Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων, κλείνει τον εορταστικό κύκλο του Αγίου Δωδεκαημέρου. Η Γέννηση του Κυρίου, δημιουργεί την προσμονή στους ανθρώπους για έναν καλύτερο κόσμο. Μέσα στις πλείστες όσες ειδήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μία συγκεκρι-μένη αποτέλεσε την αφορμή για μία σκέψη.
Μια ομάδα νέων στην Ελλάδα, θεατές σε αγώνες διαφόρων αθλημάτων, δεν αναρτούν κάποιο σύνθημα εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά μία σημαία με το πρόσωπο του Χριστού!
Είναι όντως παράδοξο εκ πρώτης όψεως, η θέση της εικόνας του Κυρίου σε τέτοιους χώρους. Μα έρχεται μία δεύτερη σκέψη: γιατί όχι; Ή μάλλον: ποιά εσωτερική ανάγκη ωθεί τους νέους σε τέτοιου είδους δημόσια ομολογία;
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός για την ποιμαντική της Εκκλησίας στον κόσμο. Ως λειτουργός του Θεού, πολλάκις γίνομαι δέκτης της ίδιας φράσης: έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από την Εκκλησία. Αν όντως αυτό ισχύει, τι λόγο έχουν, οι ως άνω νέοι, με την ανάρτηση της εικόνας του Κυρίου εντός των γηπέδων, να εξωτερικεύουν τοιουτοτρόπως την πίστη τους;
Αυτομάτως, ως παράδειγμα ποιμαντικής προσέγγισης των ανθρώπων, ο Κύριος μας παρέδωσε την συνάντησή Του με την Σαμαρείτιδα γυναίκα. Κουρασμένος από την οδοιπορία, θέλησε ο Διδάσκαλος μέσα στο καταμεσήμερο, να αναμένει την άφιξη της ταλαιπωρημένης αυτής ψυχής. Κάθισε στο πηγάδι του Ιακώβ, έξω από την εχθρική πόλη της Σαμάρειας, μόνο και μόνο για να συναντηθεί με αυτή τη γυναίκα.
Ίσως για εμάς τους σημερινούς λειτουργούς, η συγκεκριμένη περίπτωση της Σαμαρείτιδας, να ήταν μία χαμένη υπόθεση. Ένας άδικος κόπος. Ο κόσμος που έχει φύγει από την Εκκλησία. Μα ο Χριστός, ο καλός Ποιμένας, μας διδάσκει να αφήνουμε τα πολλά πρόβατα που είναι ασφαλισμένα στην ποίμνη, και να βγαίνουμε προς αναζήτηση του ενός που έχει απολέσει τον δρόμο του.
Ακόμα πιο εντυπωσιακός όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Χριστός την γυναίκα από τη Σαμάρεια. Θα λέγαμε πως βρίσκει μία πολύ απλή φράση για να την πλησιάσει: «δός μοι πιεῖν...». Της λέγει να του δώσει να πιεί νερό με το άντλημά της.
Ο Κύριος, δεν ενδιαφερόταν να σβήσει τη δίψα Του από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις μεσημβρινές ώρες. Επιθυμούσε απλώς να βρει ένα τρόπο να συνομιλήσει με την γυναίκα αυτή, και να προσεγγίσει με τον τρόπο αυτό μια απολεσθείσα ψυχή.
Με μία απλή φράση ο Διδάσκαλος, «δώσε μου να πιώ νερό», κατάφερε να μετατρέψει μια απλή συζήτηση, στον πιο θεολογικό διάλογο της Καινής Διαθήκης. Μία τόσο απλή φράση, κατάφερε όχι απλώς να βοηθήσει μια ταλαιπωρημένη ψυχή, αλλά και να την μεταμορφώσει σε μία μεγάλη Αγία Ισαπόστολο και Μάρτυρα.
Πολλές φορές, μας απελπίζει η ιδέα και η σκέψη του κόσμου που έχει απομακρυνθεί από την Εκκλησία. Ίσως όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε την προβληματική της ποιμαντικής προσέγγισης των ανθρώπων, από την πλευρά τη δική μας. Αν ο Ίδιος ο Κύριος διέσχισε χιλιόμετρα μέσα στον καύσωνα για να συναντηθεί μεσημέρι με μία μη ηθική γυναίκα, δεν υπάρχει δικαιολογία που να καλύπτει την απραξία μας.
Εγκλωβισμένοι εντός των Εκκλησιαστικών τοίχων και περιστοι-χισμένοι από «τους δικούς μας», εφησυχάζουμε σε μία στάσιμη κατάσταση αλλά και μακράν της ποιμαντικής που μας παρέδωσε ο Κύριος. Τον τρόπο τον δείχνει ο Ίδιος: μια απλή και καθημερινή κουβέντα. Μια απλή καλημέρα και ένα χαμόγελο μπορούν να γίνουν η υψηλότερη ποιμαντική που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους στο δρόμο που έχουν απολέσει.
Η είδηση με τους νέους που αναρτούν την εικόνα του Κυρίου στα γήπεδα, δείχνει ακριβώς αυτό: την ανάγκη του κόσμου για να έχει τον Χριστό στην καθημερινή του ζωή. Δεν έχει φύγει ο κόσμος από την Εκκλησία. Ο κόσμος διψάει για την Εκκλησία στην καθημερινότητά του. Διψάει για μία Εκκλησία εκτός των αυτάρεσκων τοίχων Της.
Και ίσως τελικά, ο άνθρωπος διψασμένος για Χριστό, είναι αυτός που στέκεται στη θύρα της Εκκλησίας ικετεύοντας:
«δός μοι πιεῖν.. »
Αρχίμ. Αλέξιος Παπαδόπουλος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής
Άνω Μερά Μυκόνου
Πηγή: romfea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου