Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα Αγίου Δωδεκαημέρου

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Γρίφοι: 8 αινίγματα για δυνατά μυαλά

 

Σας προκαλούμε να σπαζοκεφαλιάσετε με οκτώ απλούς αλλά «ξύπνιους» γρίφους, που ακονίζουν το μυαλό και το κρατούν σε εγρήγορση. Μπορείτε να βρείτε τις λύσεις των αινιγμάτων, χωρίς να κλέψετε;
Ακολουθούν οκτώ γρίφοι που χρειάζονται σκέψη –από λίγη έως πολύ- και σύντομα αινίγματα, με τα οποία, ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να βρείτε την απάντηση, περνά ευχάριστα η ώρα. Δείτε στην συνέχεια τις απαντήσεις, πιο κάτω, και πείτε μας στο τέλος του δημοσιεύματος αν καταφέρατε να βρείτε τις λύσεις. Έτοιμοι;

1. Το χαλασμένο ασανσέρ

Η Μαρία φτάνει στην νέα της δουλειά, σε ένα κτίριο 60 ορόφων. Κι ενώ περιμένει το ασανσέρ για να πάει στο γραφείο της, βλέπει ότι είναι χαλασμένο. Φυσικά, δεν είναι διατεθειμένη να ανέβει σκαλιά 60 ορόφων με τα πόδια της. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να φτάσει στο γραφείο της. Πώς το κάνει;

2. Ένας άνδρας κάθεται σε ένα εστιατόριο και ζητά από τον σερβιτόρο να του φέρει ένα πιάτο, ένα άδειο ποτήρι, νερό, ένα σπίρτο και μια φέτα λεμονιού. Ο άνδρας άδειασε στο πιάτο τόσο νερό ώστε να το γεμίσει και στην συνέχεια είπε στον σερβιτόρο: Αν μπορέσεις να μεταφέρεις το νερό από το πιάτο στο ποτήρι, χωρίς να ακουμπήσεις ή να μετακινήσεις το πιάτο, θα σου δώσω 100 ευρώ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο σερβιτόρος έφυγε με τα 100 ευρώ στην τσέπη. Πώς τα κατάφερε;

3. Είναι κάτι που το έχει ο Πάπας, αλλά δεν το χρησιμοποιεί. Το έχει ο πατέρας σου αλλά το χρησιμοποιεί κι η μητέρα σου. Κάτι που οι μοναχές δεν το χρειάζονται. Του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι μεγάλο. Του Jaime Fox είναι μάλλον μικρό. Τι είναι αυτό;

4. Η μικρή Άννα είναι μόνη της στο σπίτι, καθώς οι γονείς της λείπουν σε έκτακτο ταξίδι. Το βράδυ, ακούει θορύβους και βγαίνει από το δωμάτιό της να δει τι συμβαίνει, όταν κάποιος την αρπάζει από πίσω και την σφίγγει από το λαιμό. «Δώσε μου ό,τι χρήματα υπάρχουν στο σπίτι», της λέει, αλλά εκείνη του απαντά πως δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Ξαφνικά, χτυπά το τηλέφωνο. «Αν δεν απαντήσω, θα ανησυχήσουν», λέει η μικρή Άννα, και ο διαρρήκτης την αφήνει να το σηκώσει, με τον όρο να μην πει τίποτα γι’ αυτόν στο τηλέφωνο, δείχνοντάς της απειλητικά ένα μαχαίρι. Η Άννα σηκώνει το ακουστικό και απαντά στην συμμαθήτριά της που καλούσε:

«Γεια σου Βάσω, τι κάνεις; Θυμάσαι εκείνες τις σημειώσεις που σου δάνεισα; Δυστυχώς, τις χρειάζομαι πίσω. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για μένα, για το διάβασμα για το διαγώνισμα. Είναι επείγον, οπότε όποτε μπορέσεις να έρθεις και να μου τις φέρεις τις επόμενες ημέρες θα ήταν καλά. Ναι, καληνύχτα».

Ο διαρρήκτης, ευχαριστημένος που δεν ανέφερε τίποτα ύποπτο για εκείνον, την ξαναπλησίασε και την απείλησε με το μαχαίρι. Εκείνη, αφού αντιστάθηκε για λίγη ώρα, του είπε πως τα χρήματα βρίσκονται στο δωμάτιο των γονιών της. Εκείνος την οδήγησε στο δωμάτιο και ξεκίνησε να ψάχνει για τα χρήματα. Μέχρι που κάποια στιγμή, ακούστηκε η σειρήνα ενός περιπολικού, και ο διαρρήκτης έσπευσε να φύγει. Τελικά, τον έπιασαν στην είσοδο, ενώ η Άννα είδε την Βάσω και έτρεξε να την ευχαριστήσει. «Έξυπνα παιδιά», αναφώνησε ένας αστυνομικός.
Τι είχε συμβεί;

5. Κάποτε, κάποιος ρώτησε τον διευθυντή ενός φρενοκομείου, με ποια κριτήρια αποφασίζουν ποιος πρέπει να εισαχθεί σε αυτό. Τότε, εκείνος του είπε πως μία από τις δοκιμασίες είναι η εξής: Γεμίζουμε μια μπανιέρα με νερό, και δίνουμε σε κάποιον ένα κουταλάκι, μια κούπα και έναν κουβά, και του ζητάμε να αδειάσει την μπανιέρα. Τι θα χρησιμοποιούσατε εσείς για να την αδειάσετε;

6. Ένας αγρότης προκαλεί έναν μηχανικό, έναν φυσικό και έναν μαθηματικό σε μια δοκιμασία: Με το ίδιο κομμάτι φράχτη που τους έδωσε, να διαγωνιστούν για το ποιος θα καταφέρει να περιφράξει το μεγαλύτερο κομμάτι γης.
Ο μηχανικός έκανε τον φράχτη κυκλικό, και είπε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος περίφραξης.

Ο φυσικός έστησε τον φράχτη σε μια μεγάλη ευθεία γραμμή και θεώρησε πως εκτείνεται επ’ άπειρο. Στην συνέχεια είπε πως κατόρθωσε να περιφράξει τον μισό πλανήτη.

Ο μαθηματικός κάγχασε, και με τον τρόπο που χρησιμοποίησε τον φράχτη, κέρδισε την δοκιμασία. Τι έκανε;

7. Υπήρχε ένα κολλέγιο στις ΗΠΑ, που πρόσφερε το μάθημα «Πιθανότητες και η εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο», αλλά υπήρχε κάτι ιδιαίτερο σε αυτό: Δεν υπήρχαν τεστ ή εργασίες, παρά μόνο μια τελική εξέταση, στην οποία δινόταν μόνο μια ερώτηση. Στο τέλος μιας χρονιάς, ο καθηγητής μοίρασε τις κόλλες με την ερώτηση και το μόνο που έγραφαν επάνω ήταν «Τι είναι ρίσκο;»

Αρκετοί από τους φοιτητές κατάφεραν να περάσουν το μάθημα, αλλά μόνο ένας από αυτούς πήρε 100 στα 100, γράφοντας, μάλιστα, μία και μοναδική λέξη. Μπορείτε να βρείτε ποια ήταν αυτή;

8.Ένας άνδρας είναι παγιδευμένος σε ένα δωμάτιο, το οποίο έχει μόνο δύο πιθανές εξόδους: δύο πόρτες, οι οποίες οδηγούν σε χώρους από όπου μπορεί να φύγει. Η μία οδηγεί σε ένα δωμάτιο, φτιαγμένο από γυαλί μεγεθυντικού φακού, και ο ήλιος καίει αυτόματα ό,τι και όποιον μπει στο δωμάτιο. Η δεύτερη οδηγεί σε ένα δωμάτιο με έναν φονικό δράκο που βγάζει φωτιά από το στόμα. Πώς μπορεί ο άνδρας να φύγει από το δωμάτιο;

 

Απαντήσεις:

1. Ευτυχώς, η Μαρία δεν χρειάζεται να ανέβει 60 ορόφους με τα πόδια. Κανείς δεν είπε ότι το γραφείο της είναι στον 60ο όροφο. Αντίθετα, είναι στον 1ο, επομένως ανεβαίνει ωραιότατα τα ελάχιστα σκαλιά της.

2. Πρώτα, ο σερβιτόρος στερέωσε το σπίρτο στο λεμόνι, ώστε να στέκεται όρθιο. Στην συνέχεια, το άναψε και το έβαλε, μαζί με το λεμόνι, στη μέση του πιάτου. Έπειτα, γύρισε το ποτήρι ανάποδα και το στερέωσε στο πιάτο, σκεπάζοντας το σπίρτο και το λεμόνι. Η φλόγα, καταναλώνοντας το οξυγόνο του ποτηριού, δημιούργησε μια μορφή «σκούπας» στο ποτήρι, που με αυτό τον τρόπο τράβηξε προς το μέρος του το νερό.

3. Το επώνυμο

4. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος, η Άννα πατούσε το mute ανά διαστήματα, ώστε το μόνο που άκουσε τελικά η φίλη της ήταν οι λέξεις «Χρειάζομαι, βοήθεια, επειγόντως, να έρθεις».

5. Ο πιο λογικός τρόπος είναι να τραβήξετε την τάπα της μπανιέρας.

6. Ο μαθηματικός έστησε έναν μικρό φράχτη γύρω από τον εαυτό του. Στην συνέχεια, δήλωσε πως ο ίδιος ήταν έξω από τον φράχτη.

7. Στην ερώτηση «Τι είναι ρίσκο;» ο φοιτητής απάντησε «Αυτό». Αφενός, ο φοιτητής δήλωνε με αυτόν τον τρόπο ότι το να απαντήσει μονολεκτικά και με τρόπο που ο καθηγητής μπορεί να μην «έπιανε», ήταν ρίσκο για τις εξετάσεις, και αφετέρου δήλωνε πως το να βασίζεται η επιτυχία σε ένα μάθημα από μία και μόνο ερώτηση, ήταν επίσης ρίσκο.

8. Περιμένει να νυχτώσει και φεύγει από την πρώτη πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου