Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου.

peristerioy proti 1

 

Μητρόπολη | Ιάσονας Ντικούλης


Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου Παπαθωμά.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κίτρους Γεώργιος και Φθιώτιδος Συμεών.

Να αναφερθεί ότι στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου παρέστησαν και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμεώς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ο νέος Μητροπολίτης Περιστερίου στον σύντομο χειροτονητήριο λόγο του, τόνισε ότι "τη μεγάλη και ιερότατη αυτή στιγμή θα προτιμούσα να σιωπήσω και να ζήσω το μυστήριο της χειροτονίας".

Επίσης ο κ. Γρηγόριος, ζήτησε από όλους να του επιτρέψουν αυτή την ώρα την σιωπή και να τον συγχωρέσουν για την απόφασή του.

Ακόμη ο Μητροπολίτης Περιστερίου χαρακτήρισε την ιεροσύνη χάρισμα και δώρο Χριστού, ενώ σημείωσε ότι ο Επίσκοπος κείται εις τόπον και εις τύπον, αλλά και εις τρόπον Χριστού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου, ενώ τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξε τόσα χρόνια.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τα οποία μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου τον τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην μέχρι τώρα πορεία της ζωής του.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι "με την επιλογή του κ. Γρηγορίου η Ιεραρχία θέλησε να επικαιροποιήσει την θεολογική γλώσσα στο σήμερα, και η επιλογή ενός τέτοιου ανθρώπου της θεολογικής επιστήμης δεν είναι καθόλου τυχαία".

"Για τους περισσότερους ο θεολογικός λόγος είναι θεωρητικός, ακαδημαϊκός και σχολαστικός. Στην ορθόδοξη παράδοση το κύριο μέλημα του θεολογικού λόγου είναι να μας περιγράψει ποιος είναι ο αληθινός Θεός" - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Αναφερόμενος στην πανδημία που έπληξε τον πλανήτη, την χαρακτήρισε ως μια σταγόνα μέσα στην εκκοσμίκευση και την αποιεροποιήση των πάντων.

"Η πανδημία έφερε επιπλέον στην επιφάνεια την σπουδαιότητα του θεολογικού λόγου" - συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εμπειρία του νέου Μητροπολίτη Περιστερίου, υπογραμμίζοντας ότι θα φέρει εις πέραν αποστολή του ως ποιμένας, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σωτηριολογικό θεολογικό λόγο.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου