Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Σχόλια στην Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 


Η λάμψη της Ορθοδοξίας

 Η Ορθοδοξία στο πνευματικό της μέγεθος εμπερικλείει την αλήθεια στην ολοκληρωμένη της μορφή. Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών ή της Ορθοδοξίας, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται, ξεδιπλώνονται ενώπιον μας βαθύτερα πνευματικά νοήματα, στα οποία ο πιστός καλείται να εντρυφήσει και να αντλήσει τα πιο ισχυρά εφόδια.

Την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας και τη λάμψη της αλήθειας της. Θυμόμαστε την μέρα αυτή τη νίκη εναντίον των εικονομάχων, μιας αίρεσης με πολύ επικίνδυνες πλάνες και τοξικές ως προς την αλήθεια διακλαδώσεις, οι οποίες ουσιαστικά συνίστανται στην αμφισβήτηση της Ενανθρώπησης του Κυρίου μας. 

Αυτό σήμαινε ότι ο άνθρωπος δεν μπορούσε να σωθεί και να εγκολπωθεί τα μηνύματα της αλήθειας του Χριστού. Αντίθετα, θα παρέμενε μια τραγική ύπαρξη, χωρίς την πίστη και την ελπίδα.

Ο θρίαμβος της Εκκλησίας

Η νίκη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας σηματοδοτείται με την οριστική αναστήλωση και την προσκύνηση των αγίων εικόνων, με την Σύνοδο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 843 μ.Χ. Πληροφοριακά σημειώνεται ότι η σχέση της γιορτής αυτής με την Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι από μια άποψη ιστορική, ως προς τη σημασία της. 

Ο πρώτος θρίαμβος της Ορθοδοξίας έγινε ειδικά αυτή την Κυριακή, η οποία σηματοδοτεί την βαθύτερη ουσία και πεμπτουσία της πίστης μας. Αναδεικνύει την Ορθοδοξία ως τη δύναμη που συνέχει, αγκαλιάζει και μεταμορφώνει τον κόσμο, τον εξαγιάζει και τον λυτρώνει.

 

Εφόδια ευλογημένης οδοιπορίας

Οι άγιοι Πατέρες, με τη θεία σοφία που τους διέκρινε, τοποθέτησαν στη συγκεκριμένη Κυριακή τη νίκη της Ορθοδοξίας για να μπορούν οι πιστοί να αντλήσουν απ’ αυτήν τα απαραίτητα πνευματικά εφόδια, τα οποία θα τους συνοδεύουν στην μεγάλη οδοιπορία τους προς συνάντηση με τον αναστημένο Χριστό.

Το μεγαλείο της πίστης

Ακριβώς, Ορθοδοξία σημαίνει τη σωστή πίστη, την αλήθεια της πίστεως. Είναι μια πολύ βασική προϋπόθεση στον αγώνα του πιστού που διεξάγει την περίοδο αυτή για να μπορεί να ανεβεί σε ανώτερες πνευματικές κορυφές, με φόντο τις αρετές που μπορεί να προσποριστεί μέσα από το στάδιο του αγώνα του. Τη σωστή πίστη μάς τη δίνει μόνο το Πρόσωπο του Κυρίου μας. Μόνο όταν αναζητήσουμε ειλικρινά και γνωρίσουμε πραγματικά τον Χριστό, καταξιώνεται η ζωή μας. 

Μόνο η συνάντηση και η προσωπική σχέση μας με τον Κύριο, μπορεί να αναπαύει την ύπαρξή μας σε ουράνιες τροχιές. Αυτό βεβαιώνουν τα νέφη των μαρτύρων, των οσίων, των πατέρων και των διδασκάλων, που αγωνίστηκαν μέχρι θανάτου για την Ορθόδοξη Πίστη. Αυτούς τιμούμε σήμερα, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, και θυμόμαστε τα άγια κατορθώματά τους.

Αγαπητοί αδελφοί, ο σημερινός εορτασμός της Εκκλησίας μας, αλλά και της Ορθοδοξίας μας, υπενθυμίζει το μεγάλο χρέος που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις την αλήθεια του Κυρίου. Να εναποθέτουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη τον εαυτό μας στην προοπτική που διανοίγει για τη σωτηρία μας. Η Ορθοδοξία δεν εξαντλείται σε κάποιες φραστικές διατυπώσεις, αλλά επεκτείνεται και στη δυναμική έννοια της ορθοπραξίας, που παραπέμπει στη μετουσίωση της αλήθειας της Εκκλησίας σε καθημερινή πράξη ζωής. 

Ο θρίαμβος αυτής της αλήθειας μάς επιφορτίζει με μεγάλη ιεραποστολική ευθύνη ν’ ανταποκριθούμε κι΄ εμείς στο ιερό χρέος της διάδοσης και μεταλαμπάδευσης της σ’ όλο τον κόσμο. Για να το επιτύχουμε όμως αυτό, απαιτείται όπως η όλη ζωή μας μεταβάλλεται καθημερινά σε ζωντανή μαρτυρία που να εκπέμπει στις συχνότητες του ισχυρού παραδείγματος, όπως αυτό εκπηγάζει μέσα από την πραγματικότητα της Εκκλησίας. 

Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας λειτουργεί τελικά σαν μια πρόκληση για να ακτινοβολεί η παρουσία της μέσα από τις δικές μας υπάρξεις και να μεταγγίζει αιώνια μηνύματα λύτρωσης και σωτηρίας σε όλο τον κόσμο. Γένοιτο.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος

Πηγή:  Εκκλησία της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου