Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ουσία του Θεού.


 

“Ένας άνθρωπος ήταν πολύ θρήσκος. Στο χωριό όπου ζούσε, έπεσε βαριά βροχή.

Το άγριο το ποτάμι άρχισε να γεμίζει και να παρασέρνει στο διάβα του ότι έβρισκε, αλλά και στους δρόμους υπήρχαν μαινόμενα νερά..

Οι άνθρωποι άρχισαν να σώζουν τον εαυτό τους δεν μπορούσαν να σκεφτούν τίποτα άλλο. Το νερό όσο περνούσε η ώρα όλο και πιο πολύ χειροτέρευε.

Ο τύπος ανέβηκε στην οροφή του σπιτιού του και περίμενε κάποιος να τον σώσει αλλά δεν περίμενε άνθρωπο αλλά κάποιον άλλον.

Πρώτα πέρασε μια βάρκα και ο βαρκάρης του ζήτησε να έρθει. Αλλά αρνήθηκε:
– Όχι, ευχαριστώ,δεν έρχομαι.Ο Θεός θα με βοηθήσει.

Το νερό συνέχιζε να ανεβαίνει.

Ύστερα πήγαν οι αστυνομικοί με ένα ταχύπλοο και είπαν:
– Έλα,φίλε,θα πνιγείς.

Ο άνθρωπος απάντησε:
– Όχι,ευχαριστώ.
Περιμένω τον Θεό.

Τελικά,το νερό έφτασε στην οροφή του σπιτιού και ήρθε ένα ελικόπτερο.Ο άνθρωπος αρνήθηκε να φύγει ξανά, σκέφτηκε.
– Ο Θεός θα με βοηθήσει.

Μετά το νερό κάλυψε το σπίτι και πνίγηκε.

Η ψυχή του,έφυγε από το σώμα και όταν εμφανίστηκε ενώπιον του Θεού τον ρώτησε
– Γιατί δεν με βοήθησες όταν σε ζητούσα;
Ο Θεός απάντησε:
– Φυσικά και ήρθα να σε βοηθήσω, αλλά με εδιωχνες, εδιωχνες δηλαδή την βοήθεια μου που ερχόταν μέσω των ανθρώπων που σου έστελνα,σου έστειλα δύο βάρκες και ένα ελικόπτερο!
Αλλά εσύ τι περίμενες να δεις ένα θαύμα και δεν πρόσεξες τις ευκαιρίες που σου έστειλα για να σώσεις τον εαυτό σου….!

{Ο Θεός δεν φαίνεται με τα σωματικά μας μάτια.Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει εκείνο που χαρακτηρίζει τη Θεία ύπαρξη και την ξεχωρίζει από τα κτιστά δημιουργήματα,δεν μπορεί δηλαδή να γνωρίσει την ουσία του Θεού.Ο Μωυσής,ο αγνός δούλος του Θεού απαιτεί:«Εάν λοιπόν βρήκα χάρη ενώπιόν Σου, φανέρωσέ μου τον εαυτό Σου

και να πεισθώ πως βρήκα χάρη ενώπιόν Σου και πως είναι ο λαός Σου το μεγάλο αυτό έθνος» (Έξ. λγ’ 13).
Όμως ο Κύριος του απαντά:«δεν θα μπορέσεις να δεις το πρόσωπό μου -γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να δει το πρόσωπό μου και να ζήσει» (Έξ. λγ’ 20).

Η Ουσία του Θεού είναι απρόσιτη και ακοινώνητη,ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ουσία του Θεού,ούτε μπορεί να ενωθεί με Αυτήν.Ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα είναι τα μόνα πρόσωπα που γνωρίζουν την Ουσία του Θεού (Ματθ. ια’ 27. Ιω. α’ 18. Α’ Κορ. β’ 10),είναι κοινωνοί της Θείας Ουσίας,έχουν θεϊκή φύση,χωρίς όμως να αποτελούν «άλλους Θεούς», γιατί πρόκειται για τον ενυπόστατο Λόγο και το ενυπόστατο Πνεύμα του Ενός και Μοναδικού Θεού!

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει την Ουσία του Θεού,όμως η χάρη του Θεού,δηλαδή οι θείες ενέργειες που είναι άκτιστες και αχώριστες από την Ουσία του Θεού,φθάνουν μέχρι τον άνθρωπο και τον μεταβάλλουν σε «κατοικητήριον του Θεού» (Εφεσ. β’ 22),σε «κοινωνόν Θείας φύσεως» (Β’ Πέτρ. α’ 4).}

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου