Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μεσογαίας Νικόλαος: ''Η βιοηθική απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς''.

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Τη δυσκολία και τη μεγάλη ευθύνη των θεολογικών τοποθετήσεων πάνω σε θέματα βιοηθικής υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στην έναρξη της ομιλίας του ενώπιον του σώματος της ιεραρχίας.
"Μου είναι πιο εύκολο να μιλήσω σε επιστημονικό συνέδριο ή σε νέα παιδιά παρά ενώπιον της ιεραρχίας" είπε, τονίζοντας πως αισθάνεται κατά βάθος "ανεπαρκής" όσα και αν έχει κανείς διαβάσει ή ακούσει ή σκεφθεί τόσα χρόνια για τα συγκεκριμένα θέματα.

Σημείωσε πως είναι θέματα δύσκολα στην κατανόηση και εύκολα να παρεξηγηθούν γι αυτό και απαιτούν πολύ λεπτή διαχείριση.
Ο Σεβασμιώτατος στην αρχή της εισήγησης εξήγε τι είναι Βιοηθική, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "ο όρος Βιοηθικὴ είναι αρκετὰ πρόσφατος και κατά κύριον λόγο προσδιορίζει τὴν επιστήμη, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει τα επιτεύγματα με τις συνέπειες που απορρέουν από την παρεμβατική χρήση της τεχνολογίας στον χώρο της βιολογίας, γενετικής και υγείας. Είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές που προέκυψαν στη θεώρηση και αντιμετώπιση της υγείας είναι δραματικές. Η σχέση με το σώμα και την βιολογία μας είναι πλέον τέτοια που δεν ακουμπά μόνο στη φυσική υπόστασή μας η στην ψυχολογία μας, αλλά έντονα αφορά και τη βούληση, τις αποφάσεις μας, την ηθική και την πνευματική αίσθησή μας."
"Είναι φυσικό πολλά από τα συναφή βιοηθικά διλήμματα και προβλήματα να απασχολούν και την Εκκλησία, στην οποία πολλοί προστρέχουν προκειμένου να τα χειρισθούν με «νουν Χριστού» και να τα ἀντιμετωπίσουν κατά το θέλημα του Θεού. Υπό την έννοιαν αύτήν και ἡ Ἐκκλησία ἀναπτύσσει μία σχετικὴ προσέγγιση ἐκκλησιαστικῆς Βιοηθικῆς, ποὺ μπορεῖ νὰ τὴν ὀνομάσει καὶ Βιοανθρωπολογία ἢ ὅπως ὁ Σεβ. Ναυπάκτου προτιμᾶ Βιοθεολογία, μέσα ἀπὸ τὴν ὁποία ἐκφράζει τὴν πίστη της στὴν ἱερότητα τοῦ σώματος, τῆς ζωῆς καὶ τοῦ θανάτου καὶ γενικότερα τοῦ ἀνθρώπινου προσώπου. Στὸ βάθος κάθε προβληματισμοῦ ἀπὸ πλευρᾶς Ἐκκλησίας δὲν βρίσκεται ἡ προστασία κάποιων ἠθικῶν νόμων ἢ ἐκκλησιαστικῶν κανόνων, ἀλλὰ βρίσκεται ἡ σχέση τοῦ ἀνθρώπου μὲ τὸν Χριστό, ἡ δυνατότητα κοινωνίας μαζί Του καὶ πρόσληψης τῆς χάριτος τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, βρίσκεται ὁ ἁγιασμός. Πρέπει νὰ διατηρηθεῖ ἡ αὐτεξουσιότητα τοῦ ἀνθρώπου, ἡ διάσταση τῆς αἰώνιας προοπτικῆς του, ἡ ἰσορροπία ψυχῆς καὶ σώματος, ἡ αἴσθηση τῆς ἀνάγκης τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς παρουσίας Του", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι "η ενασχόληση με το θέμα θεωρώ πως είναι εξαιρετικά αναγκαία λόγω των πολλών και επιμόνων προβλημάτων που καταλήγουν σε μας ως Εκκλησία ζητώντας την απάντησή τους, και πολύ επίκαιρη, δεδομένου ότι κατά τη συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών είχε προταθεί και η συμπερίληψη σχετικών αναφορών στη θεματολογία της μελλούσης να συνέλθει το 2016 Αγίας και Μεγάλης Συνόδου."
"Αυτή τη στιγμή, ευθύνη μας ως Ιεραρχία είναι να συμβάλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην όλη αυτή διορθόδοξη προσπάθεια να ακουσθεί συνοδικώς δόκιμος εκκλησιαστικός λόγος, στη βάση των αιωνίων αρχών της Ορθοδόξης Θεολογίας και ανθρωπολογίας, με την συναίσθηση ότι τα θέματα είναι πολύ λεπτά και οι δυνατότητες μας συνήθως περιορισμένες", συμπλήρωσε ο κ. Νικόλαος.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου