Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

«Λίαν εύφρανε τους ορθοδόξους».


1Του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη

«Λίαν εύφρανε τους ορθοδόξους» η αγιοκατάταξη του μακαριστού και πολυσεβάστου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου από την Ιερά και Αγία Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία την Τετάρτη, 27/11, τον ανέγραψε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας!
Ο σημειοφόρος «στάρετς των Αθηνών», ο «εν μηδενί λειπόμενος» άνθρωπος του Θεού, ο ευλαβέστατος λειτουργός, συμπαθής βοηθός και παρηγορητής μυριάδων ψυχών, ο γενναίος ασκητής και έμπειρος διδάσκαλος της νηπτικής ζωής, ο κάτοχος διορατικού, προορατικού και ιαματικού χαρίσματος, ο θεόσοφος και θεοδίδακτος παιδαγωγός της αγάπης, ο ταπεινός ευχέτης «υπέρ παγγενούς του Αδάμ», το μεγάλο ανάστημα και πολύτιμο κεφάλαιο του αγιορειτικού μοναχισμού, το στήριγμα της Εκκλησίας, της χώρας μας και της οικουμένης, το πρότυπο των μοναζόντων και ο συγκαταβατικός σύμβουλος των «εν τω κόσμω διαβιούντων», ο χαρούμενος υποτακτικός και χαρισματούχος Πνευματικός θα τιμάται πλέον ως Άγιος, όπως του πρέπει, από τους πιστούς του Χριστού!

Η αγιοκατάταξη αυτή έρχεται να επισφραγίσει την ακλόνητη πεποίθηση του πληρώματος της Εκκλησίας ότι ο π. Πορφύριος είναι Άγιος! Άγιος για την αγάπη του στον Χριστό και την υπακοή του στην Εκκλησία, για το ορθοδοξότατο φρόνημά του και τα αμέτρητα θαύματά του, για την θεόπνευστη διδαχή του και την εξ αυτής οικοδομή του σώματος της Εκκλησίας, για την μαρτυρική υπομονή του στον πόνο και τις θλίψεις, για την θυσιαστική προσφορά του στον Θεό και την εικόνα Του, τον άνθρωπο!

Η μορφή του «πολυχαρισματούχου» και «μεγαλοχαρισματούχου» Αγίου Πορφυρίου σελαγίζει στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας του Χριστού. Η συνύπαρξη τόσων και τέτοιων χαρισμάτων σε ένα πρόσωπο αποτελεί πολύ σπάνιο πνευματικό φαινόμενο! Τούτο έκπληκτοι μαρτυρούν ευλαβείς και σοφοί άνθρωποι της Εκκλησίας. Στο πρόσωπο του Αγίου Πορφυρίου έκδηλα υπήρξαν και από πολλούς μαρτυρήθηκαν πλείστα χαρίσματα σε βαθμό υπερθετικό: το διορατικό, το προορατικό και το ιαματικό, η ικανότητα να παραμυθεί, αυθεντικώς να ερμηνεύει τις θείες Γραφές και απλανώς να συμβουλεύει και να καθοδηγεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, των κοινωνικών στρωμάτων και πνευματικών τάξεων, να διδάσκει με έγκυρο λόγο επιστήμονες και μαθητές, γονείς και παιδιά, να διορθώνει με τρόπο διακριτικό, απαλό και λεπτό λογισμούς, να προειδοποιεί για κινδύνους, να αποκαλύπτει «κεκρυμμένα μυστήρια», να αναπαύει σπλάγχνα, να εκδιώκει δαιμόνια, να συνδέει τις ψυχές με την λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, να δίνει οδηγίες για θέματα διατροφής και υγείας.
Η ποιμαντική του Αγίου των Καυσοκαλυβίων και της Ομονοίας χαρακτηρίζεται από ασυνήθη ευρύτητα πνεύματος, μεγαλειώδη αγάπη και επιείκεια. «Έβλεπε» ο μακάριος ότι στόχος δεν είναι η επιτίμηση, αλλά η διόρθωση και σωτηρία, γι’ αυτό επιθυμούσε την απαλή, ελεύθερη και αυτοπροαίρετη στροφή της ψυχής στο αγαθό, στην οποία πάντοτε συνέβαλε με την θεική αγάπη του και τον γλυκύτατο και παραινετικό λόγο του. Τα γράμματά του λίγα, ελάχιστα… Αλλά η σοφία του ζηλευτή! Ήταν δε τέτοια η γνώση του Αγίου Πορφυρίου, ώστε του επέτρεπε να συμβουλεύει και να διορθώνει επιστήμονες στα θέματα των ειδικοτήτων τους!

Η «χαρούμενη υπακοή», η χωρίς «σφιξίματα» και «ζορίσματα»  πνευματική ζωή, η προσεκτική μελέτη και εφαρμογή του θείου λόγου, η αργή και καθαρή ανάγνωση των «γραμμάτων» της Εκκλησίας, του Ψαλτηρίου και των άλλων αναγνωσμάτων, η καθαρή και γενική εξομολόγηση σε Πνευματικό, η εναπόθεση της ζωής μας στα χέρια του Θεού, η ενθεαστική και λατρευτική διάθεση της ψυχής μας, όλα αυτά αποτελούν πολύτιμες παρακαταθήκες του Αγίου Πορφυρίου.

Η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου πολύ αγαπήθηκε και ευλογήθηκε από τον Άγιο Πορφύριο. Η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής ωφελήθηκε από τις θεόσοφες συμβουλές του και στερεώθηκε με τις θεοπειθείς ευχές του. Σημειώνουμε το θαύμα της θεραπείας της μακαριστής Ηγουμένης Θεοσέμνης, ένα ακόμη θαύμα του «εν αγίοις αυλιζομένου» Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, και την μνημειώδη έκδοση του βιβλίου «Βίος και Λόγοι», το οποίο αποτελεί συγγραφικό σταθμό και ορόσημο της Πατερικής Γραμματείας. Ας χαίρεται και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, μέλος αυτήν την περίοδο της Ιεράς και Αγίας Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την ταπεινή του συμβολή στην αγιοκατάταξη του μακαριστού π. Πορφυρίου.

Φρονούμε ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι ανάγκη να σκύψει με θαυμασμό και ευλάβεια στην εικόνα και τον βίο του «άρτι αγιοκαταταχθέντος» π. Πορφυρίου. Καθηγητές, παιδαγωγοί και ιατροί, δικαστικοί, Επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί, κυβερνήτες χωρών, επιφανείς του κόσμου και άσημοι πολλά έχουν να αντλήσουν από το παράδειγμα και την διδαχή του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, «ου ταίς ευχαίς σωθείημεν άπαντες». Αμήν. 
Πηγή:  Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου