Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Η προσφορά της Αγίας Φιλοθέης.

 

 

Στα χρόνια που ήταν παιδί η Αγία Φιλοθέη, εκεί στα μισά του 16ου αιώνα, υπάρχει η πληροφορία για μια επιδημία πανώλους στην Αθήνα.
Μια επιγραφή σε έναν κίονα του ναού του Ηφαίστου, στο Θησείο αναφέρει: «1555 έγινε το κακό θανατικό εις την Αθήνα και απέθαναν χιλιάδες λαός».
Πρόκειται για μια εμπειρία που πρέπει να συγκλόνισε τότε τη μικρή Ρεβούλα, η οποία αργότερα, μετά το 1571, ως μοναχή Φιλοθέη ίδρυσε νοσοκομεία και ξενοδοχεία όπου παρείχε στέγη και περίθαλψη σε όσους την είχαν ανάγκη.

(Προσκυνητής)


Η όμορφη, πλούσια και μορφωμένη Φιλοθέη αφιέρωσε τη ζωή της από μικρή ηλικία στον Θεό και στους συνανθρώπους της.

Διέθεσε την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς της Άγγελο Μπενιζέλο και Συρίγα Παλαιολογίνα, γόνου της ιστορικής βυζαντινής οικογένειας,

- Για να απελευθερώσει τις σκλαβωμένες γυναίκες, ο αριθμός των οποίων ήταν τριψήφιος, καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στα χαρέμια των Τούρκων.

- Δημιουργεί Φιλανθρωπικά ιδρύματα, Σχολεία, Νοσηλευτήρια, Ορφανοτροφεία, βιοτεχνικά και χειροτεχνικά Εργαστήρια καθώς και Εστίες Φιλοξενίας.

- Ιδρύει το πρώτο Σχολείο Θηλέων στην Ευρώπη, 150 χρόνια πριν γίνει αυτή η συζήτηση στη βρετανική Βουλή.

- Ιδρύει μοναστήρια για πνευματικούς λόγους αλλά και για να σώσει τις γυναίκες από τον άγριο εξισλαμισμό.

- Προσφέρει τα 3500 στρέμματα γης στον φτωχό λαό και το 1560 αγοράζει όλη τη σημερινή περιοχή της Φιλοθέης, Ψυχικού και Καλογρέζας και ανοίγει πηγάδια για τους Αθηναίους και τους διψασμένους αγρότες και βοσκούς.

Η Αγία Φιλοθέη, για την Εθνική, Εκπαιδευτική και Εμψυχωτική της δράση, βασανίζεται σκληρά από τους Τούρκους και λίγο αργότερα αφήνει την τελευταία της πνοή.



Η περιουσία της Αγίας καταπατήθηκε και λεηλατήθηκε με τα χρόνια από ιδιώτες.
Φυσικά, όπου περπατήσει κανείς στην Αθήνα θα τη συναντήσει σε δρόμους που έχουν πάρει το όνομά της, οικισμούς, αγάλματα, εικόνες και εκκλησίες.
Η παρουσία της Αγίας είναι παντού στην Αθήνα. Ακόμη και το Ψυχικό έλαβε την ονομασία του από το ψυχικό που έκανε η Αγία στην περιοχή, ανοίγοντας πηγάδια όπου στο μαρμάρινο στόμιό τους υπήρχε η επιγραφή «ψυχικό».

Σήμερα σώζονται τρία πηγάδια που άνοιξε η Αγία για τους Αθηναίους. Το ένα βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου στην Πλάκα (ο Ναός βρισκόταν μέσα στο κτήμα της οικογένειας της Αγίας).
Το δεύτερο Κοντά στο Γηροκομείο Αθηνών προς την Κατεχάκη και το τρίτο στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας ανάμεσα στο Ψυχικό και το Χαλάνδρι.

Ο τάφος της Αγίας Φιλοθέης, λέγεται πως είναι η σημερινή κρύπτη ακριβώς κάτω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης στον ομώνυμο δήμο, το οποίο και γλύτωσε την τελευταία στιγμή από την οικοπεδοποίηση.

Το πατρικό της σπίτι διασώζεται σήμερα στην περιοχή της Πλάκας και λειτουργεί ως μουσείο.
Είναι το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας και μαρτυρεί την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Η Αγία να πρεσβεύει για όλους και να προστατεύει ιδιαίτερα τις γυναίκες όπως έκανε και στην επίγεια ζωή της!

π. Γεώργιος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου