Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

8_Aug_15_Koimisi Theotokou1 

Η Παναγία μας, η Θεοτόκος Μαρία, η μητέρα του Ιησού Χριστού, ως άνθρωπος, έφυγε από τον κόσμο αυτό. Οι πιστοί ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε με ιδιαίτερη λαμπρότητα το γεγονός αυτό, του θανάτου της· όμως δεν το λέμε «θάνατο» αλλά κοίμηση. Έτσι, στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Και όχι μόνο αυτό· όπως ακούμε και στον συναξαριστή του όρθρου της μέρας αυτής, τιμούμε τη μετάστασή της. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ας παρακολουθήσουμε μια από τις παραδόσεις που έχουν σχέση με την Κοίμηση της Παναγιάς μας:

«Οι Απόστολοι μετέφεραν το σώμα της Παναγίας στη Γεθσημανή και το εναπέθεσαν μέσα σε τάφο θολωτό, όπως αυτός που βλέπουμε στην εικόνα της ανάστασης του Λαζάρου, επειδή αυτά είναι τα ταφικά έθιμα των Εβραίων. Από τους Αποστόλους, ένας απουσίαζε, ο Θωμάς.

Είχαν περάσει τρεις μέρες από τον ενταφιασμό της Θεοτόκου, όταν ένα σύννεφο άρπαξε τον Θωμά και τον απόθεσε κοντά στον τάφο. Από κει είδε την Θεοτόκο ν΄ ανεβαίνει στον ουρανό και φώναξε:

– Παναγία μου, πού πας;

Τότε η Παναγία έβγαλε τη ζώνη της και του την έδωσε· μετά εξαφανίστηκε από μπροστά του. Τότε ο Θωμάς άρχισε να παρακαλεί τους άλλους Αποστόλους να τραβήξουν τον λίθο που έφραζε το μνήμα της Θεοτόκου, για να προσκυνήσει κι αυτός το σώμα της, να την αποχαιρετίσει.

Πράγματι, οι Απόστολοι άνοιξαν το μνήμα κι έμειναν άφωνοι! Μόνο το σάβανο που σκέπαζε το σώμα της είδαν μπροστά τους. Ο Χριστός είχε πάρει κοντά του και το σώμα της Παναγίας μητέρας Του».

Αυτό είναι το γεγονός της Μετάστασης της Θεοτόκου, που γιορτάζουμε σήμερα και σε όλους είναι γνωστό ως Κοίμηση.

 

Η εικόνα που προσκυνούμε σήμερα, όπως και πολλές εικόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κρύβει κάποιους συμβολισμούς.

Koimisi Theotokou1

Στο κέντρο της κυριαρχεί η Παναγία μας ξαπλωμένη, σαν να κοιμάται. Τα μάτια της είναι κλειστά και το πρόσωπό της γαλήνιο.

Koimisi Theotokou2 

Ακριβώς από πάνω της βρίσκεται ο Υιός της, που κρατάει την ψυχή της μητέρας του, που παριστάνεται ως φασκιωμένο μωρό.

Koimisi Theotokou7 

Όπως συμβαίνει στις κηδείες, υπάρχει ένα κερί αναμμένο, ενώ ο κορυφαίος των Αποστόλων, ο Πέτρος, θυμιατίζει.

Koimisi Theotokou3 

Το σώμα της Θεοτόκου το περιτριγυρίζουν οι Απόστολοι, οι οποίοι έχουν μαζευτεί απ΄ ό

λα τα πέρατα της Οικουμένης. Σε κάποιες εικόνες υπάρχει η παράστασή τους, που τους δείχνει να μεταφέρονται πάνω σε σύννεφα.

 Koimisi Theotokou4 

Πίσω από τους Αποστόλους εικονίζονται Πατέρες τηςΕκκλησίας. Αυτοί δεν βρίσκονταν μπροστά εκείνη την ώρα, αφού έζησαν σε μεταγενέστερα χρόνια· όμως αγιογραφούνται, επειδή έγραψαν λόγους και τροπάρια γι΄ αυτήν.

Koimisi Theotokou5 

Οι Άγγελοι περιβάλλουν τον Χριστό και την ψυχή της Παναγίας. Δεν χρωματίζονται, επειδή είναι άυλοι. Χρωματίζονται μόνο τα Εξαπτέρυγα, που βρίσκονται ως προπομποί της άγιας ψυχής προς τον Ουρανό, προς τα Άγια.

Koimisi Theotokou6 

Ψηλά στην εικόνα εικονίζονται δύο Άγγελοι. Κρατούν ανοιχτές τις πόρτες του Παραδείσου, για να εισέλθει αυτή που είναι τιμιότερη απ΄ όλους τους Αγγέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου