Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Στην κατεχόμενη Κερύνεια κρατούν 2.000 Εικόνες «αιχμάλωτες».


του Αριστείδη Βικέτου

Η εικόνα και τα κειμήλια από τη μονή του Αποστόλου Ανδρέα, στην Καρπασία, που το 1991 είχαν μεταφερθεί στο κάστρο της Κερύνειας, δεν υπέπεσαν στην αντίληψη των μελών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η επίσκεψη της Επιτροπής στο δωμάτιο όπου βρίσκονται περίπου 2.000 εικόνες από ναούς και μονές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είχε τον χαρακτήρα «κατόπτευσης» του χώρου και δεν κράτησε πάνω από 25 λεπτά. Το δωμάτιο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κάστρου. Τα μέλη της Επιτροπής συνόδευαν ο διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ» Φουάτ Αζιμλί, ο προκάτοχος του, Τουντζέρ Χουσεΐν Μπαγισκάν, και μία ακόμη αρχαιολόγος. Μέλος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Φουάτ Αζιμλί «ήταν πολύ καταδεχτικός και εξυπηρετικός».
Οι εικόνες και τμήματα από εικονοστάσια είναι τοποθετημένα σε ξύλινα ράφια. Όλα είναι καταγεγραμμένα σε δελτία, αλλά δεν αναφέρεται ο ναός προέλευσης τους.
Οι εικόνες στην πλειοψηφία τους είναι του 19ου και του 20ού αιώνα, ενώ υπάρχουν και κάποιες του 17ου και του 18ου αιώνα. Εκκλησιαστικά σκεύη δεν βρέθηκαν μέσα στο χώρο. Πιθανόν άλλες εικόνες να υπάρχουν σε άλλο δωμάτιο στο Κάστρο, στον Α΄ της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Αρχάγγελο της Κερύνειας, στα κελιά του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μάμα της Μόρφου, στον Άγιο Ιωάννη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, και ίσως και αλλού. 
Η γενική εικόνα που αποκόμισαν τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι γενικά η κατάστασή τους είναι καλή. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη κλιματισμού. Ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στην Επιτροπή, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι η αξιολόγηση της επίσκεψης στο κάστρο της Κερύνειας θα γίνει στη συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη.

Η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά επισκέφθηκε το κάστρο της Κερύνειας μετά από πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Havadis. Ωστόσο, το θέμα είχε αναδείξει πρώτος Ο Φιλελεύθερος από το 2013 με δύο άρθρα των βυζαντινολόγων Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και Ανδρέα Φούλια, το οποία συνοδεύονταν από φωτογραφίες που πρώτη φορά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.
Το πρώτο άρθρο (15/11/2013) είχε τίτλο «Αναζητώντας 145 εικόνες που βρίσκονταν στην μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην κατεχόμενη Τρεμετουσιά και ήταν πολύ μεγάλης αξίας». Στο άρθρο μεταξύ άλλων σημειωνόταν: «Το άγνωστο και σημαντικό από κάθε άποψη φωτογραφικό υλικό, το οποίο δημοσιεύουμε σήμερα, ρίχνει φως για πρώτη φορά στην μετά το 1974 κατάσταση της περίφημης μονής του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τρεμετουσιά (αρχαία Τριμιθούντα), αλλά κυρίως των κειμηλίων που υπήρχαν για συντήρηση εκεί, αφού η μονή αποτελούσε Κέντρο Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων υπό τη διεύθυνση του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Διονυσίου (τώρα καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορογιατίσσης στην Πάφο)».
Στο άλλο άρθρο (24/11/2013), με τίτλο: « Στα ίχνη της εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα», οι δύο βυζαντινολόγοι έγραφαν ότι υπάρχουν «συγκλονιστικά ντοκουμέντα για τα ιερά κειμήλια των Καρπασιτών, όπως αποτυπώθηκαν σε έγγραφο του κατοχικού καθεστώτος». Οι βυζαντινολόγοι Χατζηχριστοδούλου και Φούλιας τεκμηρίωναν τα όσα έγραφαν το 2013 με αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό το οποίο είχε περιέλθει τότε στην κατοχή τους.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου