Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Υπάρχει επιτυχημένος γάμος;

 

Υπάρχει επιτυχημένος γάμος;

...Στη σχέση του άνδρα με την γυναίκα, κατεξοχήν εφαρμόσιμο αυτό το κλειδί του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά. Εκεί κρύβεται και το μυστικό, όχι ενός επιτυχημένου γάμου.

Επιτυχημένος γάμος δεν υπάρχει.

Αν υπήρχε θα είχαμε μεγάλη καταστροφή στην ζωή μας. Δεν μιλάμε εμείς για έναν επιτυχημένο γάμο! Μιλάμε για έναν διηνεκώς δρόμο, προς την θέωση των δύο προσώπων. Επιτυχημένο, ε-πέτυχε ή απότυχε…Δεν μπορούμε εμείς να μιλάμε γι' αυτό το πράγμα. Είναι [μιλάμε] για ένα συνεχή δρόμο προς την θέωση των δύο προσώπων. Για την θέωση των δύο προσώπων. Θεούμενα [τα  πρόσωπα] θα καταλαβαίνουν την ενότητα. Δεν μπορώ να έχω ενότητα, χωρίς να μπω στη θέωση. Βλέπετε, έχουμε τώρα ενότητα, γιατί υπάρχει ένας χώρος που στεκόμαστε όλοι μαζί. Αν δεν υπήρχε αυτό το δάπεδο, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε καθόλου. Και να θέλαμε δεν θα είχαμε ενότητα. Άρα υπάρχει ένας χώρος υπαρκτός όπου στεκόμαστε για να βρούμε ενότητα, διατηρώντας τα πρόσωπα μας. Άρα τα δυο τα πρόσωπα, λένε, να είναι το ζευγάρι ενωμένο.

-Πως; Που είναι το δάπεδο στο οποίο θα σταθούν για να είναι ενωμένα;

Και θα πούνε, χίλια πράγματα. Να έχουνε αγάπη, να κάνουν ο ένας του άλλου, να, να... Να έχουνε κοινές αντιλήψεις για τα πράγματα, να συμφωνούνε.

-Μου λένε μερικοί, τα βρήκαμε. Που; Σε ποιο δάπεδο τα βρήκατε;

Ναι συμφωνούμε, μας αρέσουνε, ξέρω γω οι ίδιοι ηθοποιοί. Ή τρώμε τα ίδια φαγητά. Ή, ή... Δεν είναι στοιχείο ενότητας.

-Πάτε καλά;

Πάρα πολύ καλά. Συμφωνούμε σε όλα. Γίνεται μια μέρα το δικό μου, μία μέρα το δικό της, λέει ο άλλος.

-Άρα διαφωνείτε συνέχεια. Αυτό είναι συναλλαγή.

Μια μέρα το δικό μου, μια μέρα το δικό της, είναι εμπορικό. Άρα δεν υπάρχει καμία ενότητα. Ε, λέει πως, βρήκαμε έναν κοινό παρονομαστή.

-Λέω ποιο; Βρήκατε μία ειρηνευτική μέθοδο διαδικασίας. Τόπο βρήκατε για να σταθείτε;

Βλέπετε, λέω κάτι λογικό και δεν με καταλαβαίνει ο άλλος. Που, που, που να σταθούν;        Για να έχεις ενότητα, πρέπει να μετέχεις στο μυστήριο της ενότητας.

-Τι είναι αυτό το μυστήριο της ενότητας;

Η εκκλησία, που λειτουργεί πάνω σου το μυστήριο, (δεν μπορώ να το ερμηνέψω) της ενώσεως σου με τον Χριστό και με όλους τους ανθρώπους εν Αγίω Πνεύματι. Και αν έχεις αυτό το επίπεδο, μένεις εκεί και λες είμαι εδώ και λειτουργώντας την ζωή μου μες την Εκκλησία θα αποκτήσω ενότητα και με τον άλλο άνθρωπο. Γιατί ειδάλλως δεν έχει νόημα αυτό το ζευγάρι. Βλέπετε τελείως ανύπαρκτη η διέξοδος στα προβλήματα τα οικογενειακά, χωρίς αυτό το μοναδικό επίπεδο. Γι' αυτό δεν υπάρχει πετυχημένος γάμος.


Ούτε υπάρχει καλός γάμος.

Υπάρχει γάμος που οδηγεί τους ανθρώπους στη θέωση ή όλα τα άλλα είναι ένα διαλυμένο σύστημα απλώς ανθρώπων που προσπαθούν να κρατηθούν στο γάμο για λόγους συμβατικούς, ή τόσο εύκολα μπορούνε να το διαλύσουν. Ή κρατόνται δια της βίας και γίνονται ψυχασθενείς.

-Με την βία πως θα αντέξεις; Αντέχεις με την βία ένα δύσκολο πράγμα;

 Δεν αντέχεις. Το ακούω κάθε μέρα. Δεν αντέχω μου λέει. Το ξέρω που δεν αντέχεις. Αλλά πρέπει να αντέξεις. Μα αναγνώρισε το δίκαιο μου, μου λέει.

-Λέω: "μέσα μου το λέω," αυτός είναι ο Παλαμάς. Ξέρω που δεν αντέχεις, αλλά πρέπει να αντέξεις.

Με ποια δεδομένα;

-Να κάνεις ταπείνωση.

-Πως να κάνω ταπείνωση.

-Ξέρω γω…Να εξομολογηθείς, να λειτουργιέσαι να κάνεις ταπείνωση.

Λέει τι θα μου κάνουν;

-Ε θα μπεις στο μυστήριο.

Δεν το καταλαβαίνω μου λέει.

-Εε χαίρομαι που δεν το καταλαβαίνεις. Να κάνεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις!

Με καταλαβαίνετε άραγε; Μα είναι τόσο τεντωμένο το σχοινί. Πριν από λίγο έλεγα. Να τους μιλήσω ή να μην τους μιλήσω. Θα με καταλάβουν ή δεν θα με καταλάβουν; Άντε ας τους μιλήσω. Κι αν με καταλάβουν κ' αν δεν με καταλάβουν καλό είναι.

Αν με καταλάβουν θα επωφεληθούν, αν δεν με καταλάβουν θα πούνε δεν τον καταλάβαμε, λέει κάτι που δεν τον καταλαβαίναμε. Δεν πάμε να τον καταλάβουμε αύριο;

Γι' αυτό την κάνω την ομιλία τώρα. Συγχωρέστε με!... Είναι αυτή η ισορροπία του Παλαμά.

Και λες σήμερα δεν το πιάνω. Σήμερα δε σε καταλαβαίνω. Μπορεί να το πιάσεις αύριο. Το Άγιο το Πνεύμα δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί. Είναι ένας σπόρος που πετάς και καλλιεργείται. Μα σήμερα δεν αντέχω αυτό τον γάμο. Μείνε να τον αντέχεις αύριο. Μα αφού σήμερα είναι έτσι, αύριο θα είναι καλύτερα; Πολύ καλύτερα θα είναι αύριο, γιατί αύριο θα ζήσεις μια ακόμη μέρα ταπεινώσεως. Μα η ταπείνωση με καταστρέφει λέει. Η ταπείνωση σε τρέφει του λέω. Βλέπετε το νερό πνίγει τον σπόρο ή τον μεγαλώνει; Εξαρτάται πως το παίρνεις. Σε τρέφει αυτό το πράγμα.

Άρα εγώ δεν μπορώ να σου λύσω το οικογενειακό πρόβλημα, αλλά σου λέω μείνε με ταπείνωση χωρίς να διαμαρτύρεσαι, να τραφείς απ' την ταπείνωση και τότε θα φτιάξεις τον γάμο σου.

 

 

Αυτή είναι η ΚΑΘΑΡΣΗ παιδιά. Που έρχεται με τέτοιες ισορροπίες που και πάλι είναι άπιαστες.


Απόσπασμα από ομιλία του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου  που έγινε στις 10/03/2001

Πηγή: μικρό ωρολόγιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου