Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Αγιογραφίες Nαών - Mνημείων του Βερατίου σώζονται από τη φθορά του χρόνου.


berati 6
Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ορθόδοξοι Ναοί-μνημεία του Μπερατίου, που λόγω της εγκατάλειψης πολλών δεκαετιών, ύστερα από τη μεσολάβηση του αθεϊσμού, έχουν υποστεί, οι αγιογραφίες τους κυρίως, φθορά από το χρόνο, εντάχθηκαν σε προγράμματα συντήρησης και αποκατάστασης από το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων Αλβανίας.
Ειδικότερα θα γίνουν παρεμβάσεις σε ιστορικούς Ναούς στο Κάστρο του Βερατίου, προκειμένου οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες τους να ξαναζωντανέψουν.
Τα στάδια της αναζωογόνησης των τοιχογραφιών θα περιλαμβάνουν καθαρισμό της βαμμένης επιφάνειας, εικονογραφική ενσωμάτωση και παγίωση του εικονογραφικού στρώματος.
Εν τω μεταξύ στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μπερατίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στις τοιχογραφίες "μυστικός δείπνος" και "νήψη των ποδών".
Να σημειωθεί πως και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει ανακαινίσει πληθώρα ναών και μοναστηριών σ' ολόκληρη τη χώρα, καταβάλλοντας τιτάνιες προσπάθειες, ωστόσο δεν τις έχουν παραχωρηθεί πλήρως ακόμη πολλοί λατρευτικοί χώροι της και η διαχείρισή τους γίνεται από το αλβανικό υπουργείο Πολιτισμού.
Πάντως η φροντίδα για τις αγιογραφίες σε εκκλησίες στο Μπεράτι, αλλά και στην υπόλοιπη Αλβανία, δεν έχει απλώς μια πολιτιστική διάσταση.
Για τους πιστούς έχει ιδιαίτερη πνευματική αξία. Τους βοηθούν οι αγιογραφίες να βιώσουν την πίστη τους με προσευχή και εσωστρέφεια.
Και να γίνει κύριο μέλημά τους, βασική επιδίωξή τους το πραγματικά αναγκαίο, που δεν είναι άλλο από την εκζήτηση του Θεού.
Μέσα, λοιπόν, από τη διατήρηση ιστορικών και μακραίωνων τόπων λατρείας, δεν επιτυγχάνεται μόνο η διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς, αλλά σηματοδοτείται και η προτεραιότητα των Ορθοδόξων, η σωστή ιεράρχηση του πραγματικά πρωτεύοντος στη ζωή τους, που δεν μπορεί να είναι άλλη από το να ζουν με το Χριστό και να διδάκονται από Αυτόν.
Να μην χαλαρώνουν οι δεσμοί με το Θεό, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την ψυχή.

Πηγή:  romfea.gr 

 
berati 1
berati 1

berati 1
berati 1
berati 1
berati 1
berati 1
berati 1
berati 1
berati 1
berati 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου