Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα ημέρας

 

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Να κάνω παιδί για να «σώσω» τον γάμο μου ;

 


Η απόφαση να κάνεις παιδί για να σώσεις τον γάμο σου ισούται, θα μπορούσε να πει κανείς, με εγκληματική ενέργεια.

Όχι μόνο τον γάμο δεν θα σώσεις, αλλά ο γάμος σου θα διαλυθεί και θα προστεθεί ένα θύμα. Ο ερχομός ενός παιδιού δεν θα φτιάξει τη σχέση με τον άνθρωπό σου. Το παιδί θα  προσθέσει ενότητα στην ήδη υπάρχουσα υγεία της συζυγίας, η οποία είναι εφικτή όταν υπάρχουν θεμέλια. Τα παιδιά δεν είναι αντικείμενα, είναι πρόσωπα. 

Δεν κάνουμε παιδιά, ούτε για να φτιάξουμε τον γάμο, ούτε για να τα έχουμε για παιχνίδι στις ελεύθερες ώρες μας. Φυσικά και δεν τα χρησιμοποιούμε σε οποιαδήποτε διαμάχη μέσα στον γάμο, ούτε από την άλλη δημιουργούμε στρατόπεδα. Έχω ακούσει το τραγικό: «Δεν τον αντέχω τον άντρα μου με τίποτα! 

Οπότε θα κάνω παιδί μαζί του για να ασχολούμαι με το παιδί, ώστε να μην τον ακούω και να είμαι στον κόσμο μου». Σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσει ένα τέτοιο παιδί; Αναρωτηθήκαμε;

Από την άλλη, είναι λάθος να λέμε κάντε παιδιά για να λυθεί το δημογραφικό. Το δημογραφικό έχει να κάνει με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα. Δεν μπορούμε να πούμε σε οποιοδήποτε ζευγάρι «Κάνε 10 παιδιά διότι η Ελλάδα έχει γεμίσει ηλικιωμένους». Σε τι πνευματική και ψυχική κατάσταση είναι ένα ζευγάρι για να κάνει 10 παιδιά; Δεν είναι όλα για όλους. Η πολυτεκνία είναι χάρισμα, δεν είναι απλά μια επιλογή του ποδαριού. 

Μπορεί το ζευγάρι να μην αντέχει ή να μην αντέχει ο ένας ή ο άλλος. Θέλουν προσοχή αυτά. Οφείλουμε να καλλιεργούμε τα ζευγάρια (Εκκλησία και πολιτεία) για να έχουμε μια πνευματική υγεία αρχικά στη συζυγία και μετά στα παιδιά. Τακτικές του στυλ : «Κάντε 15 παιδιά για να λύσουμε το δημογραφικό» μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδίες. 

Μπορείς να κάνεις πολλά παιδιά μέσα από μια υγιή συμφωνία της συζυγίας; Κάνε. Δεν μπορείς; Μην κάνεις. Τόσο απλά. Κάνε όσο αντέχουν οι πνευματικές και ψυχικές σου πλάτες. Μην τα βλέπουμε όλα μόνο οικονομικά, αλλού είναι το «ζουμί» της υπόθεσης.

Δεν παίζουμε με τις ψυχές των παιδιών και οι αποφάσεις μέσα στη συζυγία οφείλουν να είναι προσεκτικές.

Καλές αποφάσεις λοιπόν!

π. Σπυρίδων Σκουτής

Πηγή: euxh . gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου