Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μίσος κατά του χριστιανισμού με προσβολές, διώξεις και βανδαλισμούς.

 


Οσον αφορά τη χριστιανική μας πίστη, συμβαίνουν γεγονότα που δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο εμάς τους ορθόδοξους χριστιανούς αλλά και τα άλλα χριστιανικά δόγματα.

΄Αρθρο από Γεώργιο Βλάχο (ερευνητής)

ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει πολλές προσβολές κατά της χριστιανικής μας θρησκείας. Οι προσβολές αυτές που δεν γίνονται μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χριστιανικές χώρες, στοχοποιούν τον Ιησού Χριστό, τους Μαθητές Του, τον Σταυρό, την Υπεραγία Θεοτόκο και τους Αγίους μας. Εκδηλώνονται δε με διάφορους τρόπους : 1) Μέσω βιβλίων (όπως το αντιχριστιανικό ‘’Κώδικας Ντα Βίντσι’’), 2) Μέσω κινηματογραφικών προβολών, όπως η κινηματογραφική ταινία ‘’Jesus Christ Superstar’’ κ.α., 3) Μέσω θεατρικών προβολών, όπως το θεατρικό έργο ‘’Corpus Christi’’ κ.α., 4) Μέσω εικαστικών τεχνών (με πίνακες και γλυπτά) και 5) Μέσω αλλοίωσης του μαθήματος θρησκευτικών.

Yπάρχουν και άλλες προσβολές κατά της χριστιανικής μας πίστης, όπως : απαίτηση να μην προσεύχονται οι μαθητές στα σχολεία, απαγόρευση ανάρτησης ιερών εικόνων σε δημόσιους χώρους, προσπάθεια αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία μας, αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυ-τότητές μας κλπ.

Αντίστοιχο πρόβλημα προσβολών δεν αντιμετωπίζουν οι άλλες δύο μονοθεϊστικές θρησκείες, διότι το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός είναι πολύ αυστηρές. Οι πιστοί τους δεν ανέχονται καμία προσβολή και δρουν πολύ αποτελεσματικά. ΄Οσον αφορά το Ισλάμ: όσες φορές οι ‘’πολιτισμένοι δυτικοί’’ προσπάθησαν να προσβάλλουν το Ισλάμ, οι μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν, αντέδρασαν έντονα και με οργή προκάλεσαν ζημίες σ’ αυτούς που τους προσέβαλλαν. ΄

Οσον αφορά τον Ιουδαϊσμό : oποιοσδήποτε τολμήσει να τον προσβάλλει, θα διωχθεί ανελέητα. Θα τον ξευτελίσουν με τον χαρακτηρισμό ‘’αντισημίτη’’, θα πέσει πάνω του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο να τον κατασπαράξει και το θέμα θα πάρει έντονη παγκόσμια προβολή. Οι παγκόσμιες οργανώσεις τους που επιλαμβάνονται τέτοια θέμα-τα, είναι τόσο ισχυρές και αποτελεσματικές, που δεν θα τολμήσει να το ξανακάνει.

Το εξοργιστικό είναι ότι, ενώ οι μουσουλμάνοι και οι ιουδαίοι αντιδρούν δυναμικά και προστατεύουν τις θρησκείες τους, εμείς ως χριστιανοί είμαστε υπερβολικά ανεκτικοί, καθόμαστε παθητικά και δεν αντιδρούμε όπως πρέπει. Οι αρχιερείς μας (πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι, επίσκοποι), δεν αντιδρούν δυναμικά και αρκούνται μόνο σε καταδικαστικές δηλώσεις. ΄Όμως οι απλές καταδικαστικές δηλώσεις, όπως συνήθως κάνουν, δεν είναι αρκετές για να επιλυθεί το πρόβλημα.

ΔΙΩΞΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

α) Οι Χριστιανοί είναι οι πιο διωκόμενη από οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα και αντιμετωπίζουν σχεδόν γενοκτονικά επίπεδα καταπίεσης σε ορισμένα μέρη του κόσμου, λέει μια έκθεση που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον αιδεσιμότατο Φίλιπ Μάουντστεφεν, επίσκοπο του Tρούρο και έναν Αγγλικανό ιεραπόστολο, εκτιμά ότι ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει κάποια μορφή θρησκευτικής καταπί-εσης, βρίσκοντας τους χριστιανούς ως την πιο ευρέως στοχευμένη ομάδα.

β) Σε μία άλλη έκθεση με τίτλο ‘’Διωκόμενοι και ξεχασμένοι’’ της οργάνωσης Aid to the Church in Need, αναφέρεται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το 2017 έως το 2019 και τα συμπεράσματά της είναι συγκλονιστικά. Ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για τις πρωτοφανείς διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, η έκθεση επισημαίνει ότι ‘’οι κυβερνήσεις στη Δύση και ο ΟΗΕ απέτυχαν να προσφέρουν στους χριστιανούς σε χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία την βοήθεια έκτακτης ανάγκης που χρειάστηκε, ώστε να αποτραπεί αυτή η γενοκτονία που είναι σε εξέλιξη’’. 

Στο Ιράκ, ο αριθμός των χριστιανών μειώθηκε από 1,5 εκατομμύρια πριν από το 2003 σε πολύ κάτω από 150.000 και στη Συρία ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα από τα 2 εκατομμύρια το 2011, όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος. ‘’Τρία εκατομμύρια Χριστιανοί αντιμετωπίζουν διώξεις, σε χώρες στις οποίες δυστυχώς υπάρχει η βία κατά της θρησκευτικής ελευθερίας. Οι Χριστιανοί είναι η πιο διωγμένη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο. Σε περισσότερες από είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο, με συνολικό πληθυσμό άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ανθρώπων το να πιστεύεις στον Θεό σε καθιστά αυτομάτως στόχο και κινδυνεύει η ζωή σου’’, τονίζεται στην έρευνα.

γ) Σύμφωνα με άρθρο στο διαδίκτυο ‘’13 Χριστιανοί δολοφονούνται κάθε μέρα για την πίστη τους’’, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021, οι πέντε πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει ένας χριστιανός είναι : Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Λιβύη, Πακιστάν και Σομαλία.

δ) Σύμφωνα μ’ ένα άλλο άρθρο στο διαδίκτυο ‘’Εκεί όπου τα Χριστούγεννα είναι έγκλημα’’, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 20.12.2020, ο εορτασμός των Χριστουγέννων στη Βόρεια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Τατζικιστάν και Μπρουνέι απαγορεύεται, και όποιοι χριστιανοί τολμήσουν να τα εορτά-σουν, διώκονται.

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΙΩΝ

Οι βανδαλισμοί κατά χριστιανικών εκκλησιών και νεκροταφείων, δεν γίνονται μόνο από φανατικούς μουσουλμάνους, οι οποίοι σπάζουν σταυρούς, εικόνες και αγάλματα, αλλά και από ομάδες σατανιστών. Σε αμέτρητες εκκλησίες σε όλη τη δυτική Ευρώπη λαμβάνουν χώρα βανδαλισμοί, εμπρησμοί αλλά και αφοδεύσεις. Στη Γαλλία, δύο εκκλησίες δέχονται επίθεση καθημερινά κατά μέσο όρο. 

Σύμφωνα με το PI-News, έναν γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, 1.063 επιθέσεις σε χριστιανικές εκ-κλησίες και σύμβολα (σταυρούς, εικόνες, αγάλματα) σημειώθηκαν στη Γαλλία το 2018. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2017), που καταγράφηκαν 878 επιθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο.

΄Οσον αφορά την Ελλάδα, ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η φετινή έκθεση (2019), την οποία προ-λογίζει η υπουργός κα Κεραμέως και υπογράφει ο γενικός γραμματέας κ. Καλαντζής: ‘’Συνολικά, για το έτος 2018 κατεγράφησαν πεντακόσια ενενήντα ένα (591) περιστατικά, εκ των οποίων την Ορθό-δοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια εξήντα τέσσερα (564) περιστατικά (δηλαδή το 95% επί των συ-νολικών περιστατικών). Τα περιστατικά αυτά, πέραν του ειδικότερου ποινικού τους χαρακτηρισμού, φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, συμπεριλαμβανομένου του απροειδοποίητου τρομοκρατικού χτυπήματος της 27ης Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στην Αθήνα’’.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, ένα ολόκληρο βιβλίο, δεν θα ήταν αρκετό να περιγράψει τα περιστατικά διώξεων κατά χριστιανών, προσβολών κατά της χριστιανικής μας θρησκείας και βανδαλισμών κατά χριστιανικών εκκλησιών και νεκροταφείων, που συμβαίνουν σε διάφορες χώρες. Για να λάβετε ένα μέρος της εικόνας όσων έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν, αξίζει τον κόπο να παρα-θέσω μερικά γεγονότα, μέσα από διάφορα μέσα πληροφόρησης. Παραθέτω αποσπάσματά τους :

1. ΄Αρθρο : Γαλλική αστυνομική βία κατά νεαρών καθολικών που διαμαρτύρονται για το εξαιρετικά βλάσφημο θεατρικό έργο (1.11.2011)

ΠΑΡΙΣΙ, (LifeSiteNews.com)

Μια ομάδα Παριζιάνων καθολικών μαθητών ξυλοκοπήθηκε από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας μπροστά από το θέατρο που ελάμβανε χώρα η πρεμιέρα του προκλητικά βλάσφημου “έργου” του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Ρομέο Καστελίτσι, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Το ‘’έργο’’ με την ονομασία ‘On the Concept of the Face of the Son of God’ (‘Σχετικά με την έννοια του προσώπου του Υιού του Θεού’) είναι μία κοπρολογική αναπαράσταση ενός γέρου που ταλαιπωρείται από διάρροια, τον οποίο ο γιος σκουπίζει και καθαρίζει επανειλημμένα στη σκηνή κάτω από ένα μεγάλο πίνακα ενός προσώπου του Χριστού, του Aντονέλο Ντα Μεσσίνα. 

Περιττώματα γεμίζουν τη σκηνή (περιλαμβάνονται συνθετικές οσμές), οι δύο ηθοποιοί αφήνουν τη σκηνή και τότε μια ντουζίνα παιδιών που κουβαλάνε σχολικές τσάντες κάνουν την εμφάνισή τους και ρίχνουν πλαστικές χειρο-βομβίδες κατά της εικόνας του Χριστού. Η εικόνα φαίνεται εκ των υστέρων σπασμένη και ένα σκούρο υγρό που μοιάζει με περιττώματα είναι απλωμένο στο πρόσωπο του Χριστού, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με τις λέξεις, “You are not my shepherd” (‘’Δεν είσαι ο ποιμένας μου’’).

2. ΄Αρθρο : Εβραϊκή κωμική τηλεοπτική σειρά προσβάλλει βάναυσα το Χριστό και τους χριστιανούς (11.6.2012)

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο της κωμικής σειράς “Curb You Enthusiasm” (‘’Περιόρισε τον ενθουσιασμό σου’’), που προβάλλεται από το καλωδιακό κανάλι HBO, ο βραβευμένος με βραβείο ΄Eμι, Εβραίος από το Μπρούκλιν, ηθοποιός Λάρι Ντέιβιντ, έχει ένα “ατύχημα στην τουαλέτα”, μέσα από το οποίο εκφράζεται η περιφρόνηση για τον Ιησού Χριστό, τον Χριστιανισμό και τα εκατομμύρια των Χριστια-νών. Η σκηνή είναι αχαρακτήριστη. Ο Ντέιβιντ είναι στο σπίτι της χριστιανής βοηθού του “Mαουρίν”. Παίρνει κάποια φαρμακευτική αγωγή που τον αναγκάζει να χάνει τον έλεγχο κατά την ούρηση. 

Έτσι, “κατά λάθος” του ‘’ξεφεύγουν ούρα’’ πάνω στην εικόνα-πορτρέτο του Χριστού, στον τοίχο του μπάνιου. Όταν η Μαουρίν και η μητέρα της παρατηρούν μια σταγόνα στο πρόσωπό του Ιησού, νομίζουν ότι πρόκειται για ‘’δάκρυ’’. Νομίζουν ότι είναι ένα ‘’θαύμα’’ και γονατίζουν και προσεύχονται. Αργότερα που θα δουν τον Ντέιβιντ να ουρεί στους θάμνους, συνειδητοποιούν το λάθος τους. “He sprayed Jesus” (‘’Ράντισε τον Ιησού’’), αναφωνούν.

3. ΄Αρθρο : ΄Άλλος ένας από το χώρο του Χόλυγουντ, γυρίζει βλάσφημη ταινία για τον Χριστό. (30.6.2012)

Το περσινό ντοκιμαντέρ του Χόλυγουντ που προσπαθούσε να περάσει ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν κομμουνιστής δεν ήταν αρκετό. Έτσι, φέτος, ο Πωλ Βερχόφεν θα παρουσιάσει μια ταινία στην οποία ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς Χριστός “γεννήθηκε ως αποτέλεσμα βιασμού της μητέρας του από ένα Ρωμαίο στρατιώτη”, (κάτι που για τον Βερχόφεν ήταν “συνηθισμένο” εκείνα τα χρόνια). Η ταινία θα βασίζεται στο αμφιλεγόμενο βιβλίο του ίδιου του Βερχόφεν, ‘’Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ’’ και ανα-μένεται να ξεκινήσει γυρίσματα σύντομα. 

Στο βιβλίο του 2008, ο Βερχόφεν, εκτός από την άρνηση πολλών βιβλικών θαυμάτων του Χριστού, ισχυρίζεται ότι η εγκυμοσύνη της Μαρίας προέκυψε από ‘’μη συναινετική επαφή με ένα Ρωμαίο εκατόνταρχο’’. Οπότε, ο Ιησούς δεν ήταν (και δεν είναι) ο Γιος του Θεού. Ισχυρίζεται επίσης ότι ο Χριστός ποτέ δεν προδόθηκε από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Ιησούς κατά τον Βερχόφεν ‘’΄Ηταν ένας ριζοσπάστης προφήτης που έκανε εξορκισμούς και ήταν πε-πεισμένος ότι θα έβρισκε τη βασιλεία των ουρανών στη γη. Δεν ήξερε ότι θα καταδικαστεί να πεθάνει στο σταυρό από τον Πόντιο Πιλάτο’’.

4. ΄Αρθρο : Είναι εντάξει, όταν βρίζουν τον Χριστό οι Εβραίοι (26.9.2012)

‘’Ωραία ! Ελπίζω ότι οι Εβραίοι πράγματι σκότωσαν τον Χριστό και θα το έκανα ξανά’’, είπε η Εβραία κωμικός Σάρα Σίλβερμαν, στο ‘’Jesus is Magic’’ το 2006. Η στάση της Εβραίας Σίλβερμαν απέναντι στον Ιησού Χριστό, δεν είναι κάτι σπάνιο στον κόσμο του Ιουδαϊσμού σήμερα. Ποτέ δεν θα ακούσετε το Χόλυγουντ να βλασφημεί τον Αλλάχ, το Μωυσή, το Μαϊτρέγια, το Ζωροάστρη, τον Κρίσνα, το Βούδα ή το Μωάμεθ. Όλα τα βλάσφημα ‘’αστεία’’, απευθύνονται αποκλειστικά στον Υιό του Θεού.

Αγαπητοί μου χριστιανοί. Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Για να προστατευτούμε από τις προσβολές και διώξεις που αφορούν τη χριστιανική μας πίστη, χρειαζόμαστε νομική κατοχύρωση. Η μόνη λύση είναι να προστεθεί ένα άρθρο στο Σύνταγμά μας, το οποίο θα προστατεύει τη χριστιανική μας θρη-σκεία από διάφορες προσβολές και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να μας διώκει εξαιτίας της πίστεώς μας. 

Θα απαγορεύει αυστηρά κάθε προβολή οποιασδήποτε βλάσφημης ταινίας, θεατρικού έργου, πί-νακα ή γλυπτού, καθώς και την έκδοση οποιουδήποτε βιβλίου στο οποίο θα βλασφημείται η χριστιανική μας πίστη. Η απαράδεκτη δικαιολογία όλων αυτών, που μέχρι τώρα προσέβαλλαν τη χριστιανική μας πίστη, ήταν : ‘’Tι σας πειράζει που τα δείχνουμε αυτά. Τέχνη κάνουμε. Λογοκρισία θα μας κάνετε’’; Και μεις απαντάμε : θεωρείτε τέχνη να προσβάλλετε με αισχρούς τρόπους το ιερό πρόσωπο του Ιησού μας Χριστού, των Αποστόλων, της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Σταυρού και των Αγίων μας ; Δεν σας επιτρέπουμε, και σ’ αυτή την περίπτωση κατ’ εξαίρεση, θα επιβάλλουμε λογοκρισία. Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι, κάθε θρησκεία συμπεριλαμβανομένης και της χριστιανικής είναι ιερή και κανένας δεν έχει δικαίωμα να την προσβάλλει.

Πηγή:  Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου