Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ..."ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ"

 


Ο Άγιος Παΐσιος είχε μεγάλη διάκριση. Στενοχωριόταν όταν με το παραμικρό έλεγαν ότι ο τάδε έχει δαιμόνιο ή είναι δαιμονισμένος.

Ένα χαριτωμένο περιστατικό δείχνει πόσο ανεύθυνα μερικές φορές καταδικάζουμε έναν άνθρωπο. Διηγείται ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος:

"Διαδιδόταν η φήμη ότι κάπου στη Βόρειο Ελλάδα είναι κάποιος παπάς που διαβάζει εξορκισμούς και βγάζει δαιμόνια. Κάποια μέρα λοιπόν, διηγείται ο Γέροντας Παΐσιος, του πήγαν ένα μεσήλικα άνδρα, του οποίου η κοιλιά είχε πρηστεί υπερβολικά, σε σημείο που κινδύνευε να σκάσει. Δεν μπορούσε να πάρει ούτε ανάσα.

Όταν τον είδε ο παπάς κατευθείαν αποφάνθηκε ότι έχει δαιμόνιο στην κοιλιά. Αμέσως έδωσε οδηγίες να κάνουν για αυτόν κάποιες λειτουργίες και να του διαβάζουν και τους εξορκισμούς, για να φύγει, όπως έλεγε, το δαιμόνιο από την κοιλιά του.

Οι απλοϊκοί και καλόπιστοι αυτοί αδελφοί άκουσαν τη συμβουλή του. Όμως η κοιλιά όλο και μεγάλωνε.



Τότε κάποιοι που αντιλήφθηκαν το πρόβλημά του, τους έστειλαν σε μένα. Ήρθαν, λοιπόν, και μου είπαν το πρόβλημά τους.

Τον κοιτάω στα μάτια και βλέπω ότι έλαμπε το πρόσωπό του. Έδειχνε άνθρωπος καθαρός και αγνός. Έτσι απέκλεισα την περίπτωση του δαιμονίου. Τον ρωτάω αμέσως:
- Πόσον καιρό έχεις να ενεργηθείς;
- Πάρα πολύ καιρό, ούτε κι εγώ θυμάμαι από πότε έχω να ενεργηθώ.
Τότε του λέω:
- Κοίταξε εδώ, βρε ευλογημένε, στο μοναστήρι που θα πας να διανυκτερεύσεις, να ζητήσεις από τον αδελφό που είναι στο φαρμακείο της μονής να σου δώσει το πιο ισχυρό καθάρσιο που έχει και... δεν έχεις τίποτα"!

Πήγε ο άνθρωπος αυτός, έκανε όπως του είπε ο Γέροντας Παΐσιος και την άλλη μέρα χαρούμενος και ανάλαφρος επέστρεψε στους δικούς του. Η κοιλιά του είχε εξαφανιστεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου