Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος: “Να δι­α­τη­ρη­θεί η ι­στο­ρική μνήμη και η ε­θνική ταυ­το­τητα – Να μην επαναλήφθούν τραγικά λάθη”

 


«Η ε­πε­τειος των 100 ε­των από τη Μι­κρα­σι­α­τική Κα­τα­στροφή μας κα­λεί να α­να­τρε­ξουμε στις Ελ­λη­νι­κες και Χρι­στι­α­νι­κες ρι­ζες του πο­λι­τι­σμού των Α­λη­σμο­νη­των Πα­τρι­δων και να αν­τλη­σουμε ελ­πι­δο­φόρα μη­νυ­ματα από αυ­τες, να τι­μη­σουμε τη μνήμη των πο­λυ­α­ρίθμων θυ­μα­των του τουρ­κι­κού ε­θνι­κι­σμού και να α­να­λο­γι­σθούμε τα δεινά που ε­πέφερε ο Δι­χα­σμος, ω­στε να μην ε­πα­να­λη­φθούν πα­ρο­μοια τρα­γικά λάθη που ο­δη­γη­σαν σε μία από τις με­γα­λυ­τε­ρες τρα­γω­δίες του Ελ­λη­νι­σμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό, ο οποίος ανεγνώσθη στο Α΄ Συνέδριο Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Με πε­ρισσή χαρά χαι­ρε­τίζω την ε­ναρξη του Α΄ Ε­πι­στη­μο­νι­κού Συ­νε­δρίου της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος, το ο­ποίο ε­χει ως θέμα: «Η κα­ταρ­ρευση των Αυ­το­κρα­το­ριών (1914-1923) και η Γε­νο­κτο­νία των Χρι­στι­α­νων από τους Ο­θω­μα­νούς και τους Νε­ο­τούρ­κους: Μι­κρα Α­σία, Πον­τος, Α­να­το­λική Θράκη, Αρ­με­νιοι, Ασ­συ­ριοι».

Η Ι­ερά Συ­νο­δος της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λα­δος, διά της Ει­δι­κης Συ­νο­δι­κης Ε­πι­τρο­πης Πο­λι­τι­στι­κης Ταυ­το­τη­τος, ε­χει ήδη δω­σει δεί­γματα του εν­δι­α­φε­ροντός της για την εμ­βριθή και α­προ­κα­τα­λη­πτη μα­θηση της ι­στο­ρίας και τη δι­α­φυ­λαξη της ι­στο­ρι­κης μνη­μης, κα­θότι αυτά μας συν­δε­ουν με το πα­ρελ­θον και τις ρι­ζες μας, νο­η­μα­το­δο­των­τας συ­νάμα το μελ­λον. Έτσι λ.χ. κατά την πε­ρι­οδο 2012-2020 δι­ορ­γα­νω­θη­καν 10 Ε­πι­στη­μο­νικά Συ­νε­δρια και εκ­δο­θη­καν οι αν­τι­στοι­χοι Το­μοι για τη ση­μαν­τική ε­πε­τειο των 200 ε­των από την Ελ­λη­νική Ε­πα­να­σταση του 1821.

Η ε­πε­τειος των 100 ε­των από τη Μι­κρα­σι­α­τική Κα­τα­στροφή μας κα­λεί να α­να­τρε­ξουμε στις Ελ­λη­νι­κες και Χρι­στι­α­νι­κες ρι­ζες του πο­λι­τι­σμού των Α­λη­σμο­νη­των Πα­τρι­δων και να αν­τλη­σουμε ελ­πι­δο­φόρα μη­νυ­ματα από αυ­τες, να τι­μη­σουμε τη μνήμη των πο­λυ­α­ρίθμων θυ­μα­των του τουρ­κι­κού ε­θνι­κι­σμού και να α­να­λο­γι­σθούμε τα δεινά που ε­πε­φερε ο Δι­χα­σμος, ω­στε να μην ε­πα­να­λη­φθούν πα­ρο­μοια τρα­γικά λάθη που ο­δη­γη­σαν σε μία από τις με­γα­λυ­τε­ρες τρα­γω­δίες του Ελ­λη­νι­σμού.

Ι­δι­αι­τε­ρως η Εκ­κλη­σία μας τιμά τους Α­γι­ους Εθνο­ι­ε­ρο­μαρ­τυ­ρες του 1922, με κο­ρυ­φαία μορφή τον Άγιο Χρυ­σο­στομο Σμυρ­νης, για τον ο­ποίο θα γι­νουν ει­δι­κες α­να­φο­ρες στο πα­ρον Συ­νε­δριο. Τι­μούμε ε­πι­σης όλους τους ε­κτε­λε­σθεν­τες, τους α­γνο­ου­με­νους, τους ξε­ρι­ζω­με­νους, τους προ­σφυ­γες που ηλ­θαν από τη Μι­κρα Α­σία, τον Πόντο και την Α­να­το­λική Θράκη.

Η ε­πι­στη­μο­νική ε­ρευνα ε­χει ως αν­τι­κεί­μενο την ψυ­χραιμη με­λέτη των γε­γο­νο­των και γι΄ αυ­τον τον λόγο θε­ωρώ ι­δι­αι­τε­ρως ση­μαν­τικό αυτό το Συ­νε­δριο. Η Εκ­κλη­σία μας θε­λει να δι­α­τη­ρη­θεί η ι­στο­ρική μνήμη και η ε­θνική ταυ­το­τητα. Αυτό βε­βαια σε κα­μία πε­ρι­πτωση δεν συ­νε­πα­γε­ται δι­α­θεση εκ­δι­κη­τι­κο­τη­τας ή φα­να­τι­σμού. Θυ­μο­μα­στε τη Γε­νο­κτο­νία και ευ­χο­μα­στε να μην ε­πα­να­λη­φθεί. Ε­πι­θυ­μούμε την ει­ρη­νική συ­νυ­παρξη με τους γει­το­νι­κούς λα­ούς, αλλά και δεν θα σβη­σουμε κα­μία σε­λίδα από τη μα­κρο­χρονη ι­στο­ρία μας.

Ευ­χα­ρι­στούμε τους ε­κλε­κτούς ο­μι­λη­τες, οι οποίοι προ­θυ­μο­ποι­η­θη­καν να μας κα­τα­θε­σουν την πο­λυ­τιμη γνώση τους και τα πο­ρι­σματα των πο­λυ­ε­των ερευ­νων τους.

Συγ­χαίρουμε τον Προ­ε­δρο της Ει­δι­κης Συ­νο­δι­κης Ε­πι­τρο­πης Πο­λι­τι­στι­κης Ταυ­το­τη­τος Σε­βα­σμι­ω­τατο Μη­τρο­πο­λίτη Δη­μη­τρι­α­δος και Αλ­μυ­ρού κ. Ι­γνα­τιο, τον Προ­ε­δρο της Ε­πι­στη­μο­νι­κης Ε­πι­τρο­πης για τη δι­ορ­γα­νωση των Συ­νε­δρίων και Κο­σμη­τορα της Σχο­λης Κλασ­σι­κων και Αν­θρω­πι­στι­κων Σπου­δων του Δη­μο­κρι­τείου Πα­νε­πι­στη­μίου Θρα­κης κ. Εμ­μα­νουήλ Βαρ­βούνη, τα Μέλη και τον Γραμ­μα­τέα της Ε­πι­τρο­πης, κα­θως και τους συ­νερ­γα­τες αυ­της για τη δι­ορ­γα­νωση του Συ­νε­δρίου και τη με­χρι τώρα προ­σφορά τους.

Ευχόμαστε καλή ε­πι­τυ­χία στις ερ­γα­σίες του Συνε­δρίου μας και τη χάρη του Δω­ρε­ο­δο­του Κυ­ρίου προς όλους”.

† Ο Αθηνών Ι Ε Ρ Ω Ν Υ Μ Ο Σ, Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου