Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ο καημός του Αγίου Παΐσίου για την φιλοξενία των προσκυνητών στο Άγιον Όρος.


agios paisios

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Ο άνθρωπος που επισκέπτεται το Άγιον Όρος δεν ονομάζεται επισκέπτης, αλλά προσκυνητής, γιατί κάνει ένα προσκύνημα στο Άγιον Όρος.
Συγκεκριμένα, έρχεται να προσκυνήσει στον χώρο μιας Ιεράς Μονής να υποκλιθεί με ευλάβεια και σεβασμό και να ασπασθεί τα ιερά λείψανα, τις θαυματουργές εικόνες, τα ιερά σεβάσματα του τόπου.
Το θέμα της φιλοξενίας των προσκυνητών στο Άγιον Όρος, απασχόλησε ιδιαίτερα και τον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη.
Μαρτυρίες πατέρων που γνώριζαν τον Άγιο Παϊσιο, έλεγαν ότι "ο Άγιος δεν αναπαυόταν οι προσκυνητές να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία".
Την εν λόγω μέριμνα του Αγίου επιβεβαιώνει και ένα περιστατικό με τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον κάλεσε στην Μονή Κουτλουμουσίου.
Τότε, ο Άγιος Παΐσιος του δήλωσε ότι θα ήθελε να γίνει πορτάρης, γιατί δεν υπήρχε ένα κέντρο όπου θα μπορούσαν να φιλοξενούνται οι προσκυνητές.
Πέρασαν τα χρόνια και ο Γέροντας Ιωσήφ πήγε στην Κύπρο, αλλά μετά επέστρεψε και επάνδρωσε την ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στην συνέχεια την Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές.
Τελικά το έργο αυτό που τόσο πολύ καημό είχε ο Άγιος Παΐσιος, ανέλαβαν να το φέρουν εις πέρας οι πατέρες της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα.
Πάνω από 20 χρόνια η Σκήτη έχει ανοιχτές τις πύλες της, και φιλοξενεί αδιακρίτως και με πολύ αγάπη, εκατοντάδες προσκυνητές που καταφθάνουν στο Περιβόλι της Παναγίας.
Η Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα αποτελεί μία όαση στο κέντρο των Καρυών, όπου προσκυνητές βιώνουν την αβραμιαία φιλοξενία και αγάπη.

Ο Άγιος Παΐσιος γνώριζε  ότι ο προσκυνητής, που φιλοξενείται σε μία Μονή του Αγίου Όρους για μία ημέρα η για περισσότερο, αναγκαστικά θα έρθει σε επαφή με μοναχούς, και θα παραδειγματιστεί από αυτούς το κατά δύναμη.

Πηγή:  romfea.gr

skiti ag andrea 1
skiti ag andrea 1
skiti ag andrea 1
skiti ag andrea 1
skiti ag andrea 1
maxresdefault

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου