Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Το δώρο της αγάπης μας!

 

 

Ένας παλιός μύθος λέει, πως όταν οι τρείς μάγοι βρίσκονταν στο δρόμο για τη Βηθλεέμ, φιλονίκησαν για το ποιος κρατούσε το πολυτιμότερο δώρο για το θείο Βρέφος. 

Μετά απ' αυτή τη φιλονικία, σηκώνοντας τα μάτια τους στον ουρανό, διαπίστωσαν πως το αστέρι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν οδηγός τους, είχε εξαφανιστεί!

Συνεχίζοντας το δρόμο τους, κάποια στιγμή, έφτασαν σ' ένα χωριό. Εκεί, βρήκαν τους χωρικούς μαζεμένους γύρω από ένα πηγάδι που είχε στερέψει. Βλέποντας την δίψα τους οι μάγοι, τους λυπήθηκαν. Αμέσως άδειασε ο καθένας απ' αυτους τα δοχεία με το νερό που κουβαλούσαν για το ταξίδι τους κι έτσι ξεδίψασαν οι χωρικοί. Σκύβοντας τότε οι μάγοι στην επιφάνεια του πηγαδιού, αντίκρισαν στο εναπομείναν νερό, το καθρέφτισμα του άστρου που είχε εξαφανιστεί.

Ο παραπάνω μύθος, κρύβει μία μεγάλη αλήθεια: Ο εγωισμός αντιμάχεται την αγάπη. Όσο ο κάθε μάγος υποστήριζε εγωιστικά ότι το δικό του δώρο ήταν το καλύτερο, το αστέρι, που τους έδειχνε το δρόμο προς τη Βηθλεέμ, εξαφανιζόταν.

Αυτό σημαίνει πως η καλύτερη προετοιμασία για να προσκυνήσει κανείς το θείο Βρέφος, δεν είναι ο εγωισμός, η ματαιοδοξία. Όταν, όμως, οι μάγοι ξέχασαν τις διαφορές τους, τους εγωισμούς τους και αδελφώθηκαν σε μια κοινή πράξη αγάπης, τότε, το αστέρι έδωσε και πάλι την οδηγητική παρουσία του.



Αν λοιπόν κι εμείς θέλουμε αληθινά να γιορτάσουμε τα επερχόμενα Χριστούγεννα, ας προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε την καρδιά μας από κάθε διάθεση εγωιστική, από κάθε διάθεση επίδειξης του εαυτού μας. Και στη θέση αυτού του κενού, ας αγωνιστούμε να βάλουμε την ζωογόνα αρετή της αγάπης, που όποιος την έχει, ξέρει να ξεχνάει τον εαυτό του, να ξεπερνάει τις μικρότητές του και να βοηθάει ολόψυχα τους άλλους.

Εξ άλλου, αυτή καθεαυτή η εορτή των Χριστουγέννων, είναι η μεγάλη γιορτή της άπειρης αγάπης Του Θεού, που για όλους εμάς τους ανθρώπους, ταπεινώθηκε τόσο πολύ, που γεννήθηκε μέσα σε μία φάτνη.

Τι καλύτερο δώρο λοιπόν μπορούμε να προσφέρουμε στον σαρκωθέντα Θεό, από τη γεμάτη και πλούσια αγάπη για όλους τους ανθρώπους, ξεκινώντας πρώτα απ' την οικογένειά μας, απ' τους φίλους, τους συναδέλφους, τους γείτονές μας; Aγάπη, ακόμη, ας προσφερθεί ως πολύτιμο δώρο προς το θείο Βρέφος και σε κάποιους που τυχόν μας έχουν πικράνει με τα λόγια τους, μας έχουν αδικήσει με την συμπεριφορά τους.

Ας το προσπαθήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου