Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Παναγιά της Σμέρνας.

 


Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται ανατολικά της λίμνης Καϊάφα, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τη Ζαχάρω και 37 χιλιομέτρων από τον Πύργο. Ριζωμένη στα απόκρημνα βράχια του βουνού Λαπίθα σε υψόμετρο 650 μέτρων, ανάμεσα στο Ξηροχώρι (ΝΔ.), τη Σμέρνα (ΒΑ.) και το Κοτρώνι, έχει εκπληκτική θέα το Ιόνιο Πέλαγος και τις πεδιάδες της Ηλείας. 

Εκεί πολλοί λένε ότι βρίσκεται το “μπαλκόνι του Θεού”. Και πραγματικά η θέα από εκεί κόβει την ανάσα, καθώς κάποιος μπορεί να αντικρύσει την κεντρική και βόρεια Ηλεία και ένα τμήμα της νότιας. Αν δε, βρεθεί στην κορυφή του βράχου όπου βρίσκεται και το φυλάκιο της Πυροσβεστικής, τότε η θέα αυτή διευρύνεται ακόμα περισσότερο.



Για να φτάσει ο επισκέπτης στην εκκλησία θα πρέπει να περπατήσει περίπου χίλια μέτρα ένα ανηφορικό μονοπάτι και στη συνέχεια να ανέβει τα στενά σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό. Φτάνοντας εκεί, η μυσταγωγία που κρύβεται πίσω από τους τοίχους, θα τον αποζημιώσει. Ένας ναός μέσα στον επιβλητικό βράχο και γύρω δεκάδες εικόνες της Παναγίας που έχουν φέρει εκεί ως τάμα οι πιστοί. 

Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή Παναγιά η Σμερνιώτισσα- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου