Κατάθεση ψυχής από μια πολύτεκνη μητέρα: Ζώντας μέσα σε μια αρρωστημένη κοινωνία που αποστρέφεται ολοένα και περισσότερο το ιερό δώρο της ζωής, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και υπάρχει έντονη η ανάγκη για μερικές ανάσες αισιοδοξίας.
Σου γίνεται όλο και πιο απαραίτητο να αναπαύσεις το βλέμμα σου σε μερικούς ανθρώπους που πηγαίνουν κόντρα σε αυτό το ανθρωποκτόνο κατεστημένο. Που μάχονται για το ηθικό και το θεάρεστο, όχι με λόγια και ευχολόγια, άλλα με πράξεις ζωής και αυτοθυσίας.
Ήρωες καθημερινοί, απλοί, σεμνοί και αθέατοι για τον πολύ κόσμο. Ήρωες που κρύβουν μεγαλείο ψυχής και θριαμβεύουν στον στίβο της ζωής με μοναδικά όπλα την πίστη τους και την αγάπη τους για Θεό και ανθρώπους. Αφανείς μαχητές της ζωής που με το σιωπηλό παράδειγμα τους αφυπνίζουν την χαμένη μας ανθρωπιά, αρκεί να τους προσέξουμε και να τους αναδείξουμε.
Μια τέτοια ηρωίδα είναι η Σωτηρία Παλιάκη, μια μητέρα 6 παιδιών από το Πλατύ Πηγάδι της Σίφνου που παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην τοπική ιστοσελίδα Kaipoutheos.gr, μιλώντας για θέματα που αφορούν την πολυτεκνία, την (ανύπαρκτη) κρατική πρόνοια και την διαπαιδαγώγηση. Η πολύτεκνη Σωτηρία ακολούθησε ολόψυχα την αξιοσύνη της μητέρας της, η οποία απέκτησε 13 παιδιά και 89 εγγόνια! Είναι το 10ο παιδί αυτής της υπέροχης οικογένειας.
Το πρώτο που καταλαβαίνεις από τα μεστά λόγια της Σωτηρίας είναι πως η ευλογία της πολυτεκνίας είναι μια βιωματική μέθεξη αγάπης για τη ζωή, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Ως παιδί πολυτέκνων απολαμβάνεις το δώρο μιας πατρικής εστίας που σφύζει από ζωή και ως γονιός νοιώθεις την ανάγκη να το πολλαπλασιάσεις, ξέροντας από πρώτο χέρι το πόσο σημαντικό είναι.
«Κατάλαβα από μικρή πόσο σημαντικά είναι τα αδέρφια και τι δύναμη σου δίνουν», λέει η κ. Παλιάκη, εξηγώντας το πώς αγάπησε την αρετή της πολυτεκνίας.
«Εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στον Θεό»
Ζούμε σε μια εποχή όπου μπροστά στην δημιουργία οικογένειας, μας κατατρώει το άγχος για το άγνωστο. Και μόνο στην σκέψη να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί, μας κατακλύζουν 1002 ανησυχίες και ερωτηματικά: Θα μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά; Θα γίνω σωστός γονιός; Θα επηρεαστεί η καριέρα μου; Θα κρατήσω τον γάμο μου; Θα χάσω την βολή και την ανεξαρτησία μου;
Παντού βασιλεύει η ωμή λογική και η υπερπροστασία του εαυτού. Ζυγίζουμε το δώρο της ζωής μονάχα με υλιστικούς υπολογισμούς που είτε μας βγαίνουν – είτε δεν μας βγαίνουν. Και το συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι ότι οι ανεξέλεγκτες φοβίες μας, μας οδηγούν σε ένα κατά φαντασίαν αδιέξοδο.
Λυγίζουμε από το βάρος του να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις πενιχρές δυνάμεις μας και πνιγόμαστε σε έναν ωκεανό από αγχωτικά ερωτήματα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Διότι βγάζουμε εντελώς από την εξίσωση τον παράγοντα «Θεός». Η ολιγοπιστία (ή η απιστία) μας, ακυρώνει το βασικό θεμέλιο για κάθε δημιουργία οικογένειας, την εμπιστοσύνη στην αγάπη και την πρόνοια του Θεού.
Πως ξεπέρασε η Σωτηρία αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που στην εποχή μας «παραλύει» ένα μεγάλο πλήθος από επίδοξους γονείς; Δεν υπερέβη αυτό το εμπόδιο επειδή είναι κάποιου είδους υπεράνθρωπος, άλλα επειδή φύτεψε στην καρδιά της αυτό που μας διαβεβαίωσε ο Θεάνθρωπος: «μη μεριμνάτε διά τη ζωή σας τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, ούτε διά το σώμα σας τι θα φορέσετε… Κοιτάξτε τα πτηνά του ουρανού, ούτε σπείρουν ούτε θερίζουν ούτε αποθηκεύουν, και ο Πατέρας σας ο ουράνιος τα τρέφει».
Η εμπιστοσύνη στον Θεό είναι το «κλειδί» και – ταυτόχρονα – το μονοπάτι για την ψυχική απελευθέρωση του ανθρώπου. Μόνο έτσι ξεφορτωνόμαστε τα απόβλητα της ψυχής, το άγχος, την λύπη, τον θυμό, τον φόβο, τις ενοχές και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας κρατούν δέσμιους μιας νοσηρής παθητικότητας.
«Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο εύκολα γιατί δεν τα εμπιστευόμαστε στα χέρια μας, τα εμπιστευόμαστε στον Θεό. Οπότε κάπως έχει φύγει αυτή η ευθύνη από πάνω μας, έχει πάει κάπου ανώτερα και έτσι αυτό μας χαλαρώνει και είμαστε πιο σωστοί γονείς», λέει η Σωτηρία πάνω σε αυτό.
Πόσο μεγαλειώδης λόγος είναι αυτός, αλήθεια! Και πόση σοφία και αλήθεια κρύβει μέσα του! Μόλις ο άνθρωπος αποφασίσει να κάνει το βήμα και να ακουμπήσει τις έγνοιες του στην πρόνοια του Θεού, βάζει την πίστη στο τιμόνι της οικογένειας και ξεκινά να απολαμβάνει το ταξίδι στην θάλασσα της ζωής, πότε με τις καλοσύνες του και πότε με τις φουρτούνες του, πάντα όμως μέσα στην ασφάλεια του Χριστού που παραμένει καραβοκύρης.
Η αγάπη για τα παιδιά είναι «θέμα κουλτούρας»
Στην συνέντευξη της, η Σωτηρία υπογραμμίζει και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Αναφέρει πως πέρα από την ανύπαρκτη μέριμνα του κράτους στην δημιουργία οικογένειας που σίγουρα αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για τους νέους, η τεκνογονία πρωτίστως είναι θέμα κουλτούρας.
Την κουλτούρα της οικογένειας την είχαμε και δυστυχώς την αντικαταστήσαμε με την νοοτροπία της ατομικής καλοπέρασης. Επιπλέον, η διαστροφή της εποχής μας, στερεί από ηρωίδες σαν την Σωτηρία την κοινωνική αναγνώριση που τους αξίζει. Στον αντεστραμμένο μας κόσμο, η πολυτεκνία παρουσιάζεται ως «σκλαβιά» και η σκλαβιά των παθών του θεοποιημένου «εγώ» μας, παρουσιάζεται ως… ελευθερία.
Παρόλα αυτά ακόμα και στις μέρες μας, σε τοπικές κοινωνίες που επιβιώνει ακόμα το φιλότιμο ελληνικό πνεύμα των προγόνων μας, η πολυτεκνία αναγνωρίζεται σαν καύχημα και καρπός μεγάλης ευλογίας.
Ή βοηθούμε τις μητέρες ή χτίζουμε ψυχιατρεία…
Άραγε έχουμε αναλογιστεί ποτέ ότι η ενίσχυση της τεκνογονίας είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα επένδυσης στην κοινωνική υγεία μιας χώρας; Πως επιτυγχάνεται αυτό; Η Σωτηρία Παλιάκη εξηγεί υπέροχα το πως:
«Θα έπρεπε όλες οι γυναίκες που γεννούν παιδιά – όποια δουλειά και να κάνουν – να υπάρχει μια πρόνοια από την κοινωνία να κάτσουν 6-7 μήνες σπίτι τους να μεγαλώσουν το παιδί τους. Μεγαλώνοντας σωστά το παιδί σου η κοινωνία εξασφαλίζει λιγότερους εγκληματίες, λιγότερα θύματα bullying, λιγότερους ψυχασθενείς. Δηλαδή στην ουσία είναι επένδυση. Μεγαλώνοντας σωστά τα μωρά, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχεις σωστούς πολίτες μετά. Αντί λοιπόν να χτίζουμε ψυχιατρεία, μπορούμε να βοηθάμε τις μητέρες».
Να μια πρωτοποριακή σκέψη που θα έλεγε κανείς πως κινείται έτη φωτός μπροστά από το κατεστημένο της εποχής μας! Ένα κράτος που επενδύει στην ενίσχυση των νεαρών ζευγαριών και την ουσιαστική στήριξη της μητέρας, ουσιαστικά επενδύει στην ευζωία της κοινωνίας, στην μείωση της εγκληματικότητας, στην εξάλειψη των φαινομένων βίας, στον περιορισμό των ψυχικών νοσημάτων. Να τι τρομερή δύναμη διαθέτει ο ιερός θεσμός της οικογένειας, εάν την άφηναν να θριαμβεύσει!
Να που αποδεικνύεται πως μια άξια πολύτεκνη μητέρα από τη Σίφνο διαθέτει πολύ πιο διορατική σκέψη από χιλιάδες καρεκλοκένταυρους και γραβατωμένους που δρουν παρασιτικά τα πλαίσια ενός αυτιστικού κράτους, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται τίποτα πέρα από την υψωμένη μύτη του!
Άνθρωποι σαν την Σωτηρία, είναι δώρα Θεού για όλους μας. Η ευλογημένη στάση ζωής που ακολουθούν, μας χαρίζει την ελπίδα πως αυτό το έθνος δεν έχει καλυφθεί πλήρως από το σκοτάδι της μισανθρωπίας. Αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της εκλεκτής «μαγιάς» για την οποία μιλούσε ο Άγιος Παΐσιος, που κρατάει και θα συνεχίσει να κρατά όρθια την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου