Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Καλη Σαρακοστη.

 

 

Όπως και στο στρατό έχουμε τους κανονικούς στρατιώτες αλλά έχουμε και τις επίλεκτες ομάδες που αναλαμβάνουν τις δυσκολότερες αποστολές και δοξάζουν όχι μόνο το δικό τους σώμα αλλά όλο το σώμα του στρατού.

Έτσι και στο σώμα της Εκκλησίας, υπάρχουν αδελφοί που δεν θα νηστέψουν καθόλου, μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα, κάποιοι που θα τρώνε λαδάκι όλη τη σαρακοστή, κάποιοι που θα τηρήσουν την ακρίβεια (χωρίς λάδι Δευτέρα-Παρασκευή και μόνο Σαββατοκύριακο λάδι) και κάποιοι άλλοι όμως που θα κάνουν Τριήμερο και άλλες πιο αυστηρές ασκήσεις. 

Ξεκινώντας από τον εσπερινό της Συγνώμης*, την Κυριακή το απόγευμα πριν την Καθαροδευτερα, κάποιοι χριστιανοί και η πλειονότητα των μοναχών, τηρούν πλήρη αποχή από τροφή και νερό μέχρι την Τετάρτη, που θα λάβουν πρώτα την Θεία Κοινωνία και μετά θα φάνε κάτι. 

Τα μοναστήρια αυτό το τριήμερο κλείνουν τις πόρτες τους για τους επισκέπτες, αφού οι μοναχοί είναι αφοσιωμένοι στην νηστεία του τριημέρου, στα ιερά αναγνώσματα και στην διαρκή προσευχή. Η δύσκολη αυτή. "ακροβασία" τους δεν είναι βέβαια ανθρωπινως δυνατό να ολοκληρωθεί καλά χωρίς την βοήθεια και τη χάρη του Θεού. 

Ας τα γνωρίζουμε αυτά ως χριστιανοί, για να μην ξεγελάμε τον εαυτό μας και τους άλλους πετώντας αυτό το απατηλό "έλα μωρέ, δεν πειράζει", και νομίζουμε ότι κάνουμε πολλά.
Όσον αφορά για τον Εσπερινό της Συγνώμης, λέγεται έτσι διότι μετά την ακολουθία, ένας ένας οι χριστιανοί που βρίσκονται εκεί και που νιώθουν πως τους ενώνουν πνευματικοί δεσμοί, περνούν ένας ένας από τον ιερέα, του φιλούν το χέρι και ζητούν συγχωρεση, κι εκείνος επίσης, και μετά στέκονται δίπλα του στη σειρά ο ένας πλάι στον άλλον, και έτσι περνούν όλοι και ζητούν και δίνουν συγχώρεση μεταξύ τους. 

Είναι πραγματικά μια πάρα πολύ συγκινητικη και όμορφη στιγμή, που υπενθυμίζει στον πιστό πως δε γίνεται να ξεκινήσει τον αγώνα της νηστείας έχοντας στην καρδιά του κακίες για τους αδελφούς του. 

Η Εκκλησία δεν είναι κάτι παρωχημένο, ούτε ιδεολογία, είναι μια πνευματική Μάνα, που δίνει νόημα ζωής. Έχει υψηλή θεωρία και άσκηση , που οδηγούν σε ύψιστο προορισμό, και δε χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο άνθρωπος να ψάχνει γοητεία σε ανατολικές θρησκείες και δεν ξέρω γω πού αλλού.
Καλή Σαρακοστή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου