Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αποστολή ζωής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο

Τα εγκαίνια της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την επωνυμία «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» εγκαινίασε σήμερα στις 11 το πρωί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Στον αγιασμό των εγκαινίων, τον οποίο τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λ. Κατσέλη, η Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρίαΦ. Γεννηματά, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ν. Σηφουνάκης, η Τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρία Ελ. Βόζεμπεργκ, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κ.Μ. Βαρδινογιάννη, οι επιχειρηματίες κ. Λ. Λαυρεντιάδης, Π. Κυριακίδης και Δ. Μοιραράκη, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η «Αποστολή» αποτελεί «έναν σταθμό πνευματικό στον δρόμο της διακονίας αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών».
«Σκοπός αυτού του κτιρίου», είπε, «είναι να γίνει η καρδιά της αγάπης. Το ορμητήριο κάθε προσπάθειας που θέλει να απαλύνει τον άνθρωπο στο πόνο και τον προβληματισμό του».
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στους τομείς δράσεις της νέας φιλανθρωπικής εταιρείας, βράβευσε τον π. Ιωάννη Καραλή, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα μαζί με τους συνεργάτες του και τους ενορίτες του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Ν. Κόσμου για την παραχώρηση του κτιρίου στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και τους κ.κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη που συμπαραστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, διαθέτοντας ένα σημαντικό ποσό για την κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό του κτηρίου.
Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» κ. Κ. Δήμτσας, υπογράμμισε πως «η νέα φιλανθρωπική οργάνωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει ως στόχο και συνεχή επιδίωξη να γίνει από σήμερα το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης των συνανθρώπων μας».
«Από αυτό εδώ το σημείο θα ξεκινήσει να χτυπά σε λίγο η καρδιά ενός οργανισμού, που θα συντονίζει και θα υλοποιεί το έργο της Εκκλησίας, ως συνεργασία των προσπαθειών του ιδίου του κράτους στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και όλων των άλλων ιδιωτικών φορέων που κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε επιγραμματικά στα έργα και τις δράσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η «Αποστολή», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους κυρίους Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη οι οποίοι, όπως τόνισε, «διέθεσαν σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο έργο».
Ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την άμεση δημιουργία του σύγχρονου αυτού κτηρίου που θα καλύψει τις ανάγκες της «Αποστολής» και ιδιαίτερα τον π. Ιωάννη Καραλή και την κυρία Δέσποινα Μοιραράκη, για την προσφορά των χειροποίητων χαλιών του κτηρίου.

Ομιλία Κωνσταντίνου Δήμτσα
Σας καλωσορίζω στην «Αποστολή». Τη νέα φιλανθρωπική οργάνωση, την οποία δημιούργησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με στόχο και συνεχή επιδίωξη να γίνει από σήμερα το μέσο, το εργαλείο, ο ταπεινός συντελεστής ανακούφισης των συνανθρώπων μας.
Στην εκκλησιαστική παράδοσή μας, τα θυρανοίξια ενός ιερού ναού αποτελούν ιδιαίτερο γεγονός στη λατρευτική ζωή του σώματος της εκκλησίας.
Σήμερα βέβαια δεν εγκαινιάζουμε έναν ιερό ναό αλλά την προέκτασή του στην κοινωνία.
Εγκαινιάζουμε το κτίριο, από το οποίο θα σχεδιάζεται και θα οργανώνεται  το κοινωνικό και προνοιακό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ένα κτίριο όπου θα συνεχίζεται «η λειτουργία μετά τη λειτουργία».
Απ αυτό εδώ το σημείο θα ξεκινήσει να χτυπά σε λίγο η καρδιά ενός οργανισμού, που θα συντονίζει και θα υλοποιεί το έργο της  εκκλησίας, ως συνεργασία των προσπαθειών του ιδίου του Κράτους στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και όλων των άλλων  ιδιωτικών φορέων που κινούνται σ αυτήν την κατεύθυνση.
Οι δύσκολες συγκυρίες μας οδήγησαν στην ταχύτατη αναδιοργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, έτσι ώστε να μπορέσουμε  να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κρίσης, η οποία σε πολλές εκφάνσεις της και όχι μόνο στην οικονομική, χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας.
Σε αυτό εδώ το κτίριο φιλοδοξούμε, η  «Αποστολή» να συμβάλει  στην αναγέννηση και την αναδόμηση ολόκληρου του συστήματος  των κοινωνικών και προνοιακών υποδομών της Αρχιεπισκοπής με γνώμονα την ανακούφιση του συνανθρώπου μας σε κάθε δυσκολία του.
Έχουμε πλήρη συναίσθηση του ιστορικής σημασίας του έργου που αναλαμβάνουμε, όμως οι στιγμές, τις οποίες ζούμε, δεν μας επιτρέπουν να εθελοτυφλούμε και να αργοπορούμε.
Οι ανάγκες δυστυχώς μας ξεπερνάνε.
10.000 «γεύματα αγάπης», διανέμονται καθημερινά σε 75 σημεία της πόλης μας, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ακόμα περισσότερα.
Όμως τα γεύματα αυτά δεν αποτελούν το μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης μιας συνεχώς διογκούμενης ανάγκης των συμπολιτών μας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής ή εθνότητας.
Είναι αναγκαία η συστράτευση των υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, ώστε όλοι μαζί, η «Αποστολή», οι ενορίες, το Γενικό Φιλόπτωχο, η Νεότητα, και τα ιδρύματα να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον αγώνα για τη βελτίωση μιας σκληρής για πολλούς  καθημερινότητας .
Σε αυτό τον αγώνα δεν βαδίζουμε μόνοι αλλά με την αμέριστη συνεργασία της πολιτείας.
Επιγραμματικά σας αναφέρω:
  • Τη δημιουργία στέγης για άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο αλτσχάιμερ.
  • Δημιουργία στέγης συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου του καρκίνου.
  • Μονάδα επανένταξης νέων που ενεπλάκησαν στην μάστιγα των ναρκωτικών.
  • Μονάδα φροντίδας και αγωγής αυτιστικών παιδιών.
  • Αναδιάρθρωση των παραδοσιακών κατασκηνώσεων και δημιουργία αντίστοιχων περιβαλλοντικών κέντρων.
  • Ενίσχυση των ιδρυμάτων της Αρχιεπισκοπής «Κόκορη» και «Δάμαρις» για παιδιά με το σύνδρομο Dawn.

Επίσης ιδιαίτερος σχεδιασμός υπάρχει για την αναζωογόνηση και ενίσχυση του εκκλησιαστικού εθελοντικού κινήματος με τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου για εθελοντές με παράλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Άριστη είναι και η συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο με την Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία υποδομών, όσο και με το Δήμο Αθηναίων για τον συντονισμό και τη διανομή γευμάτων σε άπορους συμπολίτες μας .
Για την επέκταση των δράσεων μας και εκτός των συνόρων της χώρας,  για την ενίσχυση της ιεραποστολής,  υπάρχει ήδη συνεργασία με τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ενώ συνεργαζόμαστε, ήδη, με τα Ηνωμένα Έθνη και με άλλους διεθνείς φορείς. Παράλληλα εντός Ελλάδος βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με  Ιερές Μητροπόλεις, με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως π.χ. αυτό της συνεχιζόμενης λαθρομετανάστευσης.
Ταυτόχρονα υπάρχει η πρόβλεψη για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και ηδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με Ιερές Μητροπόλεις και την Τοπικη Αυτοδιοίκηση .
Επίσης στους χώρους του κτιρίου θα συνεχισθούν τα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας, μέσω της γνωριμίας τους με στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι ήδη ετοιμάζεται να εγκαινιασθεί και η καινούργια βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε άλλο κτίριο στο κέντρο της πόλης.
Εξοχότατε Κύριε  Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι  Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Αγαπητοί συνεργάτες,
Κυρίες και κύριοι
Η καρδιά όλης αυτής της προσπάθειας, θα κτυπά στο κτίριο, το οποίο σε λίγο εγκαινιάζουμε και το οποίο ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για την πόλη μας όσο και για το προνοιακό έργο της εκκλησίας μας γενικότερα.
Ωστόσο σήμερα δεν θα είχαμε την ευκαιρία να  εγκαινιάζουμε αυτό το σύγχρονο κτίριο αν δεν υπήρχαν οι κύριοι Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Πέτρος Κυριακίδης.
Η εκκλησία μας ιστορικά τιμά τους κτήτορες και τους ευεργέτες της. Οι κύριοι Κυριακίδης και Λαυρεντιάδης αποτελούν σύγχρονους ευεργέτες, οι οποίοι διέθεσαν και διαθέτουν οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό προς δόξαν της Εκκλησίας.
Η ανακατασκευή του κτιρίου οφείλεται αποκλειστικά στα δύο αυτά πνευματικά τέκνα της και οι ευχαριστίες μας καθώς και η ευλογία της μητρός Εκκλησίας θα τους συνοδεύουν πάντα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τον κ. Μιχάλη Κυριακίδη για την αφοσίωση του στην ολοκλήρωση του έργου .
Ενός έργου το οποίο ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη του Αρχιτέκτονα-Μηχανικού κ. Γιώργου Ασημακόπουλου και τον οποίο  ευχαριστούμε θερμά τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια τους.
Ιδιαίτερη μνεία οφείλω προς την τοπική ενορία του Αγίου Παντελεήμονα καταρχήν για την ανέγερση εκ του περισσεύματος των ενοριτών του κτιρίου, αλλά και για την ευγενική παραχώρησή του προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.      Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον π. Ιωάννη Καραλή, ο οποίος με τις ενέργειές του βοήθησε τα μέγιστα στη πραγματοποίηση του όλου εγχειρήματος, όπως επίσης ευχαριστούμε όλους τους ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονος και τους γείτονες για την κατανόηση και την υποστήριξη του έργου μας. Δεσμευόμαστε να είμαστε διπλά τους καθημερινά.
Προσωπικές ευχαριστίες οφείλω στην κυρία Δέσποινα Μοιραράκη για την ευγενική της χορηγία.
Ακόμα οφείλω και δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για την αποτελεσματικότητά τους και την προσήλωση στο έργο μας.
Επιτρέψατέ μου επίσης να αναφερθώ καταρχήν στον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Γερμανό.
Υπήρξε και υπάρχει πάντα ως συνοδοιπόρος μας και πνευματικός καθοδηγητής συνάμα στο δύσβατο δρόμο του κοινωνικού έργου της εκκλησίας μας, υποστηρίζοντας πάντα το ευαγγελικό κήρυγμα για προσφορά και διακονία. Η επισκοπική του ευλογία μας δίνει δύναμη.
Πρωτίστως ευχαριστούμε ασπαζόμενοι Αρχιερατικήν δεξιάν τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο για την έμπνευση του όλου οράματος. Η παρουσία, το ήθος και οι σκέψεις Του αποτέλεσαν την αφορμή για το ταξίδι μας, το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή στάση-σταθμό της «Αποστολής».
Το όραμα, η ευλογία και το αίσθημα ευθύνης του, μας οδηγούν ακόμα πιο μακριά στην αναζήτηση της ευτυχίας και της σωτηρίας μέσα από την προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας. Μακαριώτατε προσωπικά σας ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη σας.
Σας καλώ όλους να υπάρξετε υποστηριχτές του έργου μας.
Σας προσκαλώ να συμμετέχετε σ αυτήν στην «Αποστολή» της αγάπης και της προσφοράς που για μας είναι Αποστολή Ζωής.
Και ευελπιστώ ότι με αυτή την κοινή προσπάθεια θα αλλάξουμε τη ζωή μας.
Το έργο είναι δύσκολο αλλά η ικανοποίηση αποδεικνύεται μεγάλη όταν θα καταφέρουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να πούμε:
«Αποστολή» εξετελέσθη!
Σας ευχαριστώ.
ΦΩΤΟ: Χρ. Μπόνης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου