Το 1953 ο θεολόγος Καθηγητής Ευάγγελος Πασχάλης, διηγήθηκε στους μαθητές του Γυμνασίου Καβάλας, το θαύμα της βουλγαρικής θρυλουμένης Μπότας, της Είκοσιφοινίσσης.
Προ του 1920 λέγει, ήτο ανώμαλος ή κατάστασης εις Μακεδονία. Έφτασαν με αποστολή εις το Παγγαίο τρεις χιλιάδες (3.000) στρατός τακτικός Ρωσοβούλγαροι (Βούλγαροι καταταγμένοι στο Ρωσικό Στρατό) να συλήσουν την Αχειροποίητο Εικόνα της Παναγίας και να την μεταφέρουν στη Βουλγαρία.
Επί κεφαλής ήσαν 4 αξιωματικοί. Σχέδιο τους ήταν, σε περίπτωση εναντιώσεως των Μοναχών, να προβάλλουν αντίσταση την ιερά Εικόνα της Είκοσιφοινίσσης, οχυρούμενοι όπισθεν αυτής, βέβαιοι όντες ότι οι Μοναχοί, οίτινες ευλαβούνται την Παναγία, δεν θα επιτεθούν κατά της ιεράς Εικόνος και ούτω θα διευκολύνωντο να τη απαγάγουν πονηρώς από την ιερά Μονή. Ταύτα εσκέφθησα άλλ” επλανήθησαν.
Στρατοπέδευσαν λοιπόν κρυφά, στα δάσος της ιεράς Μονής από την προηγούμενη μέρα της εισβολής, κατά τη διάρκεια όμως της νύχτας ό επί κεφαλής αξιωματικός είδε όνειρο την Παναγία μας και του είπε:
Ό Βούλγαρος αξιωματικός διηγήθηκε το περιστατικό στους άλλους 3 αξιωματικούς χωρίς όμως αυτοί να το λάβουν σοβαρά ύπ” όψιν. Όνειρο είναι, τίποτα δεν είναι, είπαν.
Το πρωί άρχισαν το σχέδιο τους. Ό στρατός έμεινε στον Πλάτανο έξω από την Ιερά Μονή. Οι 4 αξιωματικοί προχώρησαν προς την Εκκλησία. Πρώτος μπήκε στον κυρίως Ναό ο επί κεφαλής αξιωματικός, πού είδε το όνειρο και οι άλλοι 3 αξιωματικοί ακολουθούσαν.
Πριν οι 3 αξιωματικοί εισέλθουν εις τον κυρίως Ναό, στον Νάρθηκα παρουσιαστηκε βγαίνωντας από τον Ναό ο Χριστός μας ως δεκαετές παιδίον και τους είπε: «Μην είσέλθητε διότι θα τιμωρηθείτε παραδειγματικός!». Αυτοί στάμάτησαν στην είσοδο του ναού και δεν προχώρησαν.
Οι τρεις αξιωματικοί Βούλγαροι με αγωνία βλέποντας από την ανοικτή πόρτα το θαύμα έτρεμν απο το φόβο τους.
Την στιγμήν εκείνη μπροστά στους 3.000 στρατιώτες που περίμεναν έξω απο την είσοδο της μονής να πάρουν την εικόνα παρουσιάστηκε ένας παράξενος άνδρας πού είχε -μία ταινία πάνω του γραμμένη με χρυσά γράμματα Άγιος Νεκτάριος» και τούς είπε: "Μη προχωρείτε, θα σας αφανίσω όλους σας".
Ούτε βήμα δεν έκαναν προς την ιερά Μονή οι 3.000 στρατιώτες, άλλα μαζί με τούς 3 αξιωματικούς γύρισαν άπρακτοι. Αύτη είναι ή ωραία ιστορία της Είκοσιφοινίσσης.
Καυχάται ή Τήνος διά την θαυματουργό Εικόνα του Εύαγγελιστού Λουκά. Καυχάται ή Ελλάδα όλη για την Αχειροποίητο Εικοσιφοίνισσα της Μακεδονίας μας. Ορθώς λέγει και ό Ήρωελεγειακός στίχος: «Μη νομίζεις αυτό το μέγιστο θαύμα παρόμοιο με άλλο από εκείνα τα θαύματα, όσα άλλα έγένοντο εις την γήν». Διότι στο ραϊσμένο αυτό σανίδι «Κάθισε- ή Παναγία μας με τον Θεάνθρωπο Υιόν της ως Βρέφος.
ΒΙΒΛΙΟΓ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 1973.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου