Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού.
Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.
Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, είναι ιδιαίτερα χωνευτική, ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο, καταπραΰνοντας τα κρυολογήματα!
Το μέλι από την άλλη περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν και πολύ ισχυρή αντικαρκινική δράση. Προστατεύει από το έλκος και ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και το πόνο του λαιμού.
Ποια είναι όμως η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;
100ml τσικουδιά
35 γραμ. μέλι (κατά προτίμηση πευκόμελο δεν θολώνει και δίνει κεχριμπαρένιο χρώμα)
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρύφαλλα (καρφάκια).
Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι την τσικουδιά με την κανέλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτετε το μέλι. Αφήνετε το ρακόμελο σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ένα ξύλινο κουτάλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφαιρέστε την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου