Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

«Οι σκηνές που αντίκρισα ήταν φρικώδεις – Έπεφταν στο ράσο…»: Συγκλονίζει ο Λαρίσης Ιερώνυμος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.


 

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει παγώσει όλη την Ελλάδα που πενθεί τον χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας από την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων, η οποία σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή.

Συγκλονισμένος ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος περιέγραψε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τα όσα ο ίδιος έζησε μετά το τρισάγιο το οποίο τέλεσε για τις αδικοχαμένες ψυχές.

Αναλυτικά η δήλωση του Σεβαστού Ιεράρχη:

«Απο χτες το βράδυ, ξάγρυπνοι παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις και σήμερα το πρωί μετά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, πήγαμε στα νοσοκομεία για να δούμε τους τραυματίες αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων.

Πριν από λίγο βγήκα από το νεκροτομείο και πραγματικά οι σκηνές που αντίκρισα ήταν φρικώδεις.  Διάβασα το πρώτο Τρισάγιο και σε πολλούς συγγενείς προσπάθησα να πω έναν λόγο παρηγοριάς. Οι άνθρωποι έπεφταν πάνω στο ράσο, κρέμονταν από το ράσο… Είναι δύσκολες οι ώρες για όλους.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έχει μεριμνήσει για να περιποιηθεί αυτούς τους ανθρώπους. Καταρχήν, τα νερά και οι φυσικοί χυμοί που προσφέρονται στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου, όπου περιμένουν οι συγγενείς να τους πουνε για την τύχη των δικών τους ανθρώπων είναι δική μας προσφορά.

Επειδή πολλοί θα χρειαστεί ενδεχομένως να διανυκτερεύσουν έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχείο προκειμένουν όποιος θέλει να φιλοξενηθεί από την Μητρόπολη. Και βέβαια, αν μας ζητηθεί είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε μερίδες φαγητού.

Πάνω από όλα όμως, εκείνο το οποίο οφείλουμε να επαινέσουμε είναι η προθυμία των Λαρισαίων, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να προσφέρουν αίμα τόσο στον σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού αλλά και στην κεντρική πλατεία, όπου υπάρχουν κινητές μονάδες αιμοδοσίας.Ήταν η καλύτερη ανταπόκριση σε αυτό το δυστύχημα, διότι μέχρι να έρθει το αίμα από άλλες περιοχές, ενδεχομένως να είναι αργά. Αυτή την στιγμή έχουμε κατορθώσει με τις δικές μας δυνάμεις, να έχουμε επάρκεια αίματος και να αντιμετωπίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού, αλλά δυστυχώς απεγκλωβίζονται πλέον μόνο πτώματα. Ελπίζουμε να βρεθούνε κάποιοι οι οποίοι άντεξαν όλο αυτό.

Προσευχόμαστε να μην αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων. Εκείνο όμως που θα θέλαμε να πούμε γενικότερα είναι να συστήσουμε μια σύνεση και μια ψυχραιμία. Δεν είναι η ώρα τώρα, να βγάλουμε οργή και θυμό. Είναι ώρα να βρούμε τους δικούς μας ανθρώπους και να διαπιστώσουμε αν είναι καλά, αν είναι τραυματίες ή αν ου μη γένοιτο είναι μέσα στα θύματα, ώστε στην συνέχεια να δράσουμε αναλόγως.

Παρακαλώ για την ψυχραιμία και την σύνεση όλων! Και επίσης… Μια προσευχή για όλους αυτούς οι οποίοι έφυγαν, για όλους αυτούς οι οποίοι υπομένουν τραυματισμένοι στα δωμάτια των νοσοκομείων και για όλους αυτούς που απ’ έξω προσμένουν έστω μια κουβέντα, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία όλων όσων επέβαιναν στο τρένο. Ψάχνουν οι συγγενείς δικούς τους ανθρώπους και υπάρχει αβεβαιότητα. Σε στιγμές αβεβαιότητας δεν χρειάζεται να λέμε πολλά.

Προσευχόμαστε και αφήνουμε τις υπηρεσίες να κάνουν την δουλειά τους, ώστε να έχουμε τα συντομότερα δυνατά αποτελέσματα».

Πηγή;  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου