Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, στο μεγάλο αμφιθέατρο των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς (Βρεφονηπιακός Σταθμός – Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο) η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην οικογένεια και στην ενίσχυση του μεγάλου και σημαντικού αυτού θεσμού της κοινωνίας μας.
Τους παρισταμένους καλωσόρισε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων μας και Γυμνασιάρχης κα Κυριακή Κούβαρη η οποία αναφέρθηκε επιγραμματικά τόσο στις προεκτάσεις του σημαντικού αυτού θέματος, όσο και στην παρουσία της οικογενειακής συμούλου, συμβούλου σχέσεων και συγγραφέως κας Τένιας Μακρή, η οποία κλήθηκε και ανέπτυξε το θέμα «Τα σημάδια μένουν… Καταναγκαστική επανάληψη. Η μίμηση της συμπεριφοράς των γονέων».
Την έναρξη της Εκδήλωσης κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος επεσήμανε πως «σήμερα είναι μια μέρα βαθυτάτης, πνευματικής, εγρηγόρσεως. Είναι μια ημέρα καταπολεμήσεως της βίας και του εκφοβισμού.
Είναι μια μέρα κατά την οποία καλούμεθα να αντιληφθούμε την ευθύνη μας και την υποχρέωσή μας να μεταλαμπαδεύουμε τα ζώπυρα του γένους, της ρωμιοσύνης, της ελευθερίας και της αλήθειας στη διάδοχη γενιά».
Ευχαριστώντας θερμά την κα Μακρή για την αγάπη που επιδεικνύει «σε αυτό το Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, στο Ίδρυμα των Αγίων Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης», «την οποία και διαχρονικά μας καταθέτεται με πολύ στοργή και με μεγάλη ενσυναίσθηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, σημείωσε πως η Τένια Μακρή «είναι ένας πνευματικός ιεραπόστολος, η οποία προσφέρει το λόγο της επιστημοσύνης της πάντοτε για το καλό και την ευθύνη που πρέπει να αντιλαμβανόμεθα ότι έχουμε στα πράγματα και τη ζωή».
«Η οικογένεια είναι το πρωταρχικό κύτταρο της ζωής, της υπάρξεως και η γονεϊκότητα ένα τεράστιο ανεπανάληπτο δώρο του Δημιουργού, δια του οποίου καλούμεθα να αποβούμε και εμείς συνδημιουργοί μαζί Του», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο άνθρωπος, «είναι μια ψυχοσωματική οντότητα» «και για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται πρότυπα στη ζωή του.
Χρειάζεται παραδείγματα έμψυχα και αληθινά. Χρειάζεται να κατανοήσει το μέγεθος της απερινοήτου αγάπης που τον έπλασε, αλλά και της ευθύνης που ως ελεύθερο πρόσωπο έχει. Ο άνθρωπος είναι η κορωνίδα των δημιουργημάτων και για αυτό καλείται να αποβεί συνδημιουργός με τον Πανάγιο Θεό». «Το παιδί, λοιπόν, που είναι το αποτέλεσμα της αγάπης, αλλά και της προσφοράς και της συν-δημιουργίας με τον Θεόν, είναι το πρόσωπο τιμής για όλη την οικουμενική ανθρωπότητα και έχει ανάγκη από τα αιώνια πρότυπα που ο Δημιουργός καθόρισε: τη μητέρα και τον πατέρα».
«Το παιδί θεωρεί τον εαυτό του προέκταση της μητέρας του» «και έχει ανάγκη από αυτή τη γλυκύτητα και τη θαλπωρή που απολαμβάνει στην αγκαλιά της μητέρας του» «και ταυτόχρονα έχει ανάγκη από τη στιβαρότητα, τη ρώμη, την ευθυκρισία, τον δυναμισμό του πατέρα του», επεσήμανε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «μέσα από αυτή την αγάπη το παιδί απολαμβάνει ασφάλεια, απολαμβάνει ενότητα, απολαμβάνει ηρεμία».
Αναφέροντας πως «σήμερα δυστυχώς βλέπουμε αυτό το τραγικό φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού να εμφιλοχωρεί στις πιο τρυφερές ηλικίες, στα πιο υπεροχικά πλάσματα του κόσμου που είναι τα παιδιά μας», εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί «τα παιδιά» «μιμούνται τους μεγάλους. Μιμούνται εκείνο που βλέπουν, εκείνο που ακούν, εκείνο που βλέπουν στο διαδίκτυο, στον κυβερνοχώρο, γενικότερα στην καθημερινότητά τους».
«Εάν, λοιπόν, αποστερείς από τον άνθρωπο την αιώνια αναγωγή του και δεν τον εμπνεύσεις και δεν τον χαριτώσεις με τα έργα της ζωής», «τότε πράγματι δημιουργείς ανέστιους, ανερμάτιστους και εγκληματικούς ανθρώπους, των οποίων η ζωή θα χειμάζεται από την τραγικότητα της καθημερινότητας, από τη βάναυση πραγματικότητα που δυστυχώς έχουμε οι ίδιοι δημιουργήσει για τον εαυτό μας», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «σήμερα υπάρχει ο κυβερνοχώρος και αυτό που βιντεοσκοπείται σαν bullying, σαν εκφοβισμός, σαν βία, μπαίνει μέσα εκεί και συνοδεύει το ατυχές θύμα δια βίου, για πάντα».
«Χρειάζεται επανατοποθέτηση των πραγμάτων. Χρειάζεται να επανέλθουμε στις αξίες που πύργωσαν και μεγάλυναν την ζωή μας και την ύπαρξή μας. Χρειάζεται να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και το ζείδωρο μήνυμα του γένους μας και της υπάρξεώς μας», τόνισε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως «ο Θεός θέλει είναι να έχουμε δύο πράγματα: Να είμεθα ελεύθεροι και να είμεθα και δίκαιοι. Και τότε όλα τα άλλα θα έρθουν στη ζωή μας».
Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο κλινικός ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας, Γενικός Διευθυντής του Παιδικού Σταθμού – Νηπιαγωγείου και Γενικός Συντονιστής του Εκπαιδευτικού έργου όλων των βαθμίδων των Εκπαιδευτηρίων μας, ο οποίος μας εισήγαγε στο θέμα, καλώντας την κα Μακρή να αναπτύξει την ομιλία της.
Η κα Τένια Μακρή, με την εισήγησή της καθήλωσε τους πάντες εξηγώντας και αναλύοντας τα σημάδια εκείνα που δείχνουν επιθετικότητα και βία, αλλά και τρόπους αντιμετώπισής και αντίδρασης των θυμάτων και των οικογενειών. Αναφέρθηκε, αντλώντας από την πλούσια εμπειρία της, σε συμπεριφορές και γεγονότα εξηγώντας πως πολλές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να υπάρξει θύμα βίας ακόμη και από πρόσωπα οικεία και αγαπημένα του.
Εξαίροντας το έργο των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς η κα Τένια Μακρή, απευθυνόμενοι προς τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών υπογράμμισε πως είναι ευλογημένοι που έχουν τα παιδιά τους σε αυτό το σχολείο και επικαλούμενη την εμπειρία της από άλλες χώρε χώρες, σημείωσε πως τέτοια ιδρύματα σαν και αυτό, έχουν μεγάλη αξία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
«Το σχολείο αυτό έχει μια καρδιά που χτυπάει. Χρησιμοποιήστε το αυτό. Να είστε παρόντες», συμβούλεψε η κα Μακρή.
Ακολούθησε πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος με την κα Μακρή και τον Σεβασμιώτατο να απαντούν σε ερωτήσεις των παρισταμένων τις οποίες συγκέντρωναν και έθεταν ο Πνευματικός Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων μας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βουρλάκος και ο Συντονιστής του Εκπαιδευτικού έργου Δημήτρης Πετρούνιας. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τόσο το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όσο και θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια και την επικαιρότητα.
Ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικές με την παρένθετη μητέρα, τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον λεγόμενο «γάμο» των ομοφυλοφίλων, αλλά και για την σύνθεση της οικογένειας.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως σκοπός της Εκκλησίας δεν είναι να κάνει απλώς καλούς ανθρώπους, αλλά μας κάνει Αγίους, ενώ αναφερόμενος στην «woke» ατζέντα, σημείωσε πως αυτή αφορά μόνο τον Χριστιανικό κόσμο. Αναφέροντας πως η τραγικότητα δεν μπορεί να γίνεται θεσμός, υπογράμμισε πως η Εκκλησία δεν εχθρεύεται και δεν εκδικείται κανέναν, αλλά προστατεύει τα παιδιά της, το σώμα της.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας θερμά την κα Μακρή για την παρουσία της, της πρόσφερε ως Ευλογία μία εικόνα της Παναγίας.
Παρέστησαν εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος εθελοντισμού Αττικής κα Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και εκ μέρους του Δήμου Πειραιά ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ.Γρηγόρης Καψοκόλης.
Πηγή: romfea.gr
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου