Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Κυριακή Ορθοδοξίας.

 

 

Μπαίνεις σε ορθόδοξο ναό και βρισκεσαι στην ζεστή αγκαλια του Θεού.Μυρωδιές από λιβάνι,θυμίαμα,μελισσοκέρι,άρτο ζεματιστό και νάμα,άνθη και μύρα.Το ιλαρό φως του καντηλιού,το γλυκό κροτάλισμα του θυμιατού,οι ψαλμωδίες,τα φώτα,η ιεροπρεπεια στις τελετουργικές κινησεις,η λαμπρότητα των αμφίων, η μονότονη σοβαρότητα των αναγνωσμάτων,ιερότητα απαραβίαστη,δοκιμασμενη,μεγαλόπρεπη, σταθερα αμεταβλητη σαν την Αλήθεια.

Απανω ο Παντοκράτορας στον ουρανό,τριγυρω η αναστασιμη ιλαροτητα των αγίων,εμπρός Ενθρονος ο Βασιλιάς,εκ δεξιών του παρισταται η βασίλισσα εν ιματισμω διαχρύσω περιβεβλημενη, πεποικιλμενη. Γεύεσαι Χριστον ως αρτον και οίνον,σταζεις απο μυρο και ιερό ελαιον,οσμίζεσαι την χαρη,όλες οι αισθήσεις ανίπτανται σε πανηγυρι συστολης και μυστικης χαρας.Τα ανω τοις κατω συνεορτάζει και τα κατω τοις ανω συνομιλεί. Όλη η ορθοδοξία χωρεί αχωρητη στον ιερό χώρο. Η βασιλεία Του παρουσα!



Απογύμνωσε τον ναό απ όλα τα παραπάνω.Τί θα μείνει.Γη αμορφος και ακατασκεύαστος και σκοταδι και ένας Αδάμ εξόριστος και γυμνός σε θρήνο μεγα.Μια ψυχρότητα απέραντης κόλασης.

Μόνο η ορθοδοξία έφερε τον άνθρωπο κοντά στον Θεό Του,αφου ο Θεός ηρθε πρώτος στον ανθρωπο και επί της γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεστράφη.Ο Θεός ήρθε στα μετρα του ανθρώπου!Εξω από την Εκκλησία του Χριστού δεν υπαρχει παραδεισος.

Κυριακή Ορθοδοξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου