Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Πώς συνδέεται το πρωινό ξύπνημα με την εξυπνάδα.

 


Οσοι είναι «νυχτοπούλια» και έχουν πειστεί από επιστημονικές έρευνες ότι να κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ είναι σημάδι εξυπνάδας καλό θα ήταν να… αρχίσουν να ξυπνούν πρωί.

Νέα έρευνα από τον Καναδά φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε, καθώς διαπίστωσε ότι οι πρωινοί τύποι είναι πιο έξυπνοι από τους ξενύχτηδες.

Κόντρα σε όλες τις έρευνες των προηγούμενων ετών πηγαίνει η μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Current Research in Behavioral Sciences» ερευνητές του University of Ottawa. Η ερευνητική ομάδα του Stuart Fogel μελέτησε με μεγάλη λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η εξυπνάδα από τους βιολογικούς ρυθμούς και τις δραστηριότητες τόσο όταν κανείς είναι ξύπνιος όσο και όταν κοιμάται. 

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί, διότι κοιμήθηκαν νωρίς το βράδυ, είναι εξυπνότεροι, καθώς έχουν μεγαλύτερη λεκτική νοημοσύνη -που αποτελεί σημάδι εξυπνάδας- από όσους κοιμούνται αργά τα βράδια.

Σημειώνεται ότι με τον όρο «λεκτική νοημοσύνη» εννοείται η ικανότητα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα ώστε να διατυπώνει τι ακριβώς σκέφτεται με σαφήνεια, πλούσιο λεξιλόγιο και τήρηση των κανόνων χρήσης της γλώσσας για να γίνεται κατανοητός από τους άλλους.

«Λαμβάνοντας υπόψη κομβικούς παράγοντες, όπως η ώρα που πέφτει κανείς για ύπνο και η ηλικία, βρήκαμε και ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο (από όσα γνωρίζαμε), ότι δηλαδή οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν ανώτερες λεκτικές ικανότητες (από τους νυχτερινούς τύπους)» επιβεβαίωσε ο Fogel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου