Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Τι κρύβει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης; (ΦΩΤΟ)

Τι κρύβει το εντυπωσιακό ψηφιδωτό της Αμφίπολης; (ΦΩΤΟ)
Τη μοναδικότητα του τάφου στην αρχαία Αμφίπολη επιβεβαιώνουν το ένα μετά το άλλο τα ευρήματα που έρχονται σταδιακά στο φως. 

Μετά τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, το απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτό που βρέθηκε στον δεύτερο θάλαμο εντυπωσιάζει, όχι μόνο τους ειδικούς, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, γεννώντας παράλληλα την ελπίδα ότι είμαστε κοντά στην αποκάλυψη του μεγάλου μυστικού για τον «ένοικο» του τύμβου.

Περίτεχνο ψηφιδωτό στον τάφο της Αμφίπολης.


Το ψηφιδωτό, που αποκαλύφθηκε κατά την αφαίρεση μέρους της επίχωσης, καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου (4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος) και είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Την κεντρική παράσταση του ψηφιδωτού περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ., το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα, ενώ το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.

«Πρόκειται σαφώς για μια σκηνή καθόδου στον Άδη σαν εκείνες που συναντούμε συχνά σε παραστάσεις αττικών αγγείων» δηλώνει στα Νέα πανεπιστημιακός δάσκαλος και χαρακτηρίζει το ψηφιδωτό δείγμα υψηλής τέχνης, λόγω της πλαστικότητας των μορφών, του τρόπου που έχει αποδοθεί η κίνηση, της έντασης στο πρόσωπο και στους μυς του γενειοφόρου άνδρα, την απόδοση των λεπτομερειών -χαρακτηριστικό είναι ότι τα μάτια του δεύτερου αλόγου έχουν σκούρο μπλε χρώμα, όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που είδε το ψηφιδωτό από κοντά- και τον συνδυασμό των χρωμάτων.

Στοιχεία που παραπέμπουν -σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή- στα ρεαλιστικά πρότυπα της μακεδονικής ζωγραφικής και θυμίζουν την τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης, η οποία έχει δώσει και το όνομά της σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλοκτισμένους τάφους στη Βεργίνα.

«Ένα τέτοιου είδους ψηφιδωτό με ανθρωπόμορφες παραστάσεις δεν έχει βρεθεί ώς τώρα σε μακεδονικό τάφο» ανέφερε στα Νέα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού που γνωρίζει σε βάθος τη μακεδονική περίοδο.

«Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ψηφιδωτό σε μακεδονικό τάφο. Σε έναν άλλο τάφο που ανασκάφηκε παλαιότερα στον λόφο Καστά βρέθηκε ψηφιδωτό που απεικόνιζε ρόμβους» συνεχίζει, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα κάποιος επί του υπό ανασκαφή ευρήματος και να μιλά για μακεδονικό ταφικό μνημείο, από τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για τη χρονολόγησή του, όπως επί παραδείγματι κεραμική.


Πηγή:  news.in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου