιοι λέγονται γιοι του φωτός.
 
Τρίτον, για να μας χρησιμεύσει ως αντίληψη στις σκοτεινές μας πράξεις, στις κακές σκέψεις και επιθυμίες μας, για να μας καλέσει στο δρόμο του φωτός του Ευαγγελίου. Και έτσι ας εργαστούμε με ζήλια για την εντολή του Σωτήρος: «Άσε λοιπόν το φως σου να λάμψει μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τις καλές σου πράξεις και να δοξάσουν τον Ουράνιο Πατέρα σου. "
 
Τέταρτον, για να είναι αυτή η μικρή μας θυσία στον Θεό, που θυσίασε τα πάντα για μας. Ένα μικρό σημάδι της μεγάλης ευγνωμοσύνης και της ανάλαφρης αγάπης μας προς Εκείνον, από τον οποίο ζητάμε στις προσευχές μας ζωή, υγεία, σωτηρία και όλα όσα μόνο η απεριόριστη ουράνια αγάπη μπορεί να δώσει.
 
Πέντε για να εκφοβίσουν τις κακές δυνάμεις που μας επιτίθενται, μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσευχής, και να πάρουν τις σκέψεις μας μακριά από τον Δημιουργό μας Διότι οι δυνάμεις του κακού αγαπούν το σκοτάδι και φεύγουν από κάθε φως, ειδικά εκείνο που προορίζεται για τον Θεό και την ευχαρίστησή Του.
 
Έκτο για να μας ενθαρρύνει να θυσιάσουμε. Ακριβώς όπως ο ενδέκατος και το βιολί καίγονται στο λυχνάρι, υποταγμένοι στη θέλησή μας, έτσι και οι ψυχές μας να καίγονται σε όλα τα δεινά με τη φλόγα της αγάπης, πάντα υποταγμένες στο θέλημα του Θεού.
 
Έβδομο για να μας διδάξει ότι όπως το λυχνάρι δεν μπορεί να ανάψει χωρίς το χέρι μας, έτσι και η καρδιά μας, αυτό το εσωτερικό λυχνάρι, δεν μπορεί να αναμθεί χωρίς την άγια φωτιά της χάριτος του Θεού, ακόμα και αν είναι γεμάτη με όλες τις αρετές. Γιατί όλες οι αρετές μας δεν είναι παρά καύσιμα, και η φωτιά που τις ανάβει είναι από τον Θεό.
 
Οκτώ για να μας θυμίζουν ότι ο Δημιουργός του κόσμου δημιούργησε πρώτα το φως και μετά, με τη σειρά, όλα τα άλλα. «Και ο Κύριος είπε, Γενηθήτω φως. Και ας γίνει φως. «Έτσι, στην αρχή της πνευματικής μας ζωής, το φως της αλήθειας του Χριστού πρέπει πρώτα να λάμψει μέσα μας. Από αυτήν δημιουργείται κάθε καλό στη χώρα μας, βλασταίνει και μεγαλώνει.
Ας φωτίσει και εσάς το φως του Χριστού.
 
Άγιος Νικολάι Βελιμίροβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου