Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη στον κόσμο η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Γύρο του  διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης Foreign Direct Investment International  Arbitration Moot 2014 (FDI Moot - http://www.fdimoot.org) στις Η.Π.Α. μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου  2014, κατέκτησε την τρίτη θέση στον κόσμο.
Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς
εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας αλλοδαπών επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London.
Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.
Στο φετινό διαγωνισμό FDI Moot συνολικά έλαβαν μέρος 79 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση τον Αύγουστο 2014 των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού FDI Moot για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού (Asia Pacific), Νοτίου Ασίας (South Asia) και Λατινικής Αμερικής (Latin America), στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο Pepperdine (Malibu, California – Η.Π.Α.) μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2014, συμμετείχαν οι 41 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.
Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την υπόθεση Poštová banka, a.s. and ISTROKAPITAL SE v. Hellenic Republic, που επί του παρόντος εκκρεμεί εναντίον της Ελλάδας ενώπιον διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του International Centre For Settlement of Investment Disputes (ICSID). Ειδικότερα, το φετινό θέμα του διαγωνισμού αφορούσε σε προσφυγή ξένου hedge fund, κατόχου κρατικών ομολόγων, που αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων αυτών στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους του κράτους-εκδότη, η οποία διευκολύνθηκε μέσω της επιβολής, δια νόμου, ρητρών συλλογικής δράσης (CACs). Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος, καθώς και την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος-εκδότη των ομολόγων.Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό  FDI Moot, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Λεωνίδα Βυζά- Ασημακόπουλο, Ειρήνη Κικαρέα, Θεοδώρα-Θέτιδα Κουτεντάκη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη, συνεπικουρούμενου από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιωάννη Μηλιώνη, Νικόλαο Μπουραζέλη και Μαρία Σουρβάνου, μέλη της Ομάδας που εκπροσώπησε τη Σχολή μας με εξαιρετική επιτυχία στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2013, ως student coaches.
Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot η Ομάδα της
Νομικής Σχολής Αθηνών αναμετρήθηκε με επιτυχία με τις αντίστοιχες ομάδες των πανεπιστημίων Johannes Gutenberg University Mainz, Moscow State Institute of International Relations, National Law University (Delhi) και Howard University. Η Ομάδα της Σχολής μας τερμάτισε αήττητη και πρώτη στον όμιλό της, συγκεντρώνοντας συνολικά την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία για τη γραπτή και προφορική της απόδοση μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης.
Επιπρόσθετα, η Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου και η Ειρήνη Κικαρέα βρέθηκαν στο top-15 των αγορητών της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot, καταλαμβάνοντας την 5η και 12η θέση αντίστοιχα.
Στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέκλεισε την ομάδα του Mykolas Romeris University, επικράτησε στα Προημιτελικά της ομάδας του University of Barcelona - IELPO, και προκρίθηκε στον Ημιτελικό όπου αντιμετώπισε την ομάδα του New York University. Στη συνέχεια αναμετρήθηκε στον Μικρό Τελικό του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot με το Jagiellonian University, καταλαμβάνοντας τελικά ex aequo την τρίτη θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το Georgetown University, το King's College London, το Hong Kong University, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa κ.λ.π.
Η συμμετοχή των φοιτητών της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού FDI Moot δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη χορηγία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), η οποία κάλυψε το σύνολο των εξόδων μετάβασης και διαμονής των φοιτητών στις Η.Π.Α., στο πλαίσιο χορηγικού προγράμματός του Ιδρύματος με την Εθνική Τράπεζα, και το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Επιπλέον, αρωγοί στην προσπάθεια της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν οι δικηγορικές εταιρείες Καρατζά & Συνεργάτες, Μπαχάς, Γραμματίδης και Ποταμίτης Βεκρής, τις οποίες επίσης ευχαριστούμε θερμά.
Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών εκφράζει και πάλι την ελπίδα ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ομάδων της Σχολής μας, οι οποίες, από καιρό, συμμετέχουν με διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, θα διευκολύνουν την προσπάθειά που συνεχίζεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων

Πηγή: law.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου