Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

"Ξέρεις γιατί δε μπορείς να χαρείς;"

 


"Γιατί " την ρώτησε εκείνος κοιτώντας μέσα στα μεγάλα μαύρα μάτια της.
"Γιατί περιμένεις την ευτυχία σαν μια συγκεκριμένη γυναίκα. Η θα βρεις εκείνη ή δεν θα κάνεις ποτέ σχέση. Όμως αυτός είναι ο κανόνας της αποτυχίας. 

Όσο περισσότερες περιοριστικές επιθυμίες έχεις τόσο πιο σίγουρη είναι η δυστυχία σου;"

"Τι εννοείς όταν λες περιοριστική επιθυμία;"
"Οι περιοριστικές επιθυμίες" του είπε η μυστηριώδης γυναίκα, που μόλις είχε γνωρίσει στο τρένο για Αθήνα " είναι οι επιθυμίες αυτές που κλείνουν την χαρά και την ευτυχία μονάχα σε ένα σενάριο ζωής. Όταν περιμένεις π.χ να πάρεις προαγωγή για να νιώσεις ικανοποίηση, όταν θες την θέση του αφεντικού σου αλλιώς θα πεθάνεις, όταν για να χαρείς θες ένα πολυτελή αμάξι ή χρήματα ή ακόμη μια γυναίκα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Όταν με λίγα λόγια περιορίζεις την χαρά στην επιθυμία σου και όχι στην ροή της ζωής. Στο μυστήριο του Θεού που φέρει μπροστά μας εκείνα που χρειαζόμαστε και έχουμε ανάγκη σε κάθε φάση της ζωής μας".

"Δηλαδή θες να μου πεις ότι δεν πρέπει να επιθυμούμε;" είπε κάπως εκνευρισμένος εκείνος καταπίνοντας μια ακόμη ρουφια καφέ.



"Σαφέστατα και πρέπει να επιθυμείς, όμως να ελέγχεις που σε οδηγούν οι επιθυμίες σου. Γιατί πολλές φορές σε εγκλωβίζουν σε ένα μονάχα σχέδιο ζωής κι αυτό δίχως δυνατότητα διαφυγής. Να είσαι ευέλικτος φίλε μου, να μπορείς σαν το νερό να ανοίγεις νέες ροές, νέους δρόμους, να κάνεις καινούργιους σχεδιασμούς ότι βλέπεις την καταστροφή μπροστά σου. "

"Ναι, ίσως να έχεις δίκιο με βάζεις σε σκέψεις. Ίσως να είμαι εγκλωβισμένος".

"Είσαι, γιατί ποτέ δεν σκέφτηκες ότι η ευτυχία μπορεί να μην είναι σε αυτό που "επιθυμείς" αλλά σε εκείνο που η ζωή σου φέρνει μπροστά σου και σου ζητάει να ανακαλύψεις, να μάθεις, να γνωρίσεις και εσύ το αρνείσαι γιατί δεν είναι αυτό που περίμενες ή ήθελες μέσα στο μυαλό σου. Βγες λοιπόν από το μυαλό σου και ζήσει την ζωή. 

Ο κόσμος δεν είναι οι περιροριστικες επιθυμίες σου αλλά ο πλούτος και η αφθονία του Θεού. Όλος θαύματα και θαυμαστά σημεία, γεμάτος ευκαιρίες και δυνατότητες. Απλά απεγκλβίσου από το "σωστό" του μυαλού σου και από το "θέλω" του εγωισμού σου. Ανοίξου σε αυτό που δεν περίμενες ποτέ και ήταν πάντα εκεί να σου δώσει την χαρά "

π. Λίβυος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου