Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Οι χριστιανοί της Συρίας σήμερα – Επτά χρόνια χωρίς τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου.


Περισσότερα από επτά χρόνια έχουν περάσει από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου. 
του Γιώργου Θεοχάρη

Ο μαρτυρικός Μητροπολίτης Παύλος απήχθη στις 22 Απριλίου 2013, Κυριακή των Βαΐων, μαζί με τον Συριάνο Επίσκοπο Ιωάννη Ιμπραχίμ από αγνώστους ένοπλους άνδρες της Αλ-Κάιντα.
Ο Μητροπολίτης επέστρεφε στην έδρα του στο Χαλέπι μέσω Τουρκίας και συνελήφθη κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα.
Ενώ έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια, η απαγωγή τους δεν έχει εξιχνιαστεί και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη των δύο Μητροπολιτών.
Φυσικά, όσο περνά ο καιρός, οι ελπίδες να βρίσκονται οι δύο Μητροπολίτες στην ζωή ελαττώνονται.
Κατά καιρούς έχουν κυκλφορήσει διάφορα σενάρια σε σχέση με την δολοφονία τους από τους τζιχαντιστές, τα οποία όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από το Πατριαρχείο Αντιοχείας.
Και αυτό δεν γνωρίζει ακόμη ποια είναι η τύχη τους.

Ένοχη σιωπή τηρεί η Τουρκία του Ερντογάν, η μόνη χώρα που σίγουρα γνωρίζει τί έγινε, καθώς η απαγωγή τους έγινε σε περιοχές που βρίσκονταν υπό κατοχή από ισλαμιστές που υποστηρίζονταν από αυτήν.
Στο Χαλέπι υπήρχαν πριν τον πόλεμο περίπου 40.000 Ορθόδοξοι, ενώ τώρα έχουν μείνει γύρω στους 25.000.
Ο μητροπολιτικός ναός του Προφήτη Ηλία και το μητροπολιτικό μέγαρο σώθηκαν ως εκ θαύματος από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του πολέμου.
Ο άλλος Ορθόδοξος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έπαθε σοβαρές καταστροφές.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση των χριστιανών στη Συρία είναι βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν στη διάρκεια του πολέμου, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας έχει πλέον ειρηνεύσει.
Ωστόσο υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα, όπως η μεγάλη υποτίμηση της συριακής λίρας εξαιτίας του πολέμου, που εκμηδένισε την αγοραστική αξία των μισθών, η φυγή της χριστιανικής νεολαίας και κυρίως των ανδρών έξω από τη Συρία, η αντιμετώπιση των Σύριων χριστιανών από τις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και των άλλων χωρών ως δεύτερης κατηγορίας πολιτών, η συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, παρότι στην Ελλάδα διαβιούν πολλοί Ορθόδοξοι χριστιανοί και πολλά ακόμη.

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου