Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η εκλογή του Μητροπολίτου Δημητριάδος Ιγνάτιου, 9 Οκτωβρίου 1998…


Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου του 1998, αρχίζει μια νέα, καινούργια σελίδα στην ζωή και την διακονία του μέχρι τότε Πρωτοσυγγέλου της Μητροπόλεως Πειραιώς π. Ιγνάτιου. 
Την ημέρα εκείνη, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, προέβη στην πλήρωση του κενού μητροπολιτικού θρόνου της Μητροπόλεως Δημητριάδος. 
Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή του τριπρόσωπου, σύμφωνα με τις διατάξεις εκλογής των Μητροπολιτών, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος συγκέντρωσε 65 ψήφους, ο Επίσκοπος Ευρίπου Βασίλειος 27 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κολοκυθάς 13 ψήφους. 
Στην συνέχεια για την ανάδειξη του Μητροπολίτη Δημητριάδος η Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε ως Μητροπολίτη τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο Πρωτοσύγγελο της Μητροπόλεως Πειραιώς με 65 ψήφους επί συνόλου 75 ψηφισάντων.
 
 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη του απεύθυνε τα παρακάτω λόγια με συγκίνηση. « Θεοφιλέστατε, εψηφισμένε Μητροπολίτα της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιε, με δικαιολογημένην συγκίνησιν σας υποδέχομαι, για να σας μεταφέρω το ευχάριστον άγγελμα ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με πολύ μάλιστα ηυξημένην πλειοψηφίαν σας εξέλεξε και σας κατέστησε Μητροπολίτην της Αγιωτάτου Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Παρά το σχετικόν νεαρόν της ηλικίας σας έχετε δώσει απτά δείγματα αυτών των ικανοτήτων και δυνατοτήτων σας, με τις οποίες ο λόγος του Θεού, το Ευαγγέλιον, ακούεται εις τα πέρατα της Οικουμένης, χάρις και εις την επίδοσιν σας εις τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, και όλοι γνωρίζομεν την συμβολή σας εις την επιτυχίαν του γενικότερου ιεραποστολικού και πνευματικού έργου εις την Ιεράν Μητροπολιν Πειραιώς, εις την οποίαν υπηρετούσατε ως Πρωτοσύγγελος υπό την πεπνυμένην καθοδήγησιν του Ποιμενάρχου της κ. Καλλινίκου. 
Όμως όλος ιδιαίτερα είναι η δική μου χαρά, διότι με την τίμια ψήφο της σεπτής Ιεραρχίας μεταβαίνετε εις την Μητρόπολιν αυτήν, την οποίαν μόλις προ πενταμήνου εγκατέλειψα ανυφωθείς εις τον πρώτον θρόνον της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και είναι φυσικόν να αισθάνομαι όχι μόνον χαράν, αλλά και βαθύτατην ικανοποίησιν εκ του γεγονότος ότι παραδίδω εις στιβαράς χείρας και εις αγαπώσαν καρδίαν ένα ευγενικόν λαόν και ένα κλήρον ιερόν της Μητροπόλεως αυτής, ο οποίος είναι αφοσιωμένος εις το έργον του. Θέλω να σας ευχηθώ να διακονήσετε με τον ίδιον ζήλον, με την ίδιαν αυταπάρνησιν και την ίδιαν αγάπην και την νέαν αυτήν έπαλξιν, εις την οποίαν σα τάσσει το θέλημα του Θεού και η επιθυμία της Εκκλησίας. Να ζήσετε. Καλήν επιτυχίαν».

Αντιφωνώντας, με έκδηλη συγκίνηση ο νέος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος απευθύνθηκε στον Μακαριώτατο, στα μέλη της Ιεραρχίας αλλά και σε όλους τους παραβρισκόμενους. « Μακαριώτατε σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή. Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη. Και τούτο γιατί καλούμε να διαδεχθώ ένα Επίσκοπον σας εσάς εις την Μητρόπολιν Δημητριάδος, έναν Επίσκοπον, που κατόρθωσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο θαυμαστός όλων να του εμπιστευθεί και το πηδάλιον της Εκκλησίας. Κατανοώ το δυσαναπλήρωτον του κενού, αλλά αποδέχομαι αυτήν την μεγάλη τιμή, πρώτον, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχω την δικήν σας συμπαράσταση σε κάθε πρόβλημα και αντιξοότητα και δεύτερον, γιατί ξέρω ότι οδηγούμαι εις ένα λαόν και κλήρον, που έχει ήδη τις προϋποθέσεις χάρος σε εσάς. 
Ελπίζω και εις την εμπειρία, που διαθέτω από τα είκοσι μου χρόνια  κοντά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτην Πειραιώς και Γέροντα μου κ. Καλλίνικον. Οι προσευχές όλων σας, η συμπαράσταση και η χάρη του Θεού είναι αυτά, που τούτη τη στιγμή μου δίνουν παντοτινή υπόσχεση αγάπης και θυσίας για τον λαό που σεις αγαπάτε περισσότερο από όλους». Στη συνέχεια ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, τέλεσε το μεγάλο Μήνυμα μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης και μεγάλης χαράς στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου