Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Παναγία Εικοσιφοίνισσα: Μην τολμήσεις να με πάρεις από τη θέση μου γιατί το αίμα σου θα χυθεί στη μαρμάρινη κολώνα και ή μπότα σου με το πιστόλι σου θα μείνουν στο μάρμαρο της Εκκλησίας

 Το 1953 ο θεολόγος Καθηγητής Ευάγγελος Πασχάλης, διηγήθηκε στους μαθητές του Γυμνασίου Καβάλας, το θαύμα της βουλγαρικής θρυλουμένης Μπότας, της Είκοσιφοινίσσης.

Τόσο μεγάλος ήταν ο θαυμασμός που προκάλεσε στους μαθητές αυτή η αφήγηση που ένας από αυτούς ο Απόστολος Κοσμίδης από το Κρυόνερο Καβάλας, τη διατηρεί ζωντανή στη μνήμη του και τη διηγείται ως έξης:

Προ του 1920 λέγει, ήτο ανώμαλος ή κατάστασης εις Μακεδονία. Έφτασαν με αποστολή εις το Παγγαίο τρεις χιλιάδες (3.000) στρατός τακτικός Ρωσοβούλγαροι (Βούλγαροι καταταγμένοι στο Ρωσικό Στρατό) να συλήσουν την Αχειροποίητο Εικόνα της Παναγίας και να την μεταφέρουν στη Βουλγαρία.

Επί κεφαλής ήσαν 4 αξιωματικοί. Σχέδιο τους ήταν, σε περίπτωση εναντιώσεως των Μοναχών, να προβάλλουν αντίσταση την ιερά Εικόνα της Είκοσιφοινίσσης, οχυρούμενοι όπισθεν αυτής, βέβαιοι όντες ότι οι Μοναχοί, οίτινες ευλαβούνται την Παναγία, δεν θα επιτεθούν κατά της ιεράς Εικόνος και ούτω θα διευκολύνωντο να τη απαγάγουν πονηρώς από την ιερά Μονή. Ταύτα εσκέφθησα άλλ” επλανήθησαν.

Στρατοπέδευσαν λοιπόν κρυφά, στα δάσος της ιεράς Μονής από την προηγούμενη μέρα της εισβολής, κατά τη διάρκεια όμως της νύχτας  ό επί κεφαλής αξιωματικός είδε όνειρο την Παναγία μας και του είπε:

«Σκοπεύεις να πάρεις αύριο το πρωί την Εικόνα μου από το Μοναστήρι της Είκοσιφοινίσσης; Πρόσεξε καλά, μην τολμήσεις να με πάρεις από τη θέση μου γιατί το αίμα σου θα χυθεί στη μαρμάρινη Κολώνα και ή μπότα σου με το πιστόλι σου θα μείνουν λάφυρα κάτω στο μάρμαρο της Εκκλησίας».

εικοσαφίνισσα2

Ό Βούλγαρος αξιωματικός διηγήθηκε το περιστατικό στους άλλους 3 αξιωματικούς χωρίς όμως αυτοί να το λάβουν σοβαρά ύπ” όψιν. Όνειρο είναι, τίποτα δεν είναι, είπαν.

Το πρωί άρχισαν το σχέδιο τους. Ό στρατός έμεινε στον Πλάτανο έξω από την Ιερά Μονή. Οι 4 αξιωματικοί προχώρησαν προς την Εκκλησία. Πρώτος μπήκε  στον κυρίως Ναό ο επί κεφαλής αξιωματικός, πού είδε το όνειρο και οι άλλοι 3 αξιωματικοί ακολουθούσαν.

Πριν οι 3 αξιωματικοί εισέλθουν εις τον κυρίως Ναό, στον Νάρθηκα παρουσιαστηκε βγαίνωντας από τον Ναό ο Χριστός μας ως δεκαετές παιδίον και τους είπε: «Μην είσέλθητε διότι θα τιμωρηθείτε παραδειγματικός!». Αυτοί στάμάτησαν στην είσοδο του ναού και δεν προχώρησαν.

Ο επί κεφαλής όμως Βούλγαρος αξιωματικός μπήκε μέσα στο ναό και άγγιξε την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, τότε αυτομάτως μια αόρατη δύναμη τον πέταξε με βία στη μαρμάρινη Κολώνα αριστερά, έσπασε το κεφάλι του και ξεψύχησε. Το αίμα του, ή μπότα του, το πιστόλι του, έμειναν αποτυπωμένα πάνω στο  μαρμάρινο δάπεδο της Εκκλησίας, όπου και διακρινόμενα μέχρι σήμερα.

Εικοσαφίνισσα3

Οι τρεις αξιωματικοί Βούλγαροι με αγωνία βλέποντας από την ανοικτή πόρτα το θαύμα έτρεμν απο το φόβο τους.

Την στιγμήν εκείνη μπροστά στους 3.000 στρατιώτες που περίμεναν έξω απο την είσοδο της μονής να πάρουν την εικόνα παρουσιάστηκε ένας παράξενος άνδρας πού είχε -μία ταινία πάνω του γραμμένη με χρυσά γράμματα   Άγιος Νεκτάριος» και τούς είπε: "Μη προχωρείτε, θα σας αφανίσω όλους σας".

Ούτε βήμα δεν έκαναν προς την ιερά Μονή οι 3.000 στρατιώτες, άλλα μαζί με τούς 3 αξιωματικούς γύρισαν άπρακτοι. Αύτη είναι ή ωραία ιστορία της Είκοσιφοινίσσης.

Καυχάται ή Τήνος διά την θαυματουργό Εικόνα του Εύαγγελιστού Λουκά. Καυχάται ή Ελλάδα όλη για την Αχειροποίητο Εικοσιφοίνισσα της Μακεδονίας μας. Ορθώς λέγει και ό Ήρωελεγειακός στίχος: «Μη νομίζεις αυτό το μέγιστο θαύμα παρόμοιο με άλλο από εκείνα τα θαύματα, όσα άλλα έγένοντο εις την γήν». Διότι στο ραϊσμένο αυτό σανίδι «Κάθισε- ή Παναγία μας με τον Θεάνθρωπο Υιόν της ως Βρέφος.

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 1973.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου