Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΨΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ









Για άλλη μια χρονιά τα μέλη των κατηχητικών μας συντροφιών με την καθοδήγηση των κατηχητών, σκόρπισαν το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού ψάλλοντας τα κάλαντα σε σπίτια της ενορίας μας.

Όπως μας πληροφόρησαν παλαιοί μας κατηχητές, αυτή η συνήθεια στην ενορία μας έχει το ξεκίνημά της από όταν ήταν υπεύθυνος των κατηχητικών ο Αρχιμ. τότε Παντελεήμων Μπαρδάκος μετέπειτα Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας. Δηλαδή 70 χρόνια και παραπάνω.

Την εποχή εκείνη ξεκινούσαν νωρίς το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων και έψαλλαν τα κάλαντα μέλη των κατηχητικών παρουσία και του π. Παντελεήμονος.


Εδώ και κάποια χρόνια, στην ενορία μας ψάλλουμε τα κάλαντα παραμονή των Χριστουγέννων με ώρα έναρξης 4 το απόγευμα. Επισκεπτόμαστε σπίτια παλαιών τε και νέων ιερέων, επιτρόπων, κυριών του φιλοπτώχου, κατηχητών, γνωστών ενοριτών και ανθρώπων που αγαπούν την προσπάθεια του τομέως νεότητος. Αυτό επαναλαμβάνεται και παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Δειλά δειλά όμως και για πρώτη χρονιά φέτος, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων και περίπου ώρα 4 το πρωί, μιμούμενοι τους παλαιούς των ημερών κατηχητές μας, ξεκινήσαμε από τον ιερό μας ναό μια ομάδα περίπου 10 ατόμων, και ψάλλαμε τα κάλαντα στις κεντρικές οδούς της ενορίας μας με σκοπό όπως λέει και το κάλαντο: «Ολίγον ύπνο πάρετε και πάλι σηκωθείτε στην εκκλησία τρέξετε και με πολύ μανία τα γράμματα ν’ ακούσετε την Θεία Λειτουργία» σκορπώντας το μήνυμα της χαράς και της λύτρωσης ότι Χριστός γεννάται δοξάσατε.
Και του Χρόνου, Χρόνια πολλά ευλογημένα και ευάρεστα στο Θεό όπως έλεγε και ο π. Παίσιος.
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου