Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Οι ήρωες του Κυπριακού Αγώνα.

 

Σαν σήμερα, αφού πρώτα εξομολογήθηκε (φωτό), αργά το βράδυ της 13ης Μαρτίου του 1957, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγείται στο χώρο εκτελέσεων των Άγγλων μετά την υπογραφή της εκτέλεσης του από την βασίλισσα Ελισάβετ (ακόμη δεν έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την πράξη της).

Σε ηλικία 18 ετών καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού με την κατηγορία πως μετέφερε όπλα και πυρομαχικά για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ, που μάχονταν για να αποτινάξουν την αγγλική αποικιοκρατία και για να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα.
Στο τελευταίο γράμμα του έγραψε:


«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να’ ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. 

Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».
Εννιά δευτερόλεπτα τρανταζε το σώμα του στην αγχόνη μέχρι να ξεψυχήσει ... γράφει στα απομνημονεύματα του ο Άγγλος δήμιος Harry Allen.

Νωρίς το πρωί της 14ης Μαρτίου ο Ευαγόρας φεύγει για τη "χώρα" των ηρώων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου