Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

«Το Σωτηριώδες Πέρασμα»

apokreo

 

του Πρεσβυτέρου Νικολάου Γονιδάκη
εφημ. Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Νέων Παγασών Βόλου


Καθένας από εμάς τους Χριστιανούς, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μου, κατηχούμαστε από την παιδική μας ηλικία διδασκόμενοι πρωταρχικά τις δέκα Παλαιοδιαθηκικές εντολές που ο ίδιος ο Θεός παρέδωσε στους ανθρώπους διά μέσω του Μωϋσέως.

Είναι άλλωστε γνωστές σε όλους μας, ου μοιχεύσεις, ου κλέψεις, ου φονεύσεις, ου ψευδομαρτυρήσεις…

Ερχόμενος όμως σε σαρκωμένος ο ίδιος ο Θεός Λόγος, δεν κατήργησε αυτές τις ήδη υπάρχουσες οδηγίες, αλλά τις συμπλήρωσε και στην ουσία τις απλοποίησε, ώστε μέσα από δύο στην ουσία προτροπές να μας διδάξει το τι θα πρέπει επακριβώς να πράξουμε έτσι ώστε να Του ομοιάσουμε, να Τον ακολουθήσουμε και εν τέλη στην επουράνιο Βασιλεία να σταθούμε παρά την αναξιότητα μας δίπλα Του, γευόμενοι της αθανασίας και της ατελευτότητας που ο Ίδιος μας είχε πλάσει και προσφέρει.

«Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλῃ τη καρδίᾳ σου, και εν όλῃ τη ψυχή σου, και εν όλῃ τη διανοίᾳ σου· και τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Αυτό ακριβώς μας επισημαίνει κατά την σημερινή Ευαγγελική περικοπή.

Μας μιλά για την μέλλουσα κρίση, δεικνύοντάς μας το πώς η πίστη μας, όταν περνά μέσα από τον ίδιο τον Χριστό και είναι υγειής, μεταφέρεται αυτόματα στους αδελφούς μας, τους πεινασμένους, τους αρρώστους, τους φυλακισμένους και τους εν ανάγκη όντας.

Δεν μπορούμε όταν στεκόμαστε με απάθεια απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στους γύρω μας να βρεθούμε στα εκ δεξιών πρόβατα τα σεσωσμένα, παρά μόνο στα εξ ευωνύμων ερίφια.

 

Πρώτον, όταν αγαπούμε και πιστεύουμε έμπρακτα στον Χριστό, αγαπούμε τον άνθρωπο που εκείνου την μορφή ο Ίδιος έλαβε και συμπάσχουμε με αυτόν.

Δεύτερον, δεν διακρίνει με βάση τα πιστεύω του καθενός, είτε αυτός είναι μουσουλμάνος είτε οποιουδήποτε άλλου πιστεύω είτε λευκός, μαύρος ή κίτρινος.

Όλοι κάτω από την σκεπή του Χριστού είμαστε το ίδιο. Τρίτον, πράττουμε όπως Εκείνος θα έπραττε μη φοβούμενοι τα λόγια των ανθρώπων αλλά μόνο την κρίση Του, που σίγουρα είναι πιο επιεικής από αυτήν την δίκη μας.

Αδελφοί μου, το Ευαγγέλιο της μελλούσης Κρίσεως είναι ένα πέρασμα για εμάς από την χαοτική και καταδικαστική υποκρισία στην έμπρακτη και σωτηριώδη αγάπη του Χριστού μας.

Αυτό που όλες τις τελευταίες μέρες κάμουμε δείχνει τι σημαίνει επακριβώς Χριστιανός.

Σε έναν λαό που σήμερα δοκιμάζεται και που μέχρι χθες μας απειλούσε, εμείς τείνουμε χείρα βοηθείας, συλλέγουμε πράγματα υλικά που με πολύ πνευματική ανωτερότητα, προσευχή και αγάπη προσφέρουμε εις ίασην ψυχών και σωμάτων, εις κοινωνίαν σωτηρίας Χριστού.

Αμήν.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου