Η απλότητα και η παράδοση της μοναστικής κουζίνας του Αγίου Όρους αντικατοπτρίζονται σ’ αυτήν τη συνταγή του γέροντα αρχιμάγειρα Ιωσήφ, καθώς συνδυάζονται φυσικά υλικά και γεύσεις που προσδίδουν στα μελομακάρονα έναν αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα.
Με τη χρήση λιγότερης ζάχαρης και βασικών υλικών, αυτή η συνταγή είναι λιγότερο γλυκιά και πιο κοντά στη λιτή διατροφή των μοναχών.
ΥΛΙΚΑ
1 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. χυμό πορτοκάλι
½ φλ. νερό
½ φλ. μέλι
½ φλ. ζάχαρη
½ κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
4½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
1 φλ. μέλι
½ φλ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκάλι, το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά σχήματα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25’ ή μέχρι να ροδίσουν.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας το μέλι και το νερό για 5-7’.
- Αφού βγουν τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βυθίζουμε στο ζεστό σιρόπι για 1-2’ και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου